意見反饋
義工

婦女醫護 今日: 9|主題: 31367

跳至
岩岩照到有子宮瘤,唔知點好求教

男爵府

國民生產總值:8347

2019勳章

各位JM,
擒日岩岩照到有子宮瘤,SIZE唔算大, 3CM X 3CM,
醫生只係叫我半年後再番去照下有冇變大,如果冇可以唔理佢...

不過我自己有D猶豫,
因為呢半年開始經期量好多而且好痛,
最大問題係同老公行埋個陣都會好痛同出血,
搞到我都好擴拒老公想親熱...

有經驗既JM,你地覺得由得粒瘤唔理,半年後再睇,
定係應該點做?

唉,我仲未生BB,醫生仲話我有子宮向後屈

王國熱話
當孩子學壞了 (分享自中國基督教播道會港...
要幾多歲先可以箍牙?
箍牙邊到好,問好多都超4萬!有冇平d...
教仔教到好累!希望得到開解.

禁止訪問

國民生產總值:836

畀面勳章

男爵府

2019勳章

多謝你答我呀...
因為以前行埋係唔痛呀, 係最近開始多m量先有痛,
所以估係同粒瘤有關...

本身已經有其他病食緊中藥,
唔知可唔可以樣夾埋一齊食€

禁止訪問

國民生產總值:1678

男爵府

2019勳章

chaniris8 發表於 13-6-5 17:59
回覆 Mikor 的帖子

很多現代香港婦女因為自小享受空調冷飲, 令下腹寒涼, 生子宮肌瘤甚為普通遍,
結婚之後都想有bb,
但之後發現有類風濕關節炎, 好驚害左下一代,
而家連子宮都有問題, 都唔敢再諗有bb,
唉, 好彩老公冇怪我,
不過99就好想要孫:-(

禁止訪問

國民生產總值:1678

複式洋房

國民生產總值:369

引用:各位JM,擒日岩岩照到有子宮瘤,SIZE唔算大

原帖由 Mikor 於 13-06-04 發表
各位JM,
擒日岩岩照到有子宮瘤,SIZE唔算大, 3CM X 3CM,
醫生只係叫我半年後再番去照下有冇變大,如果冇 ...
3 x 3 都未算係好大,留意下先啦,飲食小心啲,唔好食白鳳丸果啲嘢!
我半年前覺得M完後下腹脹,但又冇M多又冇貧血,所以自己買左啲白鳳丸食就算,直至早兩個月檢查就照到成10cm

961123    發表於 13-6-7 18:24

男爵府

國民生產總值:5497

lwklkptogether 發表於 13-6-5 18:46
3 x 3 都未算係好大,留意下先啦,飲食小心啲,唔好食白鳳丸果啲嘢!
我半年前覺得M完後下腹脹,但又冇M多 ...
係呀,我個西醫話要小心白鳳丸、當歸、蜂王漿...等,要先了解成分才食用,要避免含雌激素的食物。

複式洋房

引用:Quote:lwklkptogether+發表於+13-6-5+18:46

原帖由 JT123 於 13-06-06 發表
係呀,我個西醫話要小心白鳳丸、當歸、蜂王漿...等,要先了解成分才食用,要避免含雌激素的食物。 ...
其實我以前都好小食這些補品,但就好中意食豆腐,腐皮,同埋好好好中意食蛋!差不多每天兩隻以上!唔知有冇關係。。?

男爵府

lwklkptogether 發表於 13-6-6 22:20
其實我以前都好小食這些補品,但就好中意食豆腐,腐皮,同埋好好好中意食蛋!差不多每天兩隻以上!唔知有冇 ...
如果鷄是吃含雌激素飼料或打針,那生的鷄蛋也含雌激素吧。至於豆腐,腐皮,都是加工的,還是飲豆漿較好,當然自己煲的最穩陣啦。
看看最下的網上資料。(有錯請指正)

我都有子宮瘤要觀察住,大半年無增大過,我都盡量少食雞了。

"35歲以後,女性體内雌激素開始走下坡路,不少女性紛紛補起雌激素,但雌激素是雙刃劍,補得不對會對健康造成危害。怎麽補,來聽聽教授的建議。豆腐、葛根粉不含雌激素,

幾十年前,歐美國家開始嘗試通過注射雌激素
的方法補充人體缺乏的雌激素,這種方法提高了子宮内膜癌、乳腺癌等惡性疾病的發病率。當女性朋友發現用藥物補充雌激素有風險後,便把目光轉向我們日常吃的食物。

" 醫學專家發現,大豆、葛根等豆科植物裏含

有比較豐富的植物雌激素,而且進入人體的植物

雌激素具有雙向調節作用,即當人體缺少雌激素

時,植物雌激素可直接被人體當作雌激素利用,

當人,體不需要時,植物雌激素可轉化爲其他人體

需要的營養物質,從而避免出現藥物補充雌激素

的風險。

雖然大豆和葛根中含有豐富的植物雌激素,

但并不是所有大豆和葛根的加工産品中都有

植物雌激素,比如天天吃豆腐、喝葛根粉試圖

補充雌激素的女性朋友就進了誤區,

這些經過加工的大豆和葛根類産品中

根本沒有植物雌激素。

男爵府

續...

