夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+good_pig+於+13-06-05+發表但

原帖由 cativecheung 於 13-06-05 發表
係,我唔係講窮…我講緊一個月入40萬同一個月入8萬既揀…8萬既未買樓,仲要儲2年錢先有首期…屬於岩岩起步 ...
咁要睇自己真心鍾意邊個啦

以我既生活模式,老公搵8 or 40萬都唔會相差太遠,只係每月淨既錢多左而已。

我老公無財及才,佢搵得唔多,但有試過有成個月返工返到無假放(會出多d糧),我已經唔開心,我鍾意大家同小朋友周圍去玩(唔一定出埠,附近公園已好relax)…

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:揀個有錢陪唔到自己,做個靚太太拎hermes定

原帖由 cativecheung 於 13-06-04 發表
揀個有錢陪唔到自己,做個靚太太拎hermes定平淡啲要兩個一齊工作的中產會幸福多d?有人講過平淡既生活會消磨 ...
咁你揀左邊個

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:梗係有錢喇,幾時都係有錢好喇,唔一定有錢

原帖由 小manman 於 13-06-04 發表
梗係有錢喇,幾時都係有錢好喇,唔一定有錢佬先會比氣你受,睇睇呢版幾多唔係有錢的男人咪一樣唔做家務,日 ...
Agree! 對於我呢d 長崎良美,中橙又好,有錢又好,都一定好過而家。窮到褲穿窿都一樣可以唔做家務搵小3。

點解要將愛情同金錢掛鉤,話呢2樣野係反比關係(inverse relationship)呢?

其實呢2樣野係無關係的(irrelevant)

我是一隻喵

大宅

引用:Quote:原帖由+cativecheung+於+13-06-04+發

原帖由 Joball 於 13-06-04 發表
我係過來人!
我二十九歲前有一卡,白金附屬卡,和ex有兩層樓,我可以隨時辭工不做野!
但ex極大男人,限制我 ...
但係您都唔算無錢啦,起碼賣咗ex嘅一層樓有舊錢駛嘛。。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:cativecheung 的帖子

比上不足比下有餘啦
再有錢,一樣有人更有錢

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:yukyiu 的帖子

係囉

寶石宮

回覆:cativecheung 的帖子

冇問得好detail, 只係見到佢問人有冇人陪佢去旅行。個個都pair咁去,最後佢話老公不會陪佢去,而家只係只係去探親

我只知佢老公會比錢買名牌

如果老公係伴侶既。。。唔合格

寶石宮

回覆:bb_2006_2010 的帖子

伯爵府

回覆:再揀搵個可以過好生活定平淡既?

我會揀有錢既~~

子爵府

我兩樣都試過,有錢但寂寞,日日激氣同以淚洗面,冇哂自尊,覺得呢一世都冇得番身……我揀咗自強,自己有錢唔駛靠男人。而家c6都好好,生活好開心。

水晶宮

我會揀肯花時間心思喺我身上果個。

子爵府

我唔知點算有錢點算平淡,但我地而家有車有樓有地,雖然唔係豪宅、唔係揸法拉利,但起碼捱過咗餐餐公仔面、面包既日子。而家銀行戶口有錢剩,父母買樓我地可以俾一半首期,幫手供一半,又買咗塊細細地既地俾佢地種下野。我同老公又可以一年去一兩次旅行,不過我唔會食得豪、唔會買名牌、唔會買首飾、唔去做facial,因為要繼續搵錢、儲錢。你問我想唔想要呢啲野,想架,但未算鬆動到可以咁做。

我地比上不足、比下有餘,公一份婆一份,過著普通兩夫妻既小家庭生活。

所以好多野睇你自己想點。

公爵府

引用:Quote:原帖由+Joball+於+13-06-04+發表我係

原帖由 yukyiu 於 13-06-05 發表
但係您都唔算無錢啦,起碼賣咗ex嘅一層樓有舊錢駛嘛。。
有Dla 係未供完的樓仔ja!
要繼續捱lor!

公爵府

引用:如果今時今日生活仲係為左錢而結婚,+真係太

原帖由 good_pig 於 13-06-05 發表
如果今時今日生活仲係為左錢而結婚, 真係太可憐了
Agree!

公爵府

引用:Quote:cativecheung+發表於+13-6-4+19:30+

原帖由 good_pig 於 13-06-05 發表
如果佢唔會陪你呢..
即係你想去旅行, "俾錢你自己去啦, 我唔會陪你去架啦"
又或者想出街食飯 "俾錢你自己食 ...
係吖
有$但不陪你,俾$打發你!
你同朋友佢玩,佢又驚你偷食,要你日日在家,出街要佢批准!
你係個金絲雀,ok ma?

公爵府

引用:我兩樣都試過,有錢但寂寞,日日激氣同以淚

原帖由 sambebe 於 13-06-05 發表
我兩樣都試過,有錢但寂寞,日日激氣同以淚洗面,冇哂自尊,覺得呢一世都冇得番身……我揀咗自強,自己有錢 ...

叻!
現在知足常樂la!

大宅

引用:Quote:原帖由+cativecheung+於+13-06-04+發

大宅

引用:我兩樣都試過,有錢但寂寞,日日激氣同以淚

原帖由 sambebe 於 13-06-05 發表
我兩樣都試過,有錢但寂寞,日日激氣同以淚洗面,冇哂自尊,覺得呢一世都冇得番身……我揀咗自強,自己有錢 ...
當初一齊左幾耐先分手?

別墅

引用:Quote:原帖由+good_pig+於+13-06-05+發表但

原帖由 cativecheung 於 13-06-05 發表
係,我唔係講窮…我講緊一個月入40萬同一個月入8萬既揀…8萬既未買樓,仲要儲2年錢先有首期…屬於岩岩起步 ...
月入40萬有幾多$過你手先?如果冇乜,同8萬冇分別架?邊個男人愛你多d?

伯爵府

8卦吓,佢地做邊行,點識ga. 我會揀個溝通到,相處舒服既。同40萬嗰個一齊會唔會有種高不可攀既感覺?

首頁

尾頁

跳至