意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 80|主題: 133524

跳至
[菜式] 請指教怎樣可以煮出像茶樓賣的蒸排骨?

男爵府

國民生產總值:6185

hashtag影視迷勳章

怎樣可以煮出像茶樓賣的蒸排骨?我每次煮都不成功,老公次次都彈,真是越煮越冇信心.

王國熱話
Hermes Mini Lindy
1卡鑽石,請給意見!
Chanel pre-ss 收穫 (update 2 earrings + 1 brooch + Dio...
韓衣

大宅

國民生產總值:1854

引用:怎樣可以煮出像茶樓賣的蒸排骨?我每次煮都

原帖由 KWT 於 13-06-04 發表
怎樣可以煮出像茶樓賣的蒸排骨?我每次煮都不成功,老公次次都彈,真是越煮越冇信心.

...
唔好意思,其實我唔識,但問過爸爸,佢話最緊要係d排骨本身夠軟滑(有無jm知道係咩部位),其次就係要用勁多油同生粉撈勻去蒸,所以好肥㗎
只係知咁多,如有錯,請指出

男爵府

fion_bbgirl1 發表於 13-6-5 07:00
唔好意思,其實我唔識,但問過爸爸,佢話最緊要係d排骨本身夠軟滑(有無jm知道係咩部位),其次就係要用勁 ...

我只用少少油.

珍珠宮

國民生產總值:43568

2019勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:請指教怎樣可以煮出像茶樓賣的蒸排骨

茶樓果d肯定用左化學野拿過啦,屋企點會整到?同你老公講要食化學野出街食,屋企係食健康野

男爵府

國民生產總值:6789

引用:怎樣可以煮出像茶樓賣的蒸排骨?我每次煮都

原帖由 KWT 於 13-06-04 發表

...
我媽話買「飛排」蒸好味,你可以試下

大宅

國民生產總值:2877

畀面勳章

回覆:請指教怎樣可以煮出像茶樓賣的蒸排骨?

我正想問呢個問題,最近實在諗唔到吃乜送,買左兩條一字排,蒸左一次,加左D豆鼓醬,加左生粉,超難吃

大宅

國民生產總值:4956

yanyanma2007 發表於 13-6-5 14:08
我正想問呢個問題,最近實在諗唔到吃乜送,買左兩條一字排,蒸左一次,加左D豆鼓醬,加左生粉,超難吃:sigh ...

30蚊一字排, 豆鼓醬1 湯匙, 3匙生粉, 少少鹽, 1匙糖, 生抽少少, 拌勻。 最後落油再拌勻。

媽媽教的~~ 我好少煮飯, 呢味C6 冇彈過
Born to Blossom~~

男爵府

國民生產總值:7688

2019勳章

加食粉或加奇異果

男爵府

國民生產總值:6251

回覆:請指教怎樣可以煮出像茶樓賣的蒸排骨

茶樓果啲用食粉”拿”過,再啤水3粒鐘以上,
一定淋滑。
佢地連菜都會用食粉拿過,所以好淋甜!

家用要滑嘅,買飛排,1條條肋骨咁,啲肉深紅色嘅就係,包淋包滑!

3人家庭,買1條約30蚊左右就夠食。

回家洗淨後,瀝乾水,加蒜蓉,豆豉,雞粉,糖,生粉;想滑就落多啲生粉,可落2匙。用手撈勻佢,想粒粒好味就逐粒揸下揸勻啲醃料,粒粒上晒色又唔係乾晒亦唔會水汪汪咁,完成。

大火水滾,落鑊蒸12分鐘(中途轉中火)
夠鐘後取出,落蔥花,淋滾油再落小小甜豉油,撈勻就食得。
唔好食返黎搵我報仇!

newbiemom  甘多調味都話吾好吃就死得  發表於 13-6-5 17:00
jujutinma    發表於 13-6-5 15:05

伯爵府

國民生產總值:16490

KWT 發表於 13-6-5 08:24
我只用少少油.
排骨有油出 我唔會落油了

伯爵府

KWT 發表於 13-6-4 22:02

...

我會買"飛排"蒸

材料 : 飛排30蚊 . 豆豉1/2-1湯匙 . 蒜頭幾粒 . 指天椒少許(可以唔落都得, 我會落1隻)

步驟 : (1) 飛排洗淨後 用鹽 . 豆粉 . 豉油 撈勻備用

(2) 蒜頭+豆豉 一起啄到變茸後 加" 糖" 撈勻

將 (1) +( 2 )混合一起 , 蒸前加少許指天椒在碟的一旁 就可拎去蒸 大約蒸10-15min

以上 豆鼓 . 蒜頭 都可隨自己喜愛的濃淡度來加多或減少 實習多幾次 就會拿捏到味道
以上只供參考 如有不足 請賜教

yanyanma2007  好吸引~~~  發表於 13-6-6 15:42
廷廷媽    發表於 13-6-5 17:18

男爵府

Miuboo 發表於 13-6-5 14:20
30蚊一字排, 豆鼓醬1 湯匙, 3匙生粉, 少少鹽, 1匙糖, 生抽少少, 拌勻。 最後落油再拌勻。

媽媽教的~~ 我 ...

一於明天試照著做.

伯爵府

KWT 發表於 13-6-5 17:26
一於明天試照著做.
我覺得步驟 (1) 各 (2) 分開處理 係最好的

記得唔好落咁多豉油醃排骨 , 豆豉本身帶咸味 , 最多蒸好後..覺得唔夠咸先再加豉油都唔怕.

男爵府

ARTOH 發表於 13-6-5 16:49
我會買"飛排"蒸

材料 : 飛排30蚊 . 豆豉1/2-1湯匙 . 蒜頭幾粒 . 指天椒少許(可以唔落都得, 我會落1隻)

嘩!OVERLOOK 左,一於死跟.期待明天晚上........有好東西食.

伯爵府

KWT 發表於 13-6-5 17:30
嘩!OVERLOOK 左,一於死跟.期待明天晚上........有好東西食.
我都係大約咋 總之唔好落太多鹽

男爵府

ARTOH 發表於 13-6-5 16:49
我會買"飛排"蒸

今晚煮左,老公冇彈,還一邊吃一邊懷念靈隱寺的豆豉.可惜買不到飛排,買了肉排.謝謝.

男爵府

國民生產總值:6740

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:ARTOH+發表於+13-6-5+16:49+我會買"

原帖由 KWT 於 13-06-06 發表
真晚煮左,老公痛彈,還一邊吃一邊懷念靈隱寺的豆豉.可惜買不到飛排,買了肉排.謝謝.
都話飛排,唔係肉排呀!

伯爵府

KWT 發表於 13-6-6 21:59
真晚煮左,老公痛彈,還一邊吃一邊懷念靈隱寺的豆豉.可惜買不到飛排,買了肉排.謝謝.

你要再努力找譜 加油啊

伯爵府

LittlePan 發表於 13-6-6 22:21
都話飛排,唔係肉排呀!
其實係要個味道 . 肉質 ? 都幾頭痕啵 !!

男爵府

ARTOH 發表於 13-6-6 22:24
其實係要個味道 . 肉質 ? 都幾頭痕啵 !!

打錯字呀.老公冇彈,我估用飛排煮重好食.星期一再試.

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.