自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

學生書簿津貼出咗啦

2006/07的學生簿津貼出咗啦, 申請咗既check下數啦

大宅

Re: 學生書簿津貼出咗啦

我個女出年先小一,但想問下,小學生通常一年買幾多錢書架?同埋學生書薄津貼大慨有幾多架?唔該唔該

男爵府

我昨日打薄未有啞....之前未申請過....今年第一次申請....都唔之得唔得

民房

請問要有咩資格同埋點樣申請 , 還有車船津貼又要咩資格 點申請。

大宅

資助計劃

本處為經濟有需要的中、小學生提供以下各項資助計劃:

高中學費減免計劃是為就讀於官立學校、資助學校及按位津貼學校而經濟有需要的中四至中七學生提供資助,繼續其高中學業。

學校書簿津貼計劃是為就讀於官立學校、資助學校、按位津貼學校及直接資助計劃下的本地私立學校而經濟有需要的學生提供津貼,以支付必須的書簿費用及雜項就學開支。

學生車船津貼計劃是為就讀於各中、小學校或在認可的院校修讀全日制至學士學位課程、其居住地點與學校距離須超逾十分鐘步行時間及需要乘搭公共交通工具上學的有經濟需要的學生提供車船津貼。

申請資格

申請人必須通過家庭入息審查,另申領資助的學生必須是未婚的香港居民、與申請人家庭同住及其所就讀的學校�院校必須符合個別計劃所列的類別。

詳細資料可以入以下網址睇睇 :~
學生資助辦事處

大宅

ube0713 寫道:
我個女出年先小一,但想問下,小學生通常一年買幾多錢書架?同埋學生書薄津貼大慨有幾多架?唔該唔該

今年小學的資助額 :
全額津貼 $2,266 , 半額津貼 $1,133

大宅

令令 寫道:
我昨日打薄未有啞....之前未申請過....今年第一次申請....都唔之得唔得

我有幾個朋友琴日都過咗數, 你有冇收到信通知你合資格未呀??
如果收到要交番學校, 再由學校轉交至會過數架.

大宅

唔該晒binbindog

民房

請問今年開咗學係咪冇得申請呀?張form你哋係邊到攞,係咪校務處呀!

男爵府

我無收過任何信禾....禁係唔係佢唔批比我啞 :-(
binbindog 寫道:
[quote]
令令 寫道:

我有幾個朋友琴日都過咗數, 你有冇收到信通知你合資格未呀??
如果收到要交番學校, 再由學校轉交至會過數架.[/quote]

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我星期日已經過左數喇~~反而幼稚園學費減免就仲未收到,我有個fd已經囉埋錢喇~~

令令:
唔批都會出信架~~會唔會係你遲申請呢??因為我係上個學年已經申請架喇,今年未夠九月就收到信,要開學時囉返學校架~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

janet 寫道:
我星期日已經過左數喇~~反而幼稚園學費減免就仲未收到,我有個fd已經囉埋錢喇~~

:-( :-( :-( :-( :-( 幼稚園學費減免....我無份呀 :-( :-( :-( :-(

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

kellyly,

你有無打電話去問呀?
好似我咁都係唔批,原來係將個 case 轉左去第二個部門處理,所以要等到十一月先知最終批唔批•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

侯爵府

一般係小朋友在學校攞返來既
;;;;; 寫道:
請問今年開咗學係咪冇得申請呀?張form你哋係邊到攞,係咪校務處呀!

男爵府

我都有入數啦

伯爵府

牛年勳章

我幼稚園學費減免仲未收到信呀
有d同學仔媽咪已經收左la
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ube0713 寫道:

你太約係 5 月去民政署取表,填好後連同資料寄回去,8 月到就會收到信批唔批,全額定半額,我個囡今年小一,我已收到入數,幾多錢書費,我諗間間學校唔同,小女上學期$800大元,未計什費冷氣費。

大宅

Re: 學生書簿津貼出

係民政署仲有得

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

多謝報料

唔好意思, 個入數係唔係SFAA-TEXT BOOK呀, 唔該.

仲有冇信話你听入咗數加 ? 因我想知有冇車費津貼.

binbindog 寫道:
2006/07的學生簿津貼出咗啦, 申請咗既check下數啦
生日月, 開心過

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

miriam 寫道:
kellyly,

你有無打電話去問呀?
好似我咁都係唔批,原來係將個 case 轉左去第二個部門處理,所以要等到十一月先知最終批唔批•

但佢已寄左信話我唔附合資格.

首頁

尾頁

跳至