跳至

首頁

尾頁

民房

阿仔好惡,仲打人,點算?

Matthew現在14個半月咋,就唔聽話啦,越叫唔好就越要做,唔俾就打人,隨了爸爸唔敢打.雖然我見一些其他bb都係咁頑皮,但我唔想同嗰d媽咪一樣由得佢囉.請問有咩方法去敎呢?
我覺得我們做父母既係有責任正面咁敎育下一代!
Thanks for all mami's suggestion.

民房

Re: 阿仔好惡,仲打人,點算?

呢個時候的小朋友比較難攪, 佢地有佢地的思想嘛...
你平時有無打囝囝?
要改變呢個習慣可能需要一段時間.. 佢再打人時, 叫佢唔好, 等佢知道係唔好的... 不過幾時先知道就好難講...

別墅

Re: 阿仔好惡,仲打人,點算?

可以筋學super nanny 咁訓佢係一個corner度, 唔比佢玩要企.
用平視既眼神同佢講唔可以咁做.
until 佢平靜之後比個抱抱佢

我個仔之前都打人搶人玩具, 依家好左啦, 仲識得同人玩tim
哲夫睿知始成城,韜光韞玉圖俟奮 19 Jul 05 -- 3.45kg 02 Oct 05 -- 7.1kg 08 Aug 05 -- 4.4k 10 OCT 05 -- 7.25 kg 16 Aug 05 -- 4.8kg 19 OCT 05 -- 7.7 kg 65 cm 19 Aug 05 -- 4.9kg 58 cm 21 Aug 05 -- 5.1kg 28 Aug 05 -- 5.5kg 04 Sep 05 -- 5.8kg 13 Sep 05 -- 6.3kg 19 Sep 05 -- 6.5kg

首頁

尾頁

跳至