意見反饋
義工

興趣嗜好 今日: 275|主題: 123148

[攝影] 想問下邊款防水相機好?

大宅

國民生產總值:1767

市面上太多選擇,都唔知邊款防水相機好?
請問大家有無意見可分享?

王國熱話
單親派利是
成了單親媽媽,心中太多苦啦
想認識單親媽媽
住荃灣葵青一帶,單親媽媽,想多認識一...

翡翠宮

國民生產總值:82514

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

ki_ki725 發表於 13-6-5 09:42

Budget?

如果 around 3k 就 olympus tg-2 啦. 防水做得好. 有 f2.0. 有 25mm.

大宅

chan803 發表於 13-6-5 10:59
Budget?

如果 around 3k 就 olympus tg-2 啦. 防水做得好. 有 f2.0. 有 25mm.

我都預起碼3K家啦...
NIKON 同CANCON唔好?!!?

大宅

國民生產總值:3587

ki_ki725 發表於 13-6-5 09:42

呢度好清潔詳細 :

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=12094

翡翠宮

ki_ki725 發表於 13-6-5 11:31
我都預起碼3K家啦...
NIKON 同CANCON唔好?!!?

兩者的光圈唔夠 tg 大, 亦唔夠佢 wide.

如果無 tg-1, 去年我可能會買 nikon aw100.

大宅

chumamma 發表於 13-6-5 11:36
呢度好清潔詳細 :

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=12094

大宅

chan803 發表於 13-6-5 11:43
兩者的光圈唔夠 tg 大, 亦唔夠佢 wide.

如果無 tg-1, 去年我可能會買 nikon aw100.

翡翠宮

ki_ki725 發表於 13-6-5 14:39

其實個比較講少咗 tg-1 都有 1秒 連拍10張. 不過唔會重新對焦.

tg-1 亦可以另買 adapter, 可以接另外兩支專用 lenses, 1 wide, 1 tele.

最後就係 sony 無 double lock, 如果落水時唔小心開咗咁部機就

大宅

引用:Quote:ki_ki725+發表於+13-6-5+14:39+其實

原帖由 chan803 於 13-06-05 發表
其實個比較講少咗 tg-1 都有 1秒 連拍10張. 不過唔會重新對焦.

tg-1 亦可以另買 adapter, 可以接另外兩支 ...
明白!經你地既資料同分析!
我知道點揀啦!thx~~

複式洋房

國民生產總值:104

翡翠宮

ki_ki725 發表於 13-6-5 21:38
明白!經你地既資料同分析!
我知道點揀啦!thx~~

不過 tg-x 有個問題, 就係個 adapter ring cover (? 唔記得點叫) 好易脫離部機身, 我唔見過一個, 另外有幾次好彩在泳池搵返...

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.