跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 康傑定啟思

Hi CWong,

He only needs to attend school from 1:30pm to 3pm for the first week and then extend half and hour for another week. But he keeps crying when he walk into the classroom these three days, however the teacher told me even he cry but he is willing to follow their instructions to do things. I think he needs to take a long time to learn independent in school.

Karen

大宅

加油呀!

別墅

Hi Karen,

唔駛擔心既.... 或者有d 小朋友倚賴性比較強..... 只要適當的輔導.... 相信佢都會漸漸地投入學校既生活..... 俾心機.... 加油呀!!!
等你好消息呀!!!

Regards,
CWong
Abraham was a hundred years old when his son Isaac was born to him. Sarah said, "God has brought me laughter and everyone who hears about this will laugh with me." - Genesis 21:5-6

複式洋房

Soman2603,

咁你個仔仔會讀半日班定全日班呀!因為如果讀全日班學費好似分別不大呀!
[quote]
SOMAN2603 寫道:
ting0308:

SORRY!好耐無上來,所以甘遲覆你。
除非你選私立小學,若等中央派位,就不理你讀邊間幼稚園,一切都係隨機攪珠。
在自行選校我會選始南,置富/田灣,我正考慮。

複式洋房

我今個星期六去in 啟思N1

見到forum 話藍田啟思4xx人爭幾十個學費. 好驚...

我本來都唸住揀啟思. 但因為學

大宅

[quote]
lionly 寫道:
我今個星期六去in 啟思N1

見到forum 話藍田啟思4xx人爭幾十個學費. 好驚...

我本來都唸住揀啟思. 但因為學

複式洋房

嘩!你地都好進取喎!咁快就同小朋友報定N1呀,其實N1夠兩歲就已經收,咁你有無報埋 PLAYGROUP添呀!家陣啓思都有 PLAYGROUP 喎!

禁止訪問

複式洋房

Soman2603,

係呀,讀小組班只係俾小朋友早啲適應群體生活,咁你個女今年讀咩嘢班呀?工人真係好難教,有時就算自己係屋企佢地都會亂嚟呀!激死人呀!
[quote]
SOMAN2603 寫道:
ting0308:
我個係女女來,她現在讀半日,現在學費$2600+$160(茶點),全日就$3500(申請學費減免),係差不多價錢。有好多原因,一方面唔想甘快比孩子讀全日,將來讀小學讀全日已好辛苦,不想她提早辛苦,讓她享受多幾年半日的生活。另外,我家還有一個細仔比工人睇,工人d野好難令人有信心,我個女可以睇實個工人有無作反架

我個仔出年本可以讀n1,不過不讀了,因他身體較差,好易病,二來無$。其實讀n1是讓小朋友學下群體生活,對升k1無影響的。

大宅

To: ting0308

而家都有比囡囡上Kindermusik.或playgroup...其實只係想叫見多d小朋友,將來會合群d....只係想佢去玩多d...開心d...

其實早d報..係想有多d選擇...好似而家甘...啟思轉在非牟利..還不多人去報讀N1時($2980/month),入左先....最少能保住K1個位..將來K123時用好平學費(轉非牟利後減左學卷$1400一個月).得到一間不錯的學校,唔使爭得甘辛苦,到上K1時再去考其他試試,如不成功,最少都唔需要太擔心...唔會因為無得選擇而求其去一間....(除左去讀其他高收費學校)....... :lol:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Hi,

修改學卷制後, 請問有無媽咪知道如果小朋友出年讀康傑K1可唔可以受惠呢? 因為佢地學費係$2,400/月, 但係要交12個月, 即係高於$24,000/年. 除非佢地減學費啦.

Adrian Ma Ma

複式洋房

vanwy,

您都講得好啱呀!上 playgroup 其實都係俾佢地習慣群體生活,家陣做家長真係好多嘢要兼顧呀,要一早就同小朋友計劃定佢地讀書條路呀!

vanwy 寫道:
To: ting0308

而家都有比囡囡上Kindermusik.或playgroup...其實只係想叫見多d小朋友,將來會合群d....只係想佢去玩多d...開心d...

其實早d報..係想有多d選擇...好似而家甘...啟思轉在非牟利..還不多人去報讀N1時($2980/month),入左先....最少能保住K1個位..將來K123時用好平學費(轉非牟利後減左學卷$1400一個月).得到一間不錯的學校,唔使爭得甘辛苦,到上K1時再去考其他試試,如不成功,最少都唔需要太擔心...唔會因為無得選擇而求其去一間....(除左去讀其他高收費學校)....... :lol:

大宅

喺冇資助,因多過$24000, 而學校告亦話明海怡不會轉制,亦不會減學費,因租金貴.

禁止訪問

洋房

我個仔都系出年9月入K1, 依嫁都未揀定, 我想佢英文方面好D, 心水有康傑、迦南、啟思、維多利亞、右思維, 唔知各位家長會點解揀? 請比吓意思,

首頁

尾頁

跳至