跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

【山羊座】的天空 (PART 2) ~~~

Sorry ~

咁多位, 呢排好少入黎,

一入黎就見過左 2,000 post 嘞
O 仔於 2005 年 6 月 12 日出生, 出生時體重 2.905kg, 身長 46cm 大小姐於 2001 年 11 月 8 日出生, 出生時體重 3.220kg, 身長 49cm 歡迎到 O仔的家 一遊 歡迎參觀我的論壇!

男爵府

Re: 【山羊座】的天空 (PART 2) ~~~

我將 Part 1 個生日 list post 返出黎, 如有新山羊媽/山羊爸未填寫, 請各位依生日日期~login ID~媽媽/爸爸填寫資料, Thx!

請依日期次序~方便參考

12-29~子浩媽媽
12-31~km330 (富富(小狗))媽媽 ^-^
01-01~ardnas65~媽媽
01-03~tammy~媽媽
01-05~2jmama~媽媽
01-05~sesame_baby~媽媽
01-06~gianyip~媽媽
01-09~貓貓媽媽~媽媽
01-10~O媽媽~媽媽
01-11~DoReMi媽媽~媽媽
01-13~CPS113~媽媽
01-13~小路~媽媽
01-14~沙沙~媽媽
01-14~霖格格~媽媽
01-14~潮流媽咪~媽媽
01-15~凍檸茶~媽媽
01-15~SandyHung~媽媽
01-15~crystaltochan~媽媽
01-15~maomama~媽媽
01-16~sharonwong

O 仔於 2005 年 6 月 12 日出生, 出生時體重 2.905kg, 身長 46cm 大小姐於 2001 年 11 月 8 日出生, 出生時體重 3.220kg, 身長 49cm 歡迎到 O仔的家 一遊 歡迎參觀我的論壇!

男爵府

好耐無入黎, 做返 d 野先

男爵府

講下我近況先, 最近最忙係幫大小姐揀小學, 9 月份我不停上網睇學校資料, 原因係原本想搵一間男女校, 咁過多幾年 O仔就可以跟大小姐一齊讀同一間學校, 但睇完 d 學校資料, 最終都係揀左間女校比大小姐, 仲要係我自己母校, 無法喇, 母校情意結, 始終覺得佢最好 . 揀學校告一段落, 又到勞氣 ge 時候, 大小姐英文默書只識 3 個生字, 醜死怪, 問題在於佢個人太心散, 讀一個生字讀 2 hrs 都唔識串...唉 :-( , 最後我唯有看鴨仔咁睇佢讀, 讀識一個至讀第二個, 呢個辦法暫時 work ge :lol: 不過就花好多時間仲要 O仔肯合作至得

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

O媽媽
你終於出現嗱? 好掛住你呀 :-( :-( :-(
你講嗰啲嘢我完全感同身受, 因為我噚日同大少喺屋企温書, 温到嗌晒救命, 好激氣, 都唔明點解咁少嘢都唔記得, 最慘係嗰頭温咗哩頭可以完全冇晒, 簡直攞我命 :-( c啦, 佢而家仲要考報分試, 我冇眼睇嘞! :-( :-( :-(

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

:-( :-( :-( o媽,好鬼掛住你呀.你既經歷我都有呀.今年我就要幫二少煩出年升小一啲嘢.亞大少間係私校,所以都要同佢去考,大抽獎都有參加,不過入到心儀既學校機會微囉.得個人人都有既10分.
煩完二少升小一又到大少啦.大少今年五年級啦,下學校要計升中分啦.

