意見反饋
義工
[美國] L.A. 註冊需要咩文件?急急急〜

民房

國民生產總值:9

如果男朋友係美國公民,住在L.A. (我在HK),現在打算在L.A.註冊, 我需要準備什麼文件 ? 我已經有US travel visa, 註冊後可否留在美國還是需要返回香港才申請移民程序?
感謝幫忙

王國熱話
有冇睇氣管敏感好既醫生介紹丫?(emoji)(emo...
有無媽媽未訓?我陪仔仔留院 依家訓唔著
小朋友係生痔瘡?
bb心漏準備做手術

複式洋房

國民生產總值:334

引用:如果男朋友係美國公民,住在L.A.+(我在HK),

原帖由 yy71744 於 13-06-04 發表
如果男朋友係美國公民,住在L.A. (我在HK),現在打算在L.A.註冊, 我需要準備什麼文件 ? 我已經有US travel ...
你可以用us travel visa 入境 但係正常如果要結婚 正式黎講係要用fiance visa

複式洋房

引用:如果男朋友係美國公民,住在L.A.+(我在HK),

原帖由 yy71744 於 13-06-04 發表
如果男朋友係美國公民,住在L.A. (我在HK),現在打算在L.A.註冊, 我需要準備什麼文件 ? 我已經有US travel ...
你一註左冊就可申請綠卡 只要你綠卡申請一批就可以留係美國等綠卡出 (我之前同你same case 但係我唔係L.A 唔知難唔難in L.A) 同埋我老公係鬼佬 唔知會唔會+/- 批嘅機會 希望幫到你

民房

回覆:Deveary520 的帖子

非常多謝你的意見啊 ^^
因為申請 fiancé visa 需時,同埋有 d 複雜,所以問下用旅行的方法是否可行
但我想問多兩個問題

去美國註冊我需要事先在香港準備咩文件 ( only 出世紙,單身身證 & passport ? 定係每個 state 都唔同?)

持 travel visa 去到嗰邊要 stay 幾耐先可以註冊? ( 有人話最少 2 個月 )

Thanks.

複式洋房

引用:非常多謝你的意見啊+^^因為申請+fiancé+vi

原帖由 yy71744 於 13-06-05 發表
非常多謝你的意見啊 ^^
因為申請 fiancé visa 需時,同埋有 d 複雜,所以問下用旅行的方法是否可行
但我想 ...
我一入左境就盡快註冊 因為入境時佢只係吸左2個月俾我 有人話最好兩個月 因為甘就唔似假結婚 到你申請綠卡時會好睇啲 易批啲

如果註冊我嗰時就就甘用passport 你最好叫男朋友去courthouse 問清楚 maybe 個個state 唔同

註冊完 要申請綠卡 嗰度有好多form 要你同男朋友/老公 填 同埋費用都唔少 每張form 都要俾錢 你最好以家係香港prepare定文件同費用 所有費用只收checks 同埋no refund

到時你真係有需要嘅話 再話我知 我再email info 俾你喇 因為真係幾煩複

hope 你順順利利喇

大宅

國民生產總值:4324

如果拿B1/B2過黎結婚,最好黎左3-5個月先攪,由其是而家移民局好麻煩,佢見你一入黎就結婚轉身份就會介定你唔誠實,有可能唔批你申請,我而家都攪緊轉身份由F1轉結婚綠卡,我有搵律師攪但都煩死我,加上最近聽到好多關於interview衰左嘅Case,更加明白到真係好睇彩數咖,我律師都話唔好比移民局搵到位入,行每一步小心啲因為會影響將來你interview咖

大宅

其實你係LA有冇諗過係Vegas註冊?我自已就係Vegas註冊,好方便,帶passpost老公帶I.D再搵間小教堂就Okay,佢地會幫你攪晒所有嘢

民房

回覆:hikiko999 的帖子

謝謝你啊,但我想問佢哋係咪會幫手搞埋申請轉身份嘅嘢?
搵間教堂大概幾錢?

大宅

回覆 yy71744 的帖子

唔關攪身份嘅事,個度淨係幫你注冊行禮,同埋到時你再申請返張結婚証書等等,教堂個邊啲人會教你咖,教堂有平有貴,睇下你會唔會有人觀禮,或者淨係你同老公,我見過最平$99都有,拎左結婚証書之後你就可以申請轉換身份,我自已就選擇請律師幫我攪,不過好個人嘅,我表妹就自已一手一腳攪

洋房

國民生產總值:59

回覆 Deveary520 的帖子

hi 請問要帶那些文件?我都一樣諗住入境才註册……係咪一註册就可以停留申請……我大约九月過去……男朋友話應該不太問题…只怕等出green card 耐…thx

複式洋房

回覆:fa140 的帖子

佢有超多form要填架 你有需要我可以send去email俾你 你pm我喇 你一註冊完就入form 跟住佢會寄封信俾你話收咗 咁你就可以留係度等

洋房

hi i will pm to you ! is need around 2000 usd ........i will live in minstora hope this place will not many people apply ........

rose-mag  會員小心唔好放個人電郵喺版面,呢度係公開論壇,唔係會員都睇到,最好發私人傳訊。  發表於 14-5-29 13:38

複式洋房

回覆:fa140 的帖子

其實都唔係好關多唔多人apply事嘅 只要你收到信話佢接受你嘅apply 咁就幾耐都無問題 唔洗太擔心

大宅

其實唔洗太緊張,Interview個陣自然啲就得,我1月In嘅,之前成半年好大壓力好驚好緊張,成日諗移民官會問咩問題,最後Interview個日我同老公、移民官三個不知幾好傾,一啲都唔似正式嘅Interview,我老公仲同個官講笑,最後個官話無問題99%會批,我仲好似發緊夢咁問我老公乜就係咁簡單咖咋?害我白白驚左半年

別墅

國民生產總值:856

回覆:Deveary520 的帖子

你申請時有經律師吗?我星期一拎marriage certificate...考慮緊揾律師搞定自己搞。。。

洋房

請問要預備什麼文件

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.