母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人用tommee tippee 奶泵用得耐有問題?我用左七個月,泵得好少,但用手清可以有120-150ml,之前一直相安無事,係最近呢2個月先係咁!泵成半個鐘得30ml,離晒譜!而加餐餐用手揸,但好攰,有無人有咁嘅問題?

大宅

引用:有無人用tommee+tippee+奶泵用得耐有問題?

原帖由 Pklkenny 於 13-06-04 發表
有無人用tommee tippee 奶泵用得耐有問題?我用左七個月,泵得好少,但用手清可以有120-150ml,之前一直相安 ...
電泵?

大宅

引用:Quote:原帖由+Pklkenny+於+13-06-04+發表有

原帖由 可貓兒 於 13-06-04 發表
電泵?
係呀,電泵!

大宅

回覆:tommee tippee 奶泵用得耐有無問題?

TT泵冇力,我用咗一次就唔再用!

大宅

引用:TT泵冇力,我用咗一次就唔再用! +

原帖由 alhkwok 於 13-06-04 發表
雖然佢唔貴,但你用1次唔用咪好side?

大宅

有無有經驗

大宅

引用:TT泵冇力,我用咗一次就唔再用! +

原帖由 alhkwok 於 13-06-04 發表
吓。我剛買咗tt電揼唔好嚇我。。。我到時靠佢

大宅

引用:Quote:原帖由+alhkwok+於+13-06-04+發表TT

原帖由 Pklkenny 於 13-06-04 發表
雖然佢唔貴,但你用1次唔用咪好side?
泵唔到,配件又複雜,次次用手擠清仲浪費時間,不如早早換過另一個泵!

大宅

引用:Quote:原帖由+alhkwok+於+13-06-04+發表TT

原帖由 KWOKRACHEL 於 13-06-04 發表
吓。我剛買咗tt電揼唔好嚇我。。。我到時靠佢
唔係嚇你,你search bk,之前好多媽媽都話TT唔得,我都後悔買咗,但泵唔到都冇計,唯有再買過!

大宅

但我泵左都就嚟8個月,其實都應該餵多幾個月嘅啫,無理由而加先嚟買個新

大宅

我都係用TT電泵,而且消毒機,暖奶器都係用TT。我都覺得好好用。
而家用左2個幾月,泵奶都冇問題。由剛開始到而家,最少由泵(兩邊)3安到最多13安tim...
因為係第一胎,起初未用都驚可能bb用做半人奶b,但因為個泵好好用,阿b可以做全人奶b。

複式洋房

我都係用緊喱隻,得三節可以調教我覺得力度五係好夠用!用左個幾月已經好想轉雙泵

大宅

引用:我都係用TT電泵,而且消毒機,暖奶器都係用

原帖由 masarubb 於 13-06-05 發表

我都係用TT電泵,而且消毒機,暖奶器都係用TT。我都覺得好好 ...
請問你揼奶後。用咩儲起啲奶??我買咗tt揼但買咗chuchu奶樽。咁如果我產後返工。帶揼返工揼兩次既話。咁點清潔個揼??我完全無頭緒。。。

大宅

引用:我都係用TT電泵,而且消毒機,暖奶器都係用

原帖由 masarubb 於 13-06-05 發表

我都係用TT電泵,而且消毒機,暖奶器都係用TT。我都覺得好好 ...
另外。有啲人話埋身餵要餵兩邊。有啲又話每次餵一邊。請問係邊個講法係正確?

大宅

引用:Quote:原帖由+masarubb+於+13-06-05+發表本

原帖由 KWOKRACHEL 於 13-06-09 發表
請問你揼奶後。用咩儲起啲奶??我買咗tt揼但買咗chuchu奶樽。咁如果我產後返工。帶揼返工揼兩次既話。咁點清 ...
你公司有冇微波爐?我見吉吉島有個細細個嘅微波爐消毒盒,大概係25長x25高x30闊,如果係喺公司用佢來steam奶樽同用具,應該都好方便。

另外,我見medela同dr. Brown都有啲叫微波爐消毒袋,一個可用二十次。我自己用medela freestyle,已預備咗儲奶樽,唸住泵完就落儲奶袋,啲樽攞返屋企先洗,每次泵都用乾淨樽。

大宅

引用:Quote:原帖由+masarubb+於+13-06-05+發表本

請問你揼奶後。用咩儲起啲奶??我買咗tt揼但買咗chuchu奶樽。咁如果我產後返工。帶揼返工揼兩次既話。咁點清 ...
TT 套泵有微ball 爐盒,你公司有無?我算係FTM,所以唔洗拎出街。你可買個Freeze to Go,冰袋

大宅

引用:我都係用緊喱隻,得三節可以調教我覺得力度

原帖由 Lky1104 於 13-06-05 發表
我都係用緊喱隻,得三節可以調教我覺得力度五係好夠用!用左個幾月已經好想轉雙泵

...
你用左幾耐先係咁?

大宅

引用:Quote:原帖由+KWOKRACHEL+於+13-06-09+發表

原帖由 Pklkenny 於 13-06-09 發表
TT 套泵有微ball 爐盒,你公司有無?我算係FTM,所以唔洗拎出街。你可買個Freeze to Go,冰袋

...
係呀。佢有個盒。公司都有微波爐。即係我喺公司揼完就用熱水放落去叮?

大宅

引用:Quote:原帖由+KWOKRACHEL+於+13-06-09+發表

原帖由 ling121933 於 13-06-09 發表
你公司有冇微波爐?我見吉吉島有個細細個嘅微波爐消毒盒,大概係25長x25高x30闊,如果係喺公司用佢來steam ...
多謝你既意見

大宅

引用:Quote:原帖由+Pklkenny+於+13-06-09+發表TT

係呀。佢有個盒。公司都有微波爐。即係我喺公司揼完就用熱水放落去叮?

...
係呀,你可以拎啲洗奶樽清潔劑,洗完再用水浸住擺落微波爐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