意見反饋
義工

產前產後 今日: 2|主題: 240966

跳至
5個月仲未識轉身

大宅

國民生產總值:2277

條頸都未完全硬正,有D擔心吖! 洗唔洗帶BB去睇下醫生哩? 反而腳仔就好有力~

伯爵府

國民生產總值:15407

2019勳章

回覆 DIKE 的帖子

順其自然吧. 不要太擔心. 有BB會遲些先轉身.

男爵府

國民生產總值:5390

BB係咪肥DOOD DOOD? 我個囡7個月先識轉身, 半歲去健康院時姑娘話冇問題, 可能個身太重轉唔到, 多D同佢練習就OK

珍珠宮

國民生產總值:32475

BK Milk勳章 畀面勳章

我仔都係6個月先識轉.

珍珠宮

國民生產總值:32475

BK Milk勳章 畀面勳章

我仔都係6個月先識轉.

子爵府

國民生產總值:12620

DIKE 發表於 13-6-4 11:20
條頸都未完全硬正,有D擔心吖! 洗唔洗帶BB去睇下醫生哩? 反而腳仔就好有力~

...

我囝都差不多8個月先轉到身, 因為身重, 咁啱冬天又衫厚!
至於頸未完全硬正, 你有冇同佢練伏喺到抬頭呀?
仲有可以比佢坐喺梳化倚住背部同佢玩, 練吓背肌!

大宅

國民生產總值:2801

我個b 3個幾月接近4個月個時第一次自己轉身了.

之前成日比佢伏喺到訓練抬頭同埋得閒又整到佢個身打側去一邊睇下佢自己有冇力個身側埋去個邊

依家就來5個月了, 一打平瞓底無cool佢佢就自己反身

可能我個b係細粒d,所以輕身又容易d轉身啦..

我依家訓練緊佢自己坐啦...

大宅

回覆:PrettyPC 的帖子

係吖,佢都幾好肉地

大宅

回覆:yankaka 的帖子

好,我試下多D同佢練習下先,謝謝! 見到人地D BB三四個月就好硬正,所以自己又擔心起來囉!

別墅

國民生產總值:936

回覆 DIKE 的帖子

有無訓BB床。床細,好難轉身。

大宅

國民生產總值:3205

引用:我個b+3個幾月接近4個月個時第一次自己轉身

原帖由 luvtaku 於 13-06-04 發表
我個b 3個幾月接近4個月個時第一次自己轉身了.

之前成日比佢伏喺到訓練抬頭同埋得閒又整到佢個身打側去一 ...
我女四個半月終於成功轉身 但訓訓下覺都會自己反身之後反唔番就喊醒 搞到要同我地訓驚佢反左唔知

各位媽媽有咩方法呢??

FTM 全埋身
囡囡出世 3.61kg; 第5日出院 3.66 kg; 第19日 3.96 kg
1個月2日 4.50 kg;  1個月14日 5.26 kg
2個月3日 5.46 Kg (57.5 cm)
4個月 7.02 kg (64.5 cm)
6個月 8 kg (68.5 cm)
1歲 10.5kg (78 cm)

大宅

回覆:cheungts 的帖子

夜晚瞓BB床,日抖high chair & 梳化

大宅

baby_rabbit 發表於 13-6-4 14:43
我女四個半月終於成功轉身 但訓訓下覺都會自己反身之後反唔番就喊醒 搞到要同我地訓驚佢反左唔知

各位媽 ...
我阿b佢又好少瞓瞓下自己反身喎...佢可能會打側個頭瞓, 好似d大人咁,好攪笑
朝早就有機會佢自己醒左,自己反左身,有時個頭唔知點解唔望高,面向下就會eerr係度叫囉.

不過好彩姐姐同我都係算醒瞓..聽到聲自己都會彈起身望下佢有咩事...

別墅

國民生產總值:936

回覆 DIKE 的帖子

可能困住左,就難轉身。如果你是BB,甘厏點轉。
日頭你可以放BB在地下(鋪地膠)look來look去。
睡覺才放上床

大宅

DIKE 發表於 13-6-4 14:45
夜晚瞓BB床,日抖high chair & 梳化
比佢係大人張大床自己練習多d ' nog'高頭練下頸力同手支撐力...當然你要睇住佢做啦...

大宅

國民生產總值:3026

引用:條頸都未完全硬正,有D擔心吖!+洗唔洗帶BB

原帖由 DIKE 於 13-06-04 發表

...
每個bb唔同既,你去健康檢查姑娘無幫bb檢查咩???

回覆 DIKE 的帖子

Hello DIKE , BB只要在六個月大之前識得轉身就無問題,媽媽可以用D顏色鮮豔、最好識得發聲嘅玩具引佢岳高頭去拎,有助強化BB頸部肌肉 ,又可訓練到轉身,如果識得反一半,可以輕輕推下個patpat幫一幫佢,佢腳仔咁有力,就好快學識架喇!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

國民生產總值:1612

回覆:5個月仲未識轉身

我的瘦b,六個月先識自已轉,你要多d幫下佢轉。

大宅

國民生產總值:3934

回覆 DIKE 的帖子

我仔7個半月先識, 不用擔心~ 有D 10個月先識, 順其自然啦~

大宅

國民生產總值:3934

DIKE 發表於 13-6-4 12:59
好,我試下多D同佢練習下先,謝謝! 見到人地D BB三四個月就好硬正,所以自己又擔心起來囉!

...

個個BB發展都唔同, 唔好成日和人比較! 咪自己嚇自己!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.