論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

http://www.baby-kingdom.com/foru ... p;extra=&page=1

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 dorianchan 的帖子

或都佢地運數高請到好工人, 又或者佢地好識教工人啦....
其實早幾年的印/菲傭的質素仲係好好, 近呢兩三年的佢地跟本就差左啲, 可能佢地有工會撐住啦

dorianchan  AGREE, d人係咁針吉唔到肉唔佑痛  發表於 13-6-4 12:38

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

毎個人對是否"刻薄"的定義都不同...

333s  好多人扭曲 "刻薄" 定義. 網上做判官是HK 文化.  發表於 13-6-7 17:01

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:係你,定係你,比人插緊呀

一家唔知一家事!

Minniemouse:-P

男爵府

回覆:denisefung 的帖子

有苦自己知自問從來無刻薄工人,梳化任坐,食物無計,無亂鬧人,9:00入房,而家仲瞓緊晏覺!  仲嘆過我地但佢仲周不時黑面,我真唔倒楣

denisefung  雖然是ftm 家有兩子一狗,但都唔想再貼錢買難受, 所以呢兩年都無請過工人  發表於 13-6-4 14:08

大宅

陪月勳章

最重要係好運請到好工人,否則對佢地好都只係會食住上,將心比己人人都識,係睇下個工人又識唔識我珍惜

333s  和愛情一樣. 二情雙愛=幸福... 現實多數你愛他, 他愛她.  發表於 13-6-7 17:03

珍珠宮

我觀察自己身邊同事親戚朋友,覺得工人好好,好信得過o既多數都係好少時間o係屋企,又或者係本身個人咩都冇乜所謂。未必係工人特別好,而係好多O野佢根本唔知。好似我老公阿嫂,個女 12 歲,工人用O左 12 年。呢個工人阿女 bb 時懶到同佢O係洗手盤沖涼(阿嫂知道),問過上去探孫O既 99 借錢(阿嫂唔知,因為 99 唔敢講,借 100 好彩O個次就還 20),緊急 call 過 99 去學校俾錢佢,因為佢洗o左太太俾佢交俾學校O既唔知咩錢(阿嫂經常俾 cash 佢過手,亦唔 check)。last sat 我地上去,我同仔換完片我拎住條片問佢掉邊,佢好晦氣話 ’O個度呀,自己掉啦’,因為阿姐當時趕住 send sms。工人一味撩我仔玩,阿哥阿嫂兩個O係後面趕住執碗清抬切蛋糕,好似唔關佢事咁 mouth:,搞到我都唔好意思,拿拿聲抱開個仔話 ’唔好阻住姨姨做O野啦’。奇就奇在阿嫂到今日都覺得呢個工人 ’好好’ & ’好幫得手’

水晶宮

denisefung 發表於 13-6-4 12:33
回覆 dorianchan 的帖子

或都佢地運數高請到好工人, 又或者佢地好識教工人啦....

同意。

禁止訪問

回覆:dorianchan 的帖子

大宅

自問都無刻薄d工人, 但佢哋又懶, 應做既唔做, 成日講電話發夢都算, 最慘係你叫佢做嘢仲要黑面~ 有一位jm仲話我哋對佢哋差, 佢哋會用慢性毒藥毒我哋都得

基本嘢都做唔好, 叫姐姐同仔仔去完厠所要沖厠, 無做! 仔仔用完兒童厠所板要用水沖一沖, 因一定會沾尿, 無做! 叫佢唔好帶B女入廚房, 唔聽! 有一次差d俾蒸氣灼傷我個女, 仲有唔記得閂煮食爐6次, 佢咁我都未炒佢都算係咁啦~ 其實佢先係僱主, 我先係奴隸, 因為我仲要搵錢出糧俾佢!

莃允媽媽    發表於 13-6-4 16:14

男爵府

有時唔係我哋咩都計住計住,而係佢哋貪得無厭。 早餐包佢一杯嘢飲,佢就當水咁飲一日起碼沖三四杯,唔洗幾日同你講 mom finished need to buy。 食三文治好似食 supersandwich 咁要夾幾層,一星期都唔洗就 ko 一樽果醬,唔返去食佢自己一個食的話都閒閒地要煮兩個餸比自己再加一碟菜。 沖個涼好似做 spa 緊個爐開到 44 度焗埋桑拿都得。 自從印姐到步,多咗一個人,水電煤樣樣係原先三倍。 買餸日日打虎頭,第二日的佢落去一齊買就話尋日係咁貴佢咩都 i dun know。 既然咁放肆,我哋就要管束啦! 斷估呢度唔會個個 JM 都真係天生鐘意刻薄人,我哋都係流過眼淚或者欲哭無淚先去限住我哋啲公主呢樣嗰樣啫。

LongRyan  你講得好好~  發表於 13-6-7 13:33

珍珠宮

人地寫咩唔洗理, 我自問冇刻薄工人,每個人對人都有唔同既對待方法, 對得住自己, 洗咩同人解釋! 更加唔會對號入坐!

大宅

我在agent的工人守則見到 ,要工人不能sit on sofa。

一般的屋企應都會有很多椅子,如僱主要工人sit on chair ,not on sofa,都是有椅可用,為何這個point會成為難以接受加無良行為的表表者呢?

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 zitzai 的帖子

有同感!

大宅

回覆 tys 的帖子

我的工人都是每日飲6-7包咖啡,直至頭痛,看醫生,醫生説多喝咖啡會頭痛,工人說喜歡飲,我都明白,這就是我出錢,你出命。

珍珠宮

引用:我在agent的工人守則見到+,要工人不能sit+

原帖由 AAWu 於 13-06-07 發表
我在agent的工人守則見到 ,要工人不能sit on sofa。

一般的屋企應都會有很多椅子,如僱主要工人sit on ch ...
我覺得係好多人將自己把尺套係人地身上, 根本唔岩

子爵府

我同先生自問都對工人好好架,佢之前仲成日強調工人系 part of the family, 但當佢經歷過幾個純粹來玩,又偷錢又用熱水辣bb 嘴仔既工人,佢都怕怕喇。宜家呢個對bb正常地好,我地已經覺得好感恩

複式洋房

回覆:AAWu 的帖子

唔得坐sofa係training center以經有同佢地講。就算加拿大做嗰班姐姐都係架。香港嘅外國人家庭好多都唔比坐。
Well, guess everyone came from different background and have different standard. Hard to say who is right or wrong

伯爵府

究竟係有雞先定係有蛋先?一家唔知一家事!

複式洋房

嗰班富太都痴痴地,冬天唔俾工人用熱水流碗就係刻薄;除左全年最凍嗰幾日,試問有幾多個香港家庭會喺成個冬天用熱水洗碗? 佢哋知唔知唔係所有家庭嘅廚房都可以用熱水? 用熱水洗碗在香港根本唔普遍!
廿年內用左幾個工人都話佢地好好嘅太太,你嘅原因可能係 (1)你真係好彩 or (2)工人太高招令你根本一直睇唔出工人嘅問題。

我自己一出世就係工人bun bun揍,現在自己有小朋友,我都有請工人,我只可以講,現在嘅工人姐姐一代不如一代,我地要識點去做個合理嘅僱主,唔係盲目當工人係“自己人“。

首頁

尾頁

跳至