自由講場

跳至

首頁
12345...99

尾頁

大宅

Re: 申請公屋進度/問題 ~~~ (part 5)

Orange1234
想問下妳係幾多人單位

禁止訪問

大宅

Hello kinki726

房署又會派水邊圍村給你,那個村仲舊個朗屏村,不過水邊圍村好似可以買...你第幾次派屋呢? 我第一次派都派左去大興村無要而家等緊第二次...
kinki726 寫道:
hi hi,好慘呀!派咗水邊圍邨!唯有記望下次喇!

大宅

民房

我特快26/9揀左沙田新翠村, 我去單位睇過, 翻新完地磚還在, 所以未必每樣都會拆走, 但不知道自己會否喜歡, 我就非常不喜歡那些磚, 因為是七十年代花磚. 而家都好煩惱

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kudolee 寫道:
我特快26/9揀左沙田新翠村, 我去單位睇過, 翻新完地磚還在, 所以未必每樣都會拆走, 但不知道自己會否喜歡, 我就非常不喜歡那些磚, 因為是七十年代花磚. 而家都好煩惱

你講呢個單位,勁似我以前住個個喎~~可唔可以PM我,話我知你住咩樓呀??
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

咦,點解你可以去度睇既?係咪又係裝入去睇?除咗地磚,仲有無咩留低俾你?你有信通知你拎鎖匙未?thx
kudolee 寫道:

別墅

coco8888 寫道:
Hello kinki726

房署又會派水邊圍村給你,那個村仲舊個朗屏村,不過水邊圍村好似可以買...你第幾次派屋呢? 我第一次派都派左去大興村無要而家等緊第二次...
[quote]
kinki726 寫道:
hi hi,好慘呀!派咗水邊圍邨!唯有記望下次喇!
[/quote]我都係第一次派屋,希望下次派中天水圍喇!

水晶宮

水邊圍村真係好耐喎
天水圍果邊d 樓就新好多
都唔知幾時先到我做審查

洋房

Hi, winter090769
我地係 4 人單位呀 。

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

binbindog ~

好開心睇到妳呢度有咁多關於申請公屋既資料啊

我本來喺沙士之後就申請單身公屋既,但年中房署話我已經係納入咗計分制,所以起碼要等多3年先有屋,初初聽到真係有啲唔開心,因為上年去問既時候又話我今年會攞到屋,點知依家屋又無得攞之餘,仲要等多幾年添 :-( :-( :-(

大宅

豬豬822 寫道:
binbindog ~

我本來喺沙士之後就申請單身公屋既,但年中房署話我已經係納入咗計分制,所以起碼要等多3年先有屋,初初聽到真係有啲唔開心,因為上年去問既時候又話我今年會攞到屋,點知依家屋又無得攞之餘,仲要等多幾年添 :-( :-( :-(

你或者考慮下參加下次的特快, 揀啱的話, 會快d上到樓架

大宅

Orange1234
哦原來係妳....揀咗我想要既單位 妳係幾時揀樓架
我有朋友住青衣長亨佢都話幾好住
係呢妳地申請咗幾耐呀 我都係八卦問下 唔好介意

侯爵府

交齊晒所有文件, 而家等緊佢覆審查 okay or not ? 真係等到人都巔, 我日日都 look 吓信箱有冇房署信 .......... 真係好怕果種唔知幾時有 news 既感覺

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

binbindog 寫道:
[quote]
豬豬822 寫道:
binbindog ~

你或者考慮下參加下次的特快, 揀啱的話, 會快d上到樓架 [/quote]

binbindog ~

但係已經等咗幾年囉!如果依家先嚟轉咪唔底,跟住佢又寄信俾我,話俾我轉番申請九龍同香港區(因為之前我係申請新開發區)

大宅

豬豬822 寫道:
binbindog ~

但係已經等咗幾年囉!如果依家先嚟轉咪唔底,跟住佢又寄信俾我,話俾我轉番申請九龍同香港區(因為之前我係申請新開發區)

唔係轉, 而家參加特快, 唔會影響正常的排隊既次序.

如果由擴展轉去市區, 會排耐好多喎, 你要考慮清楚; 你可以先轉, 到見擴展輪到自己的NO, 又想快D上樓的話, 到時又再轉回擴展都可以.

珍珠宮

binbindog ~

但特快公屋唔係=有問題公屋

男爵府

好媽媽勳章

想問下大家, 如果今次特快決定唔要(已揀樓, 未審查), 仲有冇機會參與第2次特快架??

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

cubixluk:
我都好明白你感受架....之前我都係咁....做完審查之後....日日係度等結果.....一得閒就打去房署熱線度聽結果.....終於係10月9號聽到佢話審查ok....我而家係度等派樓啦......
cubixluk 寫道:
交齊晒所有文件, 而家等緊佢覆審查 okay or not ? 真係等到人都巔, 我日日都 look 吓信箱有冇房署信 .......... 真係好怕果種唔知幾時有 news 既感覺

首頁
12345...99

尾頁

跳至