意見反饋
義工

6個月-1歲 今日: 6|主題: 14321

6個月BB都係食返2號奶粉啦~~

男爵府

國民生產總值:7801

2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BB六個幾月,為左食1號奶粉定2號奶粉念左一段時間,因為有人話1號奶粉最有營養。

頭先打過電話去illuma專線到問,姑娘都建議返BB去到六個月要食2號奶粉,因為0-6個月的BB主要係學翻身,但6-12個月BB就開始學坐、學爬、學行,所以2號奶粉會針對返BB在呢個時期的發展同埋呢個時期的營養需要。姑娘話,除非醫生特別指示就另當別論。

1號奶粉貴過2號奶粉,但姑娘都有咁的建議,我o念大家跟返指示會好d

王國熱話
應該姊弟戀嗎?
點先可以令老公提高性趣
呢啲出軌,真係份工都冇埋
大家當日結婚的理由是什麼

珍珠宮

國民生產總值:32420

回覆:6個月BB都係食返2號奶粉啦~~

講真佢緊係咁講啦,最好係1-4號都食齊晒,食到5,6歲啦,其實想知咪自己攞2罐奶粉對比下成份,營養比例一定係1號最高最全面,同埋6個月岩岩先食固體,唔係個個bb都可以咁容易適應同時轉奶粉同固體食物,所以好多時會建議bb完全適應固體先考慮轉奶粉。

大宅

國民生產總值:3495

畀面勳章 陪月勳章

我女十一個月都仲食緊一號

大宅

國民生產總值:1769

引用:我女十一個月都仲食緊一號

原帖由 kitchu1986 於 13-06-05 發表
我女十一個月都仲食緊一號

大宅

國民生產總值:1705

BB防敏心得分享勳章

奶粉商最想家長跟足食晒咁多款奶粉囉

大宅

國民生產總值:1059

引用:BB六個幾月,為左食1號奶粉定2號奶粉念左一

原帖由 tiramisui 於 13-06-04 發表
BB六個幾月,為左食1號奶粉定2號奶粉念左一段時間,因為有人話1號奶粉最有營養。

頭先打過電話去illuma專 ...
我媽話我細個時每個牌子得一隻BB奶粉,食到介奶為止。我睇健康院響BB打四個月針時,派俾我本固體食物小冊子話,不需要轉吃固體後𨍭奶粉添。衞生署本書仲話小朋友一歲大可以換飲屋仔奶,不用飲奶粉,一來方便家長不用帶水及奶粉,二來平d。我覺得政府本書都好坦白。我覺得宜家奶粉商出12345號奶粉,又叫人半歲轉2號,係為小朋友一歲仍要買佢地d奶粉的商機鋪路。係未實際需要呢?未必。我仔7個月,試食固體個令月,一日得兩次各半餐固體,有78成營養來自1號奶粉。我會等佢每餐固體有齊蛋白質,菜,粥,生果,同大人個diet相近,先考慮2號奶粉囉。佢仲族種食物試梗有無敏感,我估8個月佢試到10種食物ok,包括魚,肉,蛋黃,我先同佢試大人食飯餐餐不同餸pattern囉。當然,我諗法未必對,可能有BB偏食好利害,要加營養飲345號奶粉,都係真嘅。我都係想BB食固體食得好d先轉2號,但都試過俾其他媽媽話我食1號,會搞到d初生B無奶粉食,好慘,俾人指住鬧。

子爵府

國民生產總值:13743

我囡囡就六個月起轉佐2號奶粉嘅啦~~

珍珠宮

國民生產總值:32475

BK Milk勳章 畀面勳章

D奶粉商仲會送2號奶粉SAMPLE 吸引媽咪去轉食, 我都收到兩罐.

大宅

國民生產總值:1031

認識瑞士牛牛第二回

我就唔諗住轉2号喇!食1号食到1歲先轉3号

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.