美容扮靚

跳至

首頁
12345...25

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

"食緊代餐的減肥日記"

設呢個 "減肥日記" 係希望各位想減肥既人士入黎傾吓, 分享吓, 同埋張你地每日既減肥成績或過程寫低係到, 等大家可以參考一吓, 或者大家檢討一吓有咩要改善, 希望大家互相 "邊擦" 一吓大家, 各位努力 !

我自己就163cm, 86kgs, 超肥!:-(
無錢去做機, 又無錢去買藥, 唯有靠自己搞掂啦!

我就講吓我尋日啦!
早餐 : 叮叮燒賣一包 (8粒)
午餐 : 飯1碗 , 肉1碗, 菜半碗
晚餐 : 菜1碗, 肉半碗, 魚半碗, 湯2碗(1碗淨湯, 1碗連渣)
運動 : 步行咗有40分鐘
(晚餐前偷食咗朱古力百力支7-8條) :lol:

大宅

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'吓我&俾d意見我啦)

咁你係咪日日都做飲食紀錄同重量紀錄架?

大宅

嘩......怒我直接, 你係咪會每日寫低後, 會檢討番呢? 如果唔係就冇意思架喇, 我自己都減緊, 見你個早餐, 我一定唔會揀, 我覺得你個午餐, 菜同肉我份量交換就差唔多, 飯又係咪一大碗呢? 係的話可減少少, 夜晚偷食朱古力的動作不可以啊 有冇錢去做機唔係重點, 食藥我都試過, 勁反彈! 我覺得最重要係要有決心! 我而家望到人地瘦, 自己就肥, 個心不知幾"up" :-( , 所以我決定今日聖誕前, 一定要有好成績!
cmsm, 你都加油呀!!
cmsm 寫道:
設呢個 "減肥日記" 係希望各位想減肥既人士入黎傾吓, 分享吓, 同埋張你地每日既減肥成績或過程寫低係到, 等大家可以參考一吓, 或者大家檢討一吓有咩要改善, 希望大家互相 "邊擦" 一吓大家, 各位努力 !

我就講吓我尋日啦!
晚餐 : 菜1碗, 肉半碗, 魚半碗, 湯2碗(1碗淨湯, 1碗連渣)
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

大宅

cmsm

唔好怪我多事
1)早餐唔健康
2)午餐&晚餐既肉,最好大約3隻麻將 size已經足夠 ,你依家太多啦
3)菜&肉既烹調方法最好少油少鹽
4)晚餐唔好遲過8點食
5)耐唔時,偷食零食,可是滿足自己,不過,唔可以太多
低讚係運動有40分鐘,因為20分鐘後才燃燒脂肪.good

總括呢講,都做幾好,係一個好開始,keep住啦!!
你可以一路一路進步架!!!well done!
加油
cmsm 寫道:

我就講吓我尋日啦!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得你呢個似增肥餐!

cmsm 寫道:

大宅

cmsm, 我睇過你在另一度pose的說話, 其實唔係人地唔明肥人減唔到的心態, 你都話啦, 自己忍唔住口, 係自己嘛, 係咪? 那又點可以怪人呢? 營養師佢地其實都係一份工作而已, 問心佢地係冇義務去咁入心入肺咁去體會肥人, 肥左感覺只有自己知, 我覺得佢地提供左方法, 但你不去試, 仲俾自己心思思呀, 忍唔到口做藉口, 咁我諗有排都減唔到喇
不過唔緊要, 知道自己咩問題就去改, 呢度都有好多媽咪去分享減肥的心得同經驗, 你從今日開始, 就要加油喇
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

要戒食咁高味精 la^

改為菜1碗 肉1/4碗

菜1碗 肉1/4碗 魚半碗 隔油淨湯1碗 食湯渣就唔好食o個1/4碗肉 la~

珊瑚宮

好多謝各位既支持 , 我都知自己食d野真係好唔健康 & 係至肥原因 :-( , 不過多謝你地既 我, 我一定會努力, 千其唔好再放棄 !

