樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

用綠表買的居屋, 賣出咗之後, 仲可唔可以再申請公屋?

男爵府

wyeth冷知識勳章

回覆:賣咗間居屋可唔可以再申請公屋

唔可以

最近大少迷上鳥THOMAS...

大宅

畀面勳章

賣左居屋有舊錢, 可以過資產審查咩?

男爵府

1世人只可享有1次公屋福利~

大宅

間居屋係我老公同老爺名的,我自己從來未用過房屋福利,咁係咪連我都唔可以申請公屋?

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

floret 發表於 13-6-8 09:33
間居屋係我老公同老爺名的,我自己從來未用過房屋福利,咁係咪連我都唔可以申請公屋?

...

結咗婚, 一定係夫妻2人(以一個家庭申請) , 所以你老公之前有居屋, 佢係無資格申請架!

如果真係好想申請, 只有2個方法................

1. 離婚

2. 你老公間屋賣咗超過2年而佢又破咗產, 房署先有可能接受申請...

大宅

唔好賣左間居屋,你老公係唔係屋主,除左戶籍再加你申請得唔得?

大宅

居屋係老公同老爺聯名的長命契,點樣除名?老爺年紀好大,約八十,除老公名有無問題?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:間居屋係我老公同老爺名的,我自己從來未用

原帖由 floret 於 13-06-08 發表

...
你同你老公係一個核心家庭,

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

間居屋有你老公名,你搬埋入去住咪得囉

大宅

畀面勳章

其實點解要賣居屋呢? 由綠表去換居屋, 已經意味你男家放棄公屋, 無得返轉頭咖喎.

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 floret 的帖子

唔可以, 就算你未有過公屋, 但你同你老公係一個核心家庭, 其中一方有過公屋/居屋, 都唔可以再申請公屋的.
除非你地離婚或你地賣左居屋後2年你老公破產房署先考慮

伯爵府

引用:間居屋有你老公名,你搬埋入去住咪得囉+

原帖由 hohoho2013 於 13-06-09 發表
間居屋有你老公名,你搬埋入去住咪得囉
x2

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

floret 發表於 13-6-8 09:33

...
唔可以, 因為用家庭做單位

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 floret 的帖子

冇需要除名架......到時62真係走左 (TOUCHWOOD) , 咪係你老公名囉

你又一齊住, 有乜野問題..
有需要申請公屋?

大宅

我個case係99係屋主,買左間公屋(租置計劃),之後老公除名同以我地3人一齊申請公屋

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔可以, 除非破產收樓. 否則唔駛諗.

首頁

尾頁

跳至