意見反饋
義工

自由講場 今日: 444|主題: 1017438

跳至
我淨係得一個女,睇完養埋外家(有感而發)........  

公爵府

國民生產總值:25082

2019勳章

我淨係得一個女,睇完養埋外家個POST,
真係有感而發,
如果第二時個女婿以為俾1仟蚊我就叫養我,
仲要好吃力,
我真係攞綜援好過

子爵府

國民生產總值:14080

回覆:我淨係得一個女,睇完養埋外家(有感而發)........

如果個女嫁個咁嘅男人,佢仲慘

珊瑚宮

國民生產總值:108836

環保接龍勳章

引用:我淨係得一個女,睇完養埋外家個POST,真係有

原帖由 miemiemie 於 13-06-04 發表
真係有感而發,
可能你女搵好多呢,佢俾成萬家用你和奶奶都卓卓有餘呢。

講真,我唔覺男人要養老婆外家,養係佢好仔,唔養不是大逆不道。

JOAN612  agree  發表於 13-6-5 09:57
chuchu9999    發表於 13-6-4 23:39
elyseluk    發表於 13-6-4 17:44
cocoma617    發表於 13-6-4 16:25
nicolatinlok  agree  發表於 13-6-4 16:04
Anpanmama  agree  發表於 13-6-4 16:04
多龍芝  agree  發表於 13-6-4 14:17
meow~meow  Yes!  發表於 13-6-4 12:50
彌生  agree~  發表於 13-6-4 12:41
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

國民生產總值:4759

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

真係有感而發,
我得一個仔,如果第日剩係養老婆外家唔養我,我都係攞綜援好過

chuchu9999    發表於 13-6-4 23:39
abc2011313    發表於 13-6-4 18:50
greenpea    發表於 13-6-4 15:28
Adam媽媽    發表於 13-6-4 13:30

公爵府

國民生產總值:25225

親子王國15週年勳章

真係有感而發,
我都係得一個女,我都想講如果FTM,邊有錢比外家,都係老公比。
我雖然唔會覺得仔女大個一定養我,但比少少錢我tea都好呀

gloriamimi    發表於 13-6-5 01:52
808280    發表於 13-6-4 15:39
Chowying    發表於 13-6-4 14:40
Adam媽媽    發表於 13-6-4 13:31
Adam媽媽    發表於 13-6-4 13:31
小詠  我媽都是得我一粒女, 我每月都比3000 蚊佢  發表於 13-6-4 12:13
wcpcelia  agree,多少都係心意呀  發表於 13-6-4 11:14

子爵府

國民生產總值:11778

回覆:alphabetagamma 的帖子

認同 如果老公比佢自己媽咪5千家用 再比外母4千咁喇 我覺得反而對佢媽咪唔公平 由細養大個仔都係5千 轉頭個仔娶左老婆又要比4千佢外家咁.. 比老婆就話應份姐 比外母家用我覺得唔係應份囉.. 有心閒時見面比小小錢飲茶都足夠喇

Chowying  人地做老婆沒貢獻呀!  發表於 13-6-4 14:42
money3298  睇到都驚...人地係養都養自己父母先啦.你估個個都嫁李家城咩....  發表於 13-6-4 13:20
joeyma  下!人地外家都養大個女喎!如果個女係家庭主婦,女婿當然要養外家!  發表於 13-6-4 13:10
joeyma  外家啦!  發表於 13-6-4 13:08
lovebbb  agree  發表於 13-6-4 10:50

寶石宮

國民生產總值:288501

2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 我的育兒心得勳章 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

alphabetagamma 發表於 13-6-4 10:13
可能你女搵好多呢,佢俾成萬家用你和奶奶都卓卓有餘呢。

講真,我唔覺男人要養老婆外家,養係佢好仔,唔養 ...

我唔覺男人要養老婆外家,養係佢好仔,唔養不是大逆不道。---> 同意
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 我的育兒心得勳章 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

怪獸@媽咪 發表於 13-6-4 10:14
我得一個仔,如果第日剩係養老婆外家唔養我,我都係攞綜援好過

...

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

HKL.3 發表於 13-6-4 10:16
認同 如果老公比佢自己媽咪5千家用 再比外母4千咁喇 我覺得反而對佢媽咪唔公平 由細養大個仔都係5千 轉頭個 ...

翡翠宮

國民生產總值:97412

好媽媽勳章

如果唔養外家, 係咪要公平D , 連99果邊都唔應該養呢???
為何 仔養父母就OK, 女結左婚養父母就有問題????
諗唔明..........