尋日食咗
早餐 : 腸粉+燒賣 :lol:
午餐 : 飯半碗, 肉半碗, 菜半碗
晚餐 : 飯1碗, 肉少半碗, 菜半碗, 魚半碗
(早餐食完腸粉唔舒服, 可能太油, 食咗一半已經無食, 又嘔):tongue:

別墅

cmsm:早餐真係唔掂,太唔健康!其他份量太多 減肥真係要好大決心,要加油!每當我見到磅數無減,我就記住如果放棄就要肥,因為一但放棄嗰刻,一定勁食! 如果唔放棄定有成績
你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D

大宅

cmsm, 其實你係咪唔太識選擇減肥時的食物呢? 不過你之前講過話有見營養師個bor
相信真係好想減肥, 個早餐唔會食 "腸粉+燒賣"呢, 又有醬料, 超肥! 仲有食完之後, 你又係咪會淨係入水, 定係會飲其他野呢? 我就通常會食麥片+低脂奶, 其實咁樣已經好飽肚, 你可參考一下, 因每人口味唔同, 不如你每晚都準備明天的食物, 或者早d起身, 就唔好貪方便就咁在街買啦

cmsm 寫道:
好多謝各位既支持 , 我都知自己食d野真係好唔健康 & 係至肥原因 :-( , 不過多謝你地既 我, 我一定會努力, 千其唔好再放棄 !

尋日食咗
早餐 : 腸粉+燒賣 :lol:
午餐 : 飯半碗, 肉半碗, 菜半碗
晚餐 : 飯1碗, 肉少半碗, 菜半碗, 魚半碗
(早餐食完腸粉唔舒服, 可能太油, 食咗一半已經無食, 又嘔):tongue:

珊瑚宮

尋日食咗

早餐 : 粟米片 + 奶
午餐 : 肉丸 + 菜 + 烏冬
晚餐 : 肉丸 + 菜 + 烏冬
租品 : 粟米1支

咁o既餐會唔會好d!
同埋新鮮粟米會唔會都好肥, 可唔可以食呢?

大宅

點解你個餐單唔見有食生果????

其實你每餐之前食個生果, 會飽肚d, 自然其他會食少d, 而且空肚食生果係好d, 會吸收到生果的營養

我自己用4個月時間減咗16磅, 主要係由食物方面入手, 冇食過任何藥物, 到現在過咗2個月, 都冇反彈; 你都要努力呀

大宅

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'

binbindog,

您話您用左4個月減16磅, 由食物入手
我想問下您係食0的乜架??

我依家都由食物入手
朝早早餐食麥片
中午就整食菜同埋魚或者肉
晚餐就食半碗糙米同埋菜, 少量肉
飯後食生果

大宅

fifi1018,

我朝起身我會飲一杯水, 之後再飲一杯蜜糖醋(蜜糖+米醋), 生果(我多數會食香蕉), 返到公司會再飲杯無糖豆漿or麥片;

中午我食生果, 之後菜+米粉(飯)/三文治/沙律

晚飯飲杯無糖豆漿, 之後菜+肉, 有時會食麥片, 但一定係7點前食, 如果過咗, 我就會只食生果

肉同飯/粉麵一定分開食, 仲有肉就最好係一餐只可以一種肉;

星期六.日我會放縱下, 咁樣, 平日對食物的引誘就會少好多

其實我用咗4個月減, 頭果個半月減咗8磅, 之後平台期個幾月, 曾諗個放棄, 不過覺得唔抵, 繼續keep住食清淡既, 之後就再減多8磅, 而且明顯咁收身tim

至於運動方面, 我好冇恆心, 又驚一唔做就仲肥, 所以我只係有時間就做一d舒根的運動(即係小學生做果d).

我而家都有keep住架, 但有時都會去飲茶, 放假多數都會十十下, 但都冇反彈

減肥係一種持久戰, 要好有耐力同唔受引誘, 你要努力呀!!!

