親子旅遊

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

一個在N年前未完的行程.... (哈爾濱)

一個童謠..... (天蒼蒼, 野芒芒, 風吹草低見牛羊)

一個地方..... (滿州里)

一個偶然.......(呼倫貝爾? 大草原?)

造就這個夢想旅程...

侯爵府

回覆:焯媽媽 的帖子

我未去的,6月底去, 但已急不及待介紹靚景:

呼倫貝爾是什麼地方?

位於內蒙古一個很大的草原。(唔肯定是否世界三大草原)

下圖是著名的天下物一曲, (河流名後補)

侯爵府

今次旅程,係由一張免費機票而起的。。

侯爵府

天倉倉,野茫茫。。。

侯爵府

風吹草低見牛羊。。。

侯爵府

天似穹廬,籠蓋四野。。。

唔知係唔係講緊這個景象。

子爵府

回覆 焯媽媽 的帖子

呼倫貝爾有幸曾於n年前某一個冬天去過, 白茫茫一片 凍到震
往後, 因健康問題, 未能於烈日當空感受草原風光.
相信一定是一個難忘假期
你會去幾多天? 飛哈爾賓?

有免費飛實在太好!

祝旅途愉快!
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:今次旅程,係由一張免費機票而起的。。+

原帖由 焯媽媽 於 13-06-05 發表
今次旅程,係由一張免費機票而起的。。
你另一個topic又話買國航單程機票既,莫非有免費單程票,好奇想知為什麼會有淨單程免費票?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+焯媽媽+於+13-06-05+發表今次

原帖由 SumSumBB 於 13-06-07 發表
你另一個topic又話買國航單程機票既,莫非有免費單程票,好奇想知為什麼會有淨單程免費票?

...
甘要多謝國航啦!

因為我登記國航鳳凰知音, 之前飛左2次歐洲之後, 就儲了二萬幾飛行里數。

上面相中免費機票係哈爾濱去深圳要二萬分呢! 因為只夠里數換單程, 最後決定換單程呢!。

左度右度,去邊個城市做第一站好。而最後選定了去程買hk飛去內蒙(海拉爾)。

機票真係好貴, 價錢可以飛一轉歐洲啦!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

You like to eat lamb?

侯爵府

umama 發表於 13-6-7 23:47
You like to eat lamb?

I dont like it.

我唔食羊肉的, 我連牛肉都唔多食..

和家人講笑, 早排新聞報導大陸出假羊肉, 所以今次係內蒙可能會食到假羊肉..

你有無好介紹??

侯爵府

Betty媽咪 發表於 13-6-7 15:06
回覆 焯媽媽 的帖子

呼倫貝爾有幸曾於n年前某一個冬天去過, 白茫茫一片 凍到震

冬天溫度跌破-30度, 係會點的??

好似TVB的極地狂X嗎??

侯爵府

Betty媽咪 發表於 13-6-7 15:06
回覆 焯媽媽 的帖子

你會去幾多天? 飛哈爾賓?

去8日,

D 1, HK > 海拉爾 (呼倫貝爾)

D2 - D4 > 呼倫貝爾大草原

D5 > 滿州里

D6-8 > 哈爾濱

D8, 哈爾濱 > HK..

子爵府

可能以前(刀有二十年) d 配套冇咁好,落後d. 我整個行程淨是記得好凍,冇心机。訓蒙古包有暖氣。就是咁我好多時呢埋吾出去,朋友門玩滑雪坡好開心!好想去雪鄉但怕身体頂吾順!人生是要感受下。

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

子爵府

原來香港出發,價錢實貴好多!

侯爵府

引用:原來香港出發,價錢實貴好多!

原帖由 Betty媽咪 於 13-06-08 發表
原來香港出發,價錢實貴好多!
香港無直航內蒙,

我先飛去北京, 係北京中轉, 轉機去內蒙的海拉爾,單程連稅一個人要$2715!

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+Betty媽咪+於+13-06-08+發表

原帖由 焯媽媽 於 13-06-08 發表
香港無直航內蒙,

我先飛去北京, 係北京中轉, 轉機去內蒙的海拉爾,單程連稅一個人要$2715!
去滿州里,要感受下"達賴湖"的勁風,勁凍(超過零下三十度)。(以前農曆年跟團搭火車去)

子爵府

回覆:12312 的帖子

當年滿州里我依稀記得去左“國門”(中俄邊境) 同一個trade market,以物易物。焯媽媽這月去,唔會遇到冷天氣。出門旅行就是開心事

珊瑚宮

引用:當年滿州里我依稀記得去左“國門”(中俄邊

原帖由 Betty媽咪 於 13-06-08 發表
當年滿州里我依稀記得去左“國門”(中俄邊境) 同一個trade market,以物易物。焯媽媽這月去,唔會遇到冷天氣 ...

大宅

"風吹草低見牛草"
呢個都係我兒時夢想去的草原
不過現在聽講草原被破壞得好緊要
草原上放咗的羊雕像扮羊
好期待你去完番來分享下草原之旅
睇下現在的草原是怎樣

首頁
12345...8

尾頁

跳至