申利.... 我個係仔~~~

lovebbb  但點解要個仔養埋外家?  發表於 13-6-4 10:52
vivi_meow  我都同意! 點解唔可以公平D!  發表於 13-6-4 10:37

別墅

國民生產總值:853

其實樓主唔駛擔心啵, 將來女婿或者係好好既呢,
我女女都就快出世, 但我又無去諗呢d問題, 我有能力, 駛乜你養, 得閒比少少錢黎當飲茶錢係一份心意,
做人女婿做緊要係對外家有個份心, 我都比唔多物質上既野外家, 但外家既人都對我好好

公爵府

2019勳章

所以老人家成日話嫁出去既女係潑出去既水,
一係話生女係蝕本貨
好多時都係女家貼埋大床

珍珠宮

國民生產總值:36576

男人如果有能力養外家最好啦,冇能力咪俾小小當心意lor

珍珠宮

國民生產總值:35177

回覆:我淨係得一個女,睇完養埋外家(有感而發)........

比家用應該係比自己父母,如果比外家都係小小心意當請食野,唔好話養埋人地,邊有咁多閒錢養埋,如果係富豪富翁就冇所謂,自己又有家庭點負擔得起,我係ftm有一女一仔,講真我同娘家協議左到我出返黎做野一定會比家用,如果我而家有多餘錢都會比d佢地買野食,但一定唔多,我c6都係有多既都會比小小奶奶但一定唔多

大宅

國民生產總值:3234

引用:認同+如果老公比佢自己媽咪5千家用+再比外

原帖由 HKL.3 於 13-06-04 發表
認同 如果老公比佢自己媽咪5千家用 再比外母4千咁喇 我覺得反而對佢媽咪唔公平 由細養大個仔都係5千 轉頭個 ...
咁人地個女又唔洗呀媽養大?唔洗供書教學?

如果一人一份工咁我覺得各有各俾好公平。但如果女嘅為咗照顧家人而做咗ftm,咁男方應該幫女方俾埋家用。

joewong911  絶對同意!  發表於 13-6-4 19:10
小寶貝兒  非常同意!!!  發表於 13-6-4 18:44
baby1025  Agree  發表於 13-6-4 15:28
Chowying  Agree x 10000000  發表於 13-6-4 14:43
HLDMaMa  Agree.  發表於 13-6-4 13:23
joeyma  絶對同意!  發表於 13-6-4 13:12
yumui61  絕對同意  發表於 13-6-4 13:00
secretrose  agreee  發表於 13-6-4 12:31
jennynini  同意~~  發表於 13-6-4 11:43
hachaimami  對  發表於 13-6-4 11:33
lovelyec  絕對同意!  發表於 13-6-4 11:06
maoball  AGREE  發表於 13-6-4 10:45

男爵府

國民生產總值:5674

crazygal 發表於 13-6-4 10:32

如果一人一份工咁我覺得各有各俾好公平。但如果女嘅為咗照顧家 ...

我都同意! 點解女家就唔可以同男家同一個價? 大家都係父母養大!

公爵府

2019勳章

我有朋友都係生兩,三個女,
如果個個都做FTM,
咁個啊媽真係食風

sayubemine  咪係!我都係FTM,我老公好準時比我媽,我好多謝佢!  發表於 13-6-4 13:58

珊瑚宮

國民生產總值:108836

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+HKL.3+於+13-06-04+發表認同+

原帖由 crazygal 於 13-06-04 發表

如果一人一份工咁我覺得各有各俾好公平。但如果女嘅為咗照顧家 ...
所以以前嫁女咪要多多禮金吧

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

國民生產總值:5725

瞓得好勳章

我嫁左咁多年都有俾d錢我媽媽,雖然唔係多,但至在係俾佢買野食,我老公成日都話我都嫁左做咩做要俾錢外家,可能女人會明d啦,但到我第時d仔女大個啦,有頭家嘅時候,我唔會望佢會俾錢我,只要佢地係攪得掂佢地自己嘅家庭開支,養得掂佢地嘅小孩,咁我就心滿意足啦,我同我老公嘅想法都一樣。

sayubemine  你老公咁都講得出?又唔係叫佢比,叫佢比,我爸媽真係食風!  發表於 13-6-4 13:59

男爵府

國民生產總值:9829

引用:Quote:原帖由+HKL.3+於+13-06-04+發表認同+

原帖由 crazygal 於 13-06-04 發表

同意 ftm 都係因為家庭環境冇收入
情況等於同老公分工合作
如果老婆要比錢父母 當然係老公到攞啦
至於比唔比 同 比幾多
呢d 係睇心意同能力喇

12345678910... 14
跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.