自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

hashtag影視迷勳章

而家好多時超過60歲就比人叫阿婆, 其實我覺得60歲唔係咁老啫。我父母都超過60, 但唔會當街被當公公婆婆喎。好似家燕姐, DoDo, 譚詠麟, 曾志偉嗰d, 無可能話佢地係長者, 叫佢地公公婆婆呱。但係如果用文字(報紙報導)寫人例如62歲, 大家就會好自然將佢分類為長者。我有時覺得咁樣好似好奇怪。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

65啦,退休年齡

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

Evilgrin 發表於 13-6-5 09:05
而家好多時超過60歲就比人叫阿婆, 其實我覺得60歲唔係咁老啫。我父母都超過60, 但唔會當街被當公公婆婆喎。 ...

你幾時攞到長者咭,就可以被叫公公婆婆.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Evilgrin 發表於 13-6-5 09:05
而家好多時超過60歲就比人叫阿婆, 其實我覺得60歲唔係咁老啫。我父母都超過60, 但唔會當街被當公公婆婆喎。 ...

40歲都可以係阿婆, 有孫就得。

街果D, 除非真係好大年紀, 叫佢阿姐過唔到自己嘅, 就會叫阿婆。否則未清楚形勢, 都係叫阿太穩陣D

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

男爵府

熱血勳章

回覆:你覺得幾多歲先算「阿婆」

我覺得呢d好睇樣架,有d已過退休年齡,但樣仲勁後生,唔識既都唔會叫得出公公婆婆!有d真係已經滿頭白髮,咁

公爵府

睇個樣keep到嗎,我奶奶65歲,成日搭地鐵比人查
2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:你覺得幾多歲先算「阿婆」?

我阿媽五十大幾都成日話自己係阿婆

伯爵府

畀面勳章

回覆 Evilgrin 的帖子

禁止訪問

翡翠宮

減齡達人勳章

要睇外表嘅,依家六十歲都可以keep得好好,好難睇出係阿婆級

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我覺得六十已經老人家架啦。

侯爵府

ant3210 發表於 13-6-5 10:56
回覆 Evilgrin 的帖子

其實呢個世代, 我都覺得起碼7-80歲白晒頭髮先稱得上公公婆婆...

柏架山莊    發表於 13-6-5 16:34
ant3210    發表於 13-6-5 11:05

伯爵府

要睇當時人既打扮

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

呢層.........我睇樣咋,

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

我好表面,外表決定,反正叫乜都有人唔like
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

我都係睇樣定

侯爵府

EVA222 發表於 13-6-5 10:57
人地關之琳,五張仍然是大美人,我五張,如果中了老千局,登報紙是半百老婦,以前班文人有文化,會寫老嫗.:joyous ...

我就係咁意思喇!! 知道佢係關之琳, 睇住個樣就大美人; 但如果唔知佢係乜水得文字就變成半百老婦...

e.g. 如果比人偷銀包, 報導「半百老婦」的話, 就會好多人同情佢, 覺得「婆婆」好慘。但如果嗰個係關之琳林青霞, 成件事真係可以完全唔同晒架喎!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至