自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

係咪一定要學琴先得呢?乒乓球算唔算係課外活動呢?

如題

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 係咪一定要學琴先得呢?乒乓球算唔算係課外活動呢?

當然算!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

why not?

男爵府

唔係每個小朋友對學音樂有興趣.. 有d鍾意體育..劃畫 ..

Ding

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

成日講一體一藝,
彈琴咪係藝,乒乓球咪係體囉。
課外活動要平均,最好體藝兩樣都有。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

同意!

麟媽媽 寫道:
成日講一體一藝,
彈琴咪係藝,乒乓球咪係體囉。
課外活動要平均,最好體藝兩樣都有。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

無錯, 不過我比個囡學的興趣唔係彈琴, 跳舞, 而係真係佢自己鐘意的興趣佢自己選擇的, 佢自己揀左素描,吹笛同陶藝, 本來學校揀左佢入合唱團 (以前小一個時都入左參加左二年, 但係三年佢話唔想參加所以無參加) 而今年四佢都係話唔想去所以我都無迫佢參加等佢自由咁去選擇, 我從來都唸過要個囡讀咩名校, 我只覺得小朋友要係輕鬆愉快的學習環境學習, 咁先至可以學到

禁止訪問

大宅

ngchowgi

緊係算啦,點解你咁問呀?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你咁安排無問題吖,唔係學樂器先至叫藝既,
你個女學素描、吹笛同陶藝,呢D 全都係藝,
如果入埋合唱團亦都係藝,沒有「體」喎?
我身邊朋友,尤其是女孩仔,都係偏重向藝,
有D 直情無運動既,咁咪唔平均,
身體唔好,成日傷風咳,有運動身體先好架。

[quote]
catjeffcat 寫道:
無錯, 不過我比個囡學的興趣唔係彈琴, 跳舞, 而係真係佢自己鐘意的興趣佢自己選擇的, 佢自己揀左素描,吹笛同陶藝, 本來學校揀左佢入合唱團 (以前小一個時都入左參加左二年, 但係三年佢話唔想參加所以無參加) 而今年四佢都係話唔想去所以我都無迫佢參加等佢自由咁去選擇, 我從來都唸過要個囡讀咩名校, 我只覺得小朋友要係輕鬆愉快的學習環境學習, 咁先至可以學到

大宅

我想俾個女學snooker...
laughin' to keep from cryin'

民房

Panny8856 寫道:
ngchowgi

緊係算啦,點解你咁問呀?

因為身邊的朋友同事,成日問點解唔比小朋友學彈琴,小提琴等等,覺得好煩,升中學係咪一定要學過呢啲嘢呢?

大宅

課外活動係俾小朋友去學有興趣既活動,應以佢既興趣為先.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

民房

yammyma 寫道:

如果佢話咩都無興趣呢 :-(

水晶宮

咁俾佢試吓學琴吖,因為除咗當係課外活動之外,實則上是可以訓練腦部靈活些(我阿叔係e生,係佢advise).
ngchowgi 寫道:
[quote]
yammyma 寫道:

如果佢話咩都無興趣呢 :-( [/quote]

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我老公有同個仔去篤波架!

wawamama 寫道:
我想俾個女學snooker...

首頁

尾頁

跳至