意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 9|主題: 127564

跳至
印傭無論開大開細都用水加自己隻手洗唔係用廁紙抹!!!

複式洋房

國民生產總值:397

朋友炒工人因為呢個原因,今晚即刻問下屋企果件,原來佢都係咁,不過唔係浴缸係用牙杯裝水,當堂想嘔! 諗起佢用同一隻手沖奶俾我對仔囡,又洗米洗菜煮飯簡直想即時炒佢! 但炒完即時冇人湊!救命呀!!

王國熱話
【搶平飛】新加坡航空,$850來回澳洲!
【快閃優惠】永安全線機票滿$1,500減$150!(...
[有時去旅行唔駛好貴嘅] 歐洲Free Local Tour...
HK Express 飛峴港 一千蚊有找!

子爵府

國民生產總值:14209

2019勳章

印傭一向都是這樣清潔自己,不是新聞。。。

別墅

國民生產總值:925

回覆:印傭無論開大開細都用水加自己隻手洗唔係用廁紙抹!!!

我以為只係傳聞……

公爵府

國民生產總值:27476

大多數印傭都係甘,你接受唔到就不如轉菲傭

男爵府

國民生產總值:6680

下...我而+先知...有D想反胃WO....但我見佢無輪要煮飯同沖奶.我都見佢即時清手先做架WO..唔係真係咁DIRTY呀...

珍珠宮

國民生產總值:47623

下... 我唔知喎.. 又無研究過呢點... 不過我仔都8歲了... 應該"適應"了...

男爵府

國民生產總值:6159

回覆 teresahsu 的帖子

我去過菲律賓,知道其實那邊都有人家裡是沒有紙巾的.始終鄉下地方,紙張對他們來說其實真係好奢侈,連水都要省著用,難怪用水杯裝.事後用番梘洗乾淨的話其實冇咩問題.
有時我自己去完大紙巾抹完都會再坐浴缸邊用水沖多次啦(女性尤其需要)~

noproblemom  唔係喎, 菲律賓鄉下地方用水唔駛錢架喎, 阿姐講既  發表於 13-6-5 16:41

大宅

國民生產總值:4077

BK Milk勳章 畀面勳章

東南亞果邊好興,好似泰國果邊公厠傍都有個強力花洒畀你…

不過你食咗咁多年茂病茂痛咪算啦,請第個咪又係一樣,你咪教佢同完厠紙先用花洒囉…
阿女可能要做四眼妹…

男爵府

國民生產總值:6450

唔浄止印,我依家呢個海外賓一次閒談中發現原來都係用水沖pet pet的,我即時買樽酒精搓手液俾佢,並要求不可開大後直接用手沖,要用厠紙抺乾浄大大後才可沖洗,始終有呢個習慣都唔放心,萬一藏在指甲或洗手唔乾淨的話變左要間接食

子爵府

國民生產總值:13429

2019勳章 好媽媽勳章

其實我賓一開始都有問我有無水沖,我話香港唔興,叫佢用tissue. 我諗佢有用啩,因佢來咗之後廁紙用得好快,一星期多d已用完一條10卷,不過我由佢因佢唔用我重驚

翡翠宮

國民生產總值:99249

2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

呢個係回教傳統. 有D bun如係回教, 亦會用手. 因呢D人自己亦污糟, 聯想起就真係好核突. 佢地唔會改架, 頂唔順唯有換工人.

男爵府

死啦..我唔敢問..我唔想知道

珊瑚宮

國民生產總值:103958

2019勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

水晶宮

國民生產總值:52440

2019勳章 2018復活節勳章

moledy 發表於 13-6-5 12:09
死啦..我唔敢問..我唔想知道

我都唔敢問...
不過, 有時見佢用哂廁所廁紙冇換新既入去, 同埋見過沖廁時沖唔哂廁紙,
我有理由相信佢有用廁紙囉!
Childhood is journey, not a race.

男爵府

是是但但 發表於 13-6-5 13:37
我都唔敢問...
不過, 有時見佢用哂廁所廁紙冇換新既入去, 同埋見過沖廁時沖唔哂廁紙,
我有理由相信佢有用 ...

咁佢唔換新上去..咁下次佢入去時咪無廁紙用LAW?

水晶宮

國民生產總值:52440

2019勳章 2018復活節勳章

回覆 moledy 的帖子

因我家習慣係除了廁所廁紙桶有廁紙外, 另有一卷SPARE 放在水箱上, 就係以防咁岩冇哂廁紙, 有廁紙可用囉。(因廁紙放入了廁紙桶後, 睇唔到入面剩返幾多, 有時我驚得返少少, 要用時先知唔夠用, 所以我地一定放SPARE) 咁佢冇手尾用完唔記得換一次半次, 咁都唔算大問題。

Childhood is journey, not a race.

男爵府

國民生產總值:6374

teresahsu 發表於 13-6-4 23:54
朋友炒工人因為呢個原因,今晚即刻問下屋企果件,原來佢都係咁,不過唔係浴缸係用牙杯裝水,當堂想嘔! 諗起佢用 ...

其實歐洲啲廁所, 裡面都有"bidet", 就係俾人解決完用水洗. 呢啲習慣唔係賓賓印印先有.

用乾廁紙抹未必乾淨得過用水洗ga. 最緊要洗乾淨對手.

大家習慣唔同啫. 用慣水啲人都可能覺得乾抹唔乾淨.

大宅

國民生產總值:1027

之前都有人講過, 話說有個姐姐條褲PATPAT 位有一TAT TAT啡色漬, 個僱主一問之下.............................

我都有問我家姐姐, 當然佢話佢唔係咁.
佢地印尼D 人係咁去大小完用水洗PAT PAT KA, 無咁衛生.
仲有印尼D人仲係用手食飯, 不過來左 HK 慣左用筷子,匙, 叉.....無咁做.

不過諗起都想嘔

子爵府

國民生產總值:13550

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

我day 1 已經同我家姐姐講明, 依度係hk, 唔可以用手, 一定要用廁紙, 唔好俾我發現你用手

大宅

國民生產總值:3300

2019勳章

teresahsu 發表於 13-6-4 23:54
朋友炒工人因為呢個原因,今晚即刻問下屋企果件,原來佢都係咁,不過唔係浴缸係用牙杯裝水,當堂想嘔! 諗起佢用 ...

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.