意見反饋
義工

產前產後 今日: 19|主題: 240976

BB 打嗝同嘔奶

複式洋房

國民生產總值:302

BB已經埋身餵人奶,但食完都打c egg跟住就會嘔奶。有無媽媽可分享心得如何處理?

複式洋房

Push

大宅

國民生產總值:2641

回覆:BB 打嗝同嘔奶

有無掃風??

珍珠宮

國民生產總值:34258

畀面勳章

引用:BB已經埋身餵人奶,但食完都打c+egg跟住就

原帖由 kar_tt 於 13-06-04 發表
BB已經埋身餵人奶,但食完都打c egg跟住就會嘔奶。有無媽媽可分享心得如何處理? ...
打Egg嘔奶好正常。

唔係成日係咁冇問題

見你一獲打你一獲

回覆 kar_tt 的帖子

Hello kar_tt,打c egg對BB黎講係好平常,係唔痛架,慢慢自己都會停,至於嘔奶,如果唔係嘔得太多都唔太擔心,可以將1安水潑係桌面上,視覺上了解嘔左1安奶大約嘅分量,食奶前順時針按摩、食奶後掃掃風,睇下會唔會好D。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆 Vivian_C&G 的帖子

佢隔一餐就會嘔一次,嘔完再食,食完坐直想掃風就再嘔嘔咁多有無問題?

大宅

國民生產總值:1275

2019勳章

引用:回覆+kar_tt+的帖子Hello+kar_tt,打c+egg

原帖由 Vivian_C&G 於 13-06-05 發表
回覆 kar_tt 的帖子

Hello kar_tt,打c egg對BB黎講係好平常,係唔痛架,慢慢自己都會停,至於嘔奶,如果 ...
請問順時針按摩邊度?

kuen_1114 發表於 13-6-5 18:19
請問順時針按摩邊度?
Hello kuen_1114, 面向BB, 掌心放係BB 肚臍度,食奶前順時針用D 陰力打圈按摩肚仔, 可以幫助腸道蠕動清左D 肚風。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

kar_tt 發表於 13-6-5 18:16
回覆 Vivian_C&G 的帖子

佢隔一餐就會嘔一次,嘔完再食,食完坐直想掃風就再嘔嘔咁多有無問題?
除左人奶有冇補奶粉? 一般埋身餵食人奶, 食完掃埋風,就比較少會嘔成咁。不過都有BB 因為胃部結構未成熟,都可能會有嘔嘅情況, 如果情況持續都係隔餐就嘔,或者份量好多, 可以都要問問醫生睇下原因。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.