自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

民房

Re: 我對學卷制的看法..很長(大家可平心發表自己的意見)^^

我覺得有D人係唔係都要搵野拗,咁9年免費教育都唔包括私學啦,唔通又要話不公平,那些人去那些弁利機構到讀書都預左貴啦,唔通專登去要D貴野都要政府俾嗎? ?-(

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

Re: 我對學卷制的看法..很長(大家可平心發表自己的意見)^^

乜香港的中/小學行左學卷制咩?

學卷制的主要精神係 '錢跟學生走'. 唔果唔想咁樣, 就咪學人叫 '學卷制'.

jannlly 寫道:
其實香港一直以來...
無論中小學....
政府都一直冇資肋私立的中小學啦....
今次幼稚園都好正常wor~~

大宅

宜家話推行學卷制已經有咁多利益問題
如果政府將9年免費教育廣大到連讀幼稚園都免費
唔知到時 d 家長 / 牟利幼稚園又會點諗呢...?

大宅

或者政府用"學費津貼"呢個名可能會好 d 既...

[quote]
chan803 寫道:
乜香港的中/小學行左學卷制咩?

學卷制的主要精神係 '錢跟學生走'. 唔果唔想咁樣, 就咪學人叫 '學卷制'.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

小香香,

I noticed you've highlighted this section from A&N's post.

每一樣福利/稅項的定立, 都有人可得益/不可得益, 凡事應客觀討論, 不可只站在自己立場堅持。

I know you have not named anyone, but I could like to let you know that 私立幼稚園 whether it is 牟利 or not, is never my cup of tea.

複式洋房

大家可唔可以講講有边D弁利幼稚園做得好好,有边D做得唔好黎聽聽呀. 以前我仔仔讀方方,半日學費要2xxx,我唔知佢係唔係私校,不過同樓下个間收8xx比,我覺比貴D都係要嘅!

身边多數朋友揀幼稚園都係集中係九龙塘區,都好少用弁利還是非弁利呢分. セ而家突然間好似非弁利就係好D咁嘅?

我就唔係好同意話有政府監管,質素就會好D,你睇下我地D資助小學,味又係有好多好唔掂!D教師質素大家就心裏有數,有錢的家長味又係走去國際學校(不過唔知佢係弁利還是非弁利).

我認為市場自由競爭先係最好的監管, 家長唔認同學校的方針或質素, 就走人轉校, 多人去的就有得生存, 冇人讀嘅就執笠.
該用戶已被刪除

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

哈哈∼∼
我覺得大家都係已經好平心靜氣講ga al~

我唔會去評論 d 咩∼∼
不過只會客觀講事實∼
我都好認同A&N∼∼

禁止訪問

男爵府

我認識一位太太,佢嘅小朋友讀私校..當初佢撰呢間學枚因為課程深..而佢亦唔會因為什麽學卷制而轉校..因為呢個學費係佢預算之內..而且學校亦唔係加學費..對佢嚟講係冇分別..
我諗如果私校都有學卷制..到時學校加學費.加雜費..咁咪得不償失..比家長=比私校...
該用戶已被刪除

男爵府

政策要睇晒各方面論點, 既然私立幼稚園唔應該受資助, 不如大家又平心靜氣講下點解非牟利過左$24000/$48000都無學券啦, e.g. st joseph, 照計佢地收的學費係政府批, 利潤又用返幼稚園? 政府係咪想又借d意改革埋佢地, 等所有非牟利都係一樣水平呢?

民房

非常同意小香香!!!

城市論壇個位校長真冇台型, 怕冇生意做連儀態都冇埋,

若私幼可有政府資助做生意, 唔知會開多幾多間分校招生,做生意唔通唔賺錢,到時私小有話唔公平, 私中有話唔公平, 仲講什麽教育理念, 講到好似只有私幼是最好,難道非牟利冇間好。唔通私幼既老闆會資助私幼教師去進修??

男爵府

環保接龍勳章

請問如果一間學校開左好多分店,但係又有好多學生喎,咁係咪可以証明呢間學校有一定既可取既地方呢?

禁止訪問

該用戶已被刪除

公爵府

好媽媽勳章

其實有d私校可能眼紅d非牟利的...
又唔需要交稅又有政府資助.....

大宅

政府呢個上限﹐我估係因為所有international kindergarden都係非牟利。

我其實都好唔喜歡學卷制。我幫仔仔選學校時根本無考慮係唔係非牟利。多咗呢個制度﹐我又要考慮多個因素。 如果好嘅非牟利唔收(一定打崩頭)﹐咁你係阿媽會唔會俾阿仔讀間唔好嘅非牟利呀?定係要punish我地咁要比多成$2000-$3000學費嘅好嘅牟利學校呀?無錯你係淘汰咗d唔好嘅牟利學校﹐但我諗會有唔少嘅唔好嘅非牟利依然用咗呢d錯配嘅資源。

ahmi 寫道:
政策要睇晒各方面論點, 既然私立幼稚園唔應該受資助, 不如大家又平心靜氣講下點解非牟利過左$24000/$48000都無學券啦, e.g. st joseph, 照計佢地收的學費係政府批, 利潤又用返幼稚園? 政府係咪想又借d意改革埋佢地, 等所有非牟利都係一樣水平呢?

大宅

Era 寫道:
請問如果一間學校開左好多分店,但係又有好多學生喎,咁係咪可以証明呢間學校有一定既可取既地方呢?

我的答案是"依然証明唔到". 好不幸我身邊的朋友當中, 送子女到一間"開了好多分店"的高學費幼稚園的, 都是喜歡出風頭, 但對管教子女卻毫無章法的人. 我不是在全完否定"多分店"的幼稚園, 我相信每間幼稚園總有其優點及缺點, 只是想說明多人報讀不能証明些什麼.

首頁
12345...6

尾頁

跳至