自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公係公務員, 想問下公務員仔女讀私校或直資, 係咪有津貼, 咁係每名子女都有一個限額津貼?即係有兩個, 三個仔女, 每人都有津貼? 還是只得一次機會? 呢個津貼額係幾多?咁係咪所有公務員不論咩職位, 都有呢個福利?咁呢個津貼係至到讀完大學還是for 小學?我小朋友小一派位派得唔好, 會去扣門, 但驚扣唔到, 就讀私校. 想知多d. 唔好意思, 咁多問題. thanks.
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

2000年後入職咩福利都無, 唔洗諗啦~~

伯爵府

問番自己部門既admin, 佢地會答到你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

登!登!登! 發表於 13-6-4 09:45
問番自己部門既admin, 佢地會答到你

係呀, 問番自己部門最清楚.

公爵府

直接問番你老公好D,
己經好多人誤會公務員好好福利,
都唔知好個屁,

珊瑚宮

引用:我老公係公務員,+想問下公務員仔女讀私校或

原帖由 企鵝仔 於 13-06-04 發表
我老公係公務員, 想問下公務員仔女讀私校或直資, 係咪有津貼, 咁係每名子女都有一個限額津貼?即係有兩個, ...
點解你老公自己唔知?成份聘請合約有寫明指引。

伯爵府

環保接龍勳章

企鵝仔 發表於 13-6-4 09:41
我老公係公務員, 想問下公務員仔女讀私校或直資, 係咪有津貼, 咁係每名子女都有一個限額津貼?即係有兩個, ...

係呀,問你老公攞返個employee benefit嚟睇啦。個個grade唔同的。

男爵府

醒目開學勳章

你唔問你老公??

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:你唔問你老公??

原帖由 KiNnK 於 13-06-04 發表
你唔問你老公??
x 2

大宅

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

點解你老公會唔知 合約有寫

子爵府

回覆:公務員仔女讀書津貼

每個職位同職級都可能有d分別,問返你老公部門同事清楚d

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:2000年後入職咩福利都無,+唔洗諗啦~~

原帖由 ankle 於 13-06-04 發表
咩grade都冇?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好複雜架喎.

叫你老公問番佢部門啦.

好似長俸果批先有. 合約制個D 好似無. 未過試用期又好似無~

依家做公務員, CUT 左好多福利架喇.

wcpcelia    發表於 13-6-4 12:54

大宅

2000年後入職無,
2000年前,有,每個囝囡都有,唔記得直至18 OR 21歲

我剛剛好就係2000年後

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

好難答到你喎

97定98前又唔同2000前
同埋呢d好似唔係咁方便係網上亂答

侯爵府

派得唔好先至諗讀私校?咁即係有私校offer做back up 未? 但你考私校前不是已經要問下有沒有教育津貼嗎?你老公如果仲係長俸那批, 是有津貼的, 當然是計人頭唔係計total amount. 詳細的叫你老公自己問番自己dept 啦

子爵府

wlhbee 發表於 13-6-4 10:23
2000年後入職無,
2000年前,有,每個囝囡都有,唔記得直至18 OR 21歲
真? 咩都冇? 我FD 既仔仲想考警察, 以為有宿舍同教育津貼.

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:2000年後入職咩福利都無,+唔洗諗啦~~

原帖由 ankle 於 13-06-04 發表

simple is the best~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:2000年後入職無,2000年前,有,每個囝囡都有,

原帖由 wlhbee 於 13-06-04 發表
2000年後入職無,
我見朋友 2000 年前入職,學費書簿去到19 歲,你再問下老公

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

tintinlam 發表於 13-6-4 10:39
真? 咩都冇? 我FD 既仔仲想考警察, 以為有宿舍同教育津貼.

宿舍冇番10年年資都唔洗諗, 教育津貼一早cut o左o剌~~
你同佢講埋, 而家要供mpf, 冇長奉, 一年只有14日大假。

首頁

尾頁

跳至