自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

所以如果需要有樓既千奇唔好賣.....最好買多間...
第日退休收租...
仔女比就最好~
唔好都仲可以依靠收租過下活....

p.s. 我都有仔同女...都有養6299....
但自己媽囝邊只係比小小錢.....因為我媽收租多過我地2公婆收入...

男爵府

mama01 發表於 13-6-5 10:57
我唔覺女婿要應份養外母。自己阿媽要比天經地道,因為果個養育自己,外母?間中請飲茶已經夠。

...
如果我老公咁同我講, ..我黁如佢講: 我都有亞媽生出來架....~ 呢個世界唔係得你一個有亞媽架....

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+a!b@c#+於+13-06-05+發表如果

原帖由 monmon108 於 13-06-05 發表
你所講嘅第一段我絕對認同,至於。。。。係咪應該要比家用,我則有點保留 (我個人比較幸運,我c6果邊家人係 ...
我認同你話養兒不是為了積穀防老

只是概念上,男女家地位應相等,如果仔女搵得唔夠,兩家父母都應一齊體諒(唔收/減收家用)。若因阿女嫁左,女婿同女兒就無責任去孝順供養女家父母,而只單單有責任孝順供養男家父母,咁gei諗法係對女人、對女家唔合理

固然,有可能有d時候,女家父母有$養自己,唔駛靠人,唔介意女兒女婿冇能力比家用,但咁係女家父母自願接受唔駛女兒女婿供養。

但從責任來說,女兒女婿既為夫婦,女兒有責任孝敬父母,女婿亦跟老婆肩負同樣責任!不可以本末倒置,話女婿無能力搵咁多,就因此女婿本身冇責任。所以,佢有能力搵得夠時,孝順雙方父母係應該gei

大宅

引用:Quote:原帖由+monmon108+於+13-06-05+發表

原帖由 a!b@c# 於 13-06-05 發表
我認同你話養兒不是為了積穀防老

只是概念上,男女家地位應相等,如果仔女搵得唔夠,兩家父母都應一齊體諒 ...
我覺得我地嘅話題應該回歸返去樓主題目上。我個人認為,雙方也有責任照顧雙方家長,是責任也是孝心!樓主因為睇到人地個post講一個b6嫁左比個香港男,b6未攞到身份証無工作,所以想個老公攞一千蚊比b6大陸個爸爸當家用。大家又點睇呢?(一千蚊人仔,響大陸真係可以當家用“養”全家!) 所以女婿“養”外父,吾係無可能㗎!

首頁

尾頁

跳至