男爵府

DoReMi媽媽 寫道:
O媽媽
你終於出現嗱? 好掛住你呀 :-( :-( :-(
你講嗰啲嘢我完全感同身受, 因為我噚日同大少喺屋企温書, 温到嗌晒救命, 好激氣, 都唔明點解咁少嘢都唔記得, 最慘係嗰頭温咗哩頭可以完全冇晒, 簡直攞我命 :-( c啦, 佢而家仲要考報分試, 我冇眼睇嘞! :-( :-( :-(

無法喇, e+ d 細路, 可能太多誘惑, 心容易散, 學習渠道又多, 個個都變晒老人精, 唔似得我地細個果時, 成舊蕃薯咁, 淨係知道讀書唔好, 老爸會打 :-( , 就好似 O仔咁細都識睇眉頭眼額 , 一見我大聲 d, 佢就即刻變鵪鶉仔, 黐住我唔郁

男爵府

2jmama 寫道:
:-( :-( :-( o媽,好鬼掛住你呀.你既經歷我都有呀.今年我就要幫二少煩出年升小一啲嘢.亞大少間係私校,所以都要同佢去考,大抽獎都有參加,不過入到心儀既學校機會微囉.得個人人都有既10分.
煩完二少升小一又到大少啦.大少今年五年級啦,下學校要計升中分啦.

咁二少考私校幾時會有 result? 如果大少一向讀書 ok ge 話, 我諗唔使太擔心...
大小姐入到我母校機會大, 因為佢有 20 分, 但我又要開始諗諗 O仔應該入邊間幼稚園, 最好有直屬小學同中學果 d, 到佢入小學時佢都係得果 10 分, 學你話齋大抽獎入到心儀學校好微 , 只有預早同佢安排. (O爸果間母校讀唔讀都罷 :tongue: )

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

二少考個間私校好似11月就知.
大少就係舊年開始越來越跌呀.所以先咁擔心. :cry:
一唸小朋友讀書返學問題就一籮籮
O媽媽 寫道:

咁二少考私校幾時會有 result? 如果大少一向讀書 ok ge 話, 我諗唔使太擔心...
大小姐入到我母校機會大, 因為佢有 20 分, 但我又要開始諗諗 O仔應該入邊間幼稚園, 最好有直屬小學同中學果 d, 到佢入小學時佢都係得果 10 分, 學你話齋大抽獎入到心儀學校好微 , 只有預早同佢安排. (O爸果間母校讀唔讀都罷 :tongue: )

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一講起小朋友讀書問題, 唯有大家多啲努力啦!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

一齊默書測驗考試升班

男爵府

2jmama 寫道:
二少考個間私校好似11月就知.
大少就係舊年開始越來越跌呀.所以先咁擔心. :cry:
一唸小朋友讀書返學問題就一籮籮

11 月先知, 咪同 1st round 差唔多時間, 我見有 d 私校已經知道 result, 所以有 d 家長無報 1st round 架.

咁知唔知係咩原因令到成績差左?

男爵府

Add oil la ~~

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

咪越來越深同越來越多所以佢吸收唔到囉. :-|
O媽媽 寫道:

象牙宮

2jmama 寫道:
咪越來越深同越來越多所以佢吸收唔到囉. :-| [quote]
O媽媽 寫道:
[/quote]
我嗰個就記性唔好同心散.

男爵府

2jmama 寫道:

如果呢個原因, 只有靠佢自己努力, 無咩可以幫到 lor.

男爵府

我嗰個就記性唔好同心散.

你個 case 同我差唔多

唔知點搞好

我問老師, 心散有無方法可以 e,

但個老師扯左出大海無答我

象牙宮

O媽媽 寫道:
你個 case 同我差唔多
唔知點搞好
我問老師, 心散有無方法可以 e,
但個老師扯左出大海無答我

我個case就冇咩辦法ga嘞, 因為佢老豆即係我樹頭成日都話哩啲係遺傳嚟(樹頭啲DNA).

象牙宮

O媽媽
你咁夜瞓, 日頭夠唔夠精神ga?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

佢都有心散既.不過佢大個啦.所以都想自己學多啲識多啲.
最近請咗位補習先生比佢囉.
O媽媽 寫道:
[quote]
2jmama 寫道:

如果呢個原因, 只有靠佢自己努力, 無咩可以幫到 lor. [/quote]

首頁
12345...7

尾頁

跳至