既然大豆裏含有豐富的植物雌激素,
爲什麽爲人們經常吃、甚至被打上女性食品标簽
的豆制品——豆腐沒有或者很少含有雌激素呢?

專家說,植物雌激素是溶于水的,
當把大豆加工成豆腐時,
植物雌激素便會随着被壓縮出來的水
黃漿水一起流失掉。

把大豆打成豆漿就可避免植物雌激素的流失了。
如果您想通過喝豆漿的方式來補充雌激素,
爲您推薦的量是:

每天用于打豆漿的黃豆不少于50克。

當然,如果您能把豆漿當成飲料喝,
将是最明智的選擇。

男爵府

2019勳章

唔...而家飲食方面都好麻煩, 本身我就唔食得豆類野, 有敏感,
牛戒緊, 雞又好多激素, 魚唔常食到,
基本上得番豬同菜可以食

今日黎m, 痛到我死死下, 腰又醱
快d聽日放假俾我訓下啦,好辛苦

複式洋房

引用:Quote:lwklkptogether+發表於+13-6-6+22:20

原帖由 JT123 於 13-06-06 發表
如果鷄是吃含雌激素飼料或打針,那生的鷄蛋也含雌激素吧。至於豆腐,腐皮,都是加工的,還是飲豆漿較好,當 ...
我很怪的我中意食豆腐,但唔中意飲豆漿的,哈哈!
依?咁講法食豆腐唔會有激素喎!可以食下無防!

複式洋房

引用:唔...而家飲食方面都好麻煩,+本身我就唔食

原帖由 Mikor 於 13-06-07 發表
唔...而家飲食方面都好麻煩, 本身我就唔食得豆類野, 有敏感,
牛戒緊, 雞又好多激素, 魚唔常食到,
基本上得 ...
我而家手術後仲要戒口,都係食豬肉同菜咋。。。

男爵府

2019勳章

lwklkptogether 發表於 13-6-7 11:48
我而家手術後仲要戒口,都係食豬肉同菜咋。。。
早兩個月檢查到有咁快就做左手術喇??

複式洋房

引用:Quote:lwklkptogether+發表於+13-6-7+11:48

早兩個月檢查到有咁快就做左手術喇??
係呀,廢事心掛掛,雖然好驚好唔想做,但醫生話唔好拖,驚佢再變大就傷口仲大!而家啱啱做完個零星期,仲覺得入面脹住脹住咁

男爵府

2019勳章

lwklkptogether 發表於 13-6-7 14:16
係呀,廢事心掛掛,雖然好驚好唔想做,但醫生話唔好拖,驚佢再變大就傷口仲大!而家啱啱做完個零星期,仲覺 ...
10cm又真係好大, 早d做完安心d都好既, 係唔係做微創呀?
做完手術多d休息同埋小心傷口呀, take care!!

複式洋房

引用:Quote:lwklkptogether+發表於+13-6-7+14:16

10cm又真係好大, 早d做完安心d都好既, 係唔係做微創呀?
做完手術多d休息同埋小心傷口呀, take care!!
...
我傳統開刀呀,個傷口都有10幾cm
其實而家心情好低落,因為始終冇咁快好,而家行都覺得子宮墜住墜住,要行得好慢就住行,覺得自己成個廢人咁

男爵府

2019勳章

lwklkptogether 發表於 13-6-7 15:10
我傳統開刀呀,個傷口都有10幾cm
其實而家心情好低落,因為始終冇咁快好,而家行都覺得子宮墜住墜住,要行 ...
唔好咁啦, 唔好咁諗自己, 心情同健康係有影響架,
如果你唔開心傷口都會好慢D,
所以唔好亂諗野啦, 做左手術解決左就冇事,
人人都有病既時候嘛, 多D休息, 唔好行咁多傷口埋得快D架

複式洋房

引用:Quote:lwklkptogether+發表於+13-6-7+15:10

唔好咁啦, 唔好咁諗自己, 心情同健康係有影響架,
如果你唔開心傷口都會好慢D,
所以唔好亂諗野啦, 做左手術 ...
多謝關心
希望過幾日會行得順啲,如果唔係都唔知點“死“去覆診

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.