自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Bluessky 發表於 13-6-14 11:28
同埋呢啲唔叫假貨,只可叫水貨,或類似既野,佢地只係有心俾啲似樣既野出黎賣,唔算假貨囉。

正如早排有jm ...

呢d攞明係扮雙飛人,點會係水貨。但你告佢都告唔入因為佢冇宣稱呢支就係雙飛人,只係類似雙飛人既嘢

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:買左雙飛人&凡士林假貨

所以寧願比貴d, 去超市或萬寧買

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

JanisLeung 發表於 13-6-14 02:10
今晚响油麻地 彌敦道突然醒起要買,雖然都驚彌敦道嘅舖頭有騙,但真係冇諗過係賣假貨

...
藥我去萬0買

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

咁假你都比錢mouth:

珍珠宮

搞錯呀,係油尖旺區都夠膽賣假貨

水晶宮

mouth:mouth:
我要瞓八個鐘

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

香港都賣假貨

侯爵府

畀面勳章

哩啲再貴我都去萬0買,啲藥房好奸架

琥珀宮

引用:今晚响油麻地+彌敦道突然醒起要買,雖然都

原帖由 JanisLeung 於 13-06-14 發表
今晚响油麻地 彌敦道突然醒起要買,雖然都驚彌敦道嘅舖頭有騙,但真係冇諗過係賣假貨

...
呢d個名擺明不同,根本係另一牌子,唔算假貨,海關唔會收理!只係名稱同外表相似,要係正貨間公司自己去告佢侵犯商標版權,好似LV告人個d!

伯爵府

C6都試過係藥房買到假凡士林,之前幾次都係呢間買冇問題嘅,點知嗰次冇留意就出事,返到屋企發現,第二日攞番去退,藥房個男人話呢個係新版,話可以換番舊版(真)俾佢
都幾年前嘅事了,從此冇再幫襯嗰間藥房。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

都係去萬 0 好啲

水晶宮

未拆包裝就拎返去換.

大宅

子爵府

唔好放過D奸商,報警.

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 遊學勳章 畀面勳章

伯爵府

大宅

凡士林都有假野

咩世界

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

藥物或BB食用品賣假貨, 是十分危險的, 他們這樣謍商真是十分可恥的行為。

你絕對可以向海關舉報,偵查就由海關負責,你亦可以向消委會投訴有關賣家,你亦可通知正貨原公司,因海關亦需要原公司搵人出黎指正係假貨。
據《商品說明條例》,任何人販賣或管有任何偽造商標貨品出售,一經定罪,最高可被判罰款五十萬元及監禁五年。

http://www.customs.gov.hk/tc/consumer_protection/trade_desc/contact_us/index.html

如遇有貨品附有虛假商品說明貨品或不公平銷售手法的情況,例如:
1. 假貨
2. 貨品成份或功能與聲稱不符
3. 誤導標價,斤兩混淆,或
4. 虛假貨品產地來源
請用以下方式向海關舉報:
• 郵寄
香港海關
消費者保障科(二)
香港九龍
旺角彌敦道700號
工業貿易署大樓14樓

• 海關熱線(24小時)
[url=tel:(852) 2545 6182](852) 2545 6182[/url]

如有一般查詢,請致電24小時一般查詢熱線 [url=tel:(852) 2815 7711](852) 2815 7711[/url]。

http://www.consumer.org.hk/website/ws_chi/profile/office_locations/OfficeLocation.html

消費者委員會諮詢中心

消費者投訴及諮詢熱線 : [url=tel:(852) 29292222](852) 29292222[/url]
熱線服務時間 : 星期一至星期五
上午九時至下午五時半

香港區
香港北角健康東街39號柯達大廈二期14樓1410室

九龍區
長沙灣道303號長沙灣政府合署地下(深水民政事務處內)
尖沙咀亞士厘道三號 (尖沙咀資源中心及諮詢中心)
九龍黃大仙龍翔道138號龍翔辦公大樓2樓201室

新界區
沙田上禾輋路1號沙田政府合署4樓442室
荃灣大河道60號雅麗珊社區服務中心1樓105室
元朗青山公路269號(元朗民政事務處大廈地下)

各諮詢中心辦公時間 :
星期一至星期五 上午九時至下午一時
下午二時至下午六時

消費者 8 大權益

1.滿足基本需要
2.獲得安全保障
3.取得正確資料
4.自由選擇
5.發表意見
6.獲得公正的賠償
7.接受消費者教育
8.享有可持續發展及健康的環境
++++++++++++++++++++++++++++++
地球不只是屬於人類的,請大家尊重各生物生命!
++++++++++++++++++++++++++++++
不滿地產霸權,但同樣討厭文革式既批鬥手段,兩者同樣可耻!

侯爵府

差咁多

首頁

尾頁

跳至