男爵府

我係果種食極唔肥的人,生了BB都是長期108至110lbs.
由細到大我都唔需要節食,又唔做運動.
相比起你個keep fit 餐單,我都算細食.
早餐:麵包及紙包飲品/蜜糖水
午餐:x丸河或雲吞麵或燒味飯.或任何普通快餐飯/麵.飯奉旨食唔晒,只食三分一,頂多二分一.通常都係食完餸扒幾啖飯就算,因飯無味,唔鍾意食.
晚餐: 飯約一碗, 肉四分一碗(都唔知有無,不太喜歡食肉),菜半碗,魚四分一碗(都唔知有無),有時有湯(未必食渣).
不過我不會理食飯時間,好夜都照食,同埋隨時都會食零食(糖,朱古力,餅, 雪糕),但又不是食太多(食少少就放低,因食兩食就悶)
都幾多及鍾意食甜品.日日都飲一至兩杯汽水.每日食一個生果.
以上就是我天然減肥餐單.

大宅

不如個烏冬改米粉, 會好些, 你個甜品一支有幾大支呢? 一支正常粟米係等於一碗飯個bor

cmsm 寫道:
尋日食咗

早餐 : 粟米片 + 奶
午餐 : 肉丸 + 菜 + 烏冬
晚餐 : 肉丸 + 菜 + 烏冬
租品 : 粟米1支

咁o既餐會唔會好d!
同埋新鮮粟米會唔會都好肥, 可唔可以食呢?

伯爵府

肉丸都唔好食~係肥肉+麵粉黎架
餐前食個生果啦~食個火龍果又飽又可幫助便便~﹗
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

珊瑚宮

! 粟米咁肥o架! 尋晚又有食喎 :lol: !

我係一個好唔鍾意食生果o既人, 仲一定要去皮去芯切件先食, 所以經常厭麻煩零願唔食.

janicetsang - 天生係瘦o既人, 食真係食極都唔會肥, 我以前有個friend都係, 成日都不停地食, 午&晚餐例必要兩大碗飯先得, 無任何運動, 都一樣咁瘦, 維持係110lbs左右, 幾好! :evil:

尋日食咗
早餐 : 迷你沙爹牛肉米線 + 半杯凍0茶少甜
午餐 : 低脂芝士 + 粟米 + 三文魚醬飛碟
晚餐 : 飯1碗,肉半碗,魚半碗,烚菜1碗,淨湯3碗
甜品 : 粟米1條 

大宅

見你都好鍾意飲湯, 不如每餐飲左個湯先, 之後先食其他野, 菜可多番d, 因你下午個餐唔見左菜, 要開始學下食番生果, 同埋米粉係好過米線的啊! 加油

cmsm 寫道:
! 粟米咁肥o架! 尋晚又有食喎 :lol: !

我係一個好唔鍾意食生果o既人, 仲一定要去皮去芯切件先食, 所以經常厭麻煩零願唔食.

janicetsang - 天生係瘦o既人, 食真係食極都唔會肥, 我以前有個friend都係, 成日都不停地食, 午&晚餐例必要兩大碗飯先得, 無任何運動, 都一樣咁瘦, 維持係110lbs左右, 幾好! :evil:

尋日食咗
早餐 : 迷你沙爹牛肉米線 + 半杯凍0茶少甜
午餐 : 低脂芝士 + 粟米 + 三文魚醬飛碟
晚餐 : 飯1碗,肉半碗,魚半碗,烚菜1碗,淨湯3碗
甜品 : 粟米1條 

大宅

BINBINDOG

多謝您既分享
您個餐單basically係唔係以前有個叫fit for life既原理?
佢都係肉同飯分開食, 咁個胃就唔會咁辛苦去消化

我都好同意您既講法
星期一至五就食清0的
星期六日就可以食好0的0的

我依家食左半個月, 都係減左5磅
不過因為我老公返到屋企都差不多8點, 所以食飯就無可能可以7點前食到, 之但係我會食少0的, 同埋食菜同魚多0的
我都係諗住兩個月可以減到10磅到, 因為無運動既關係
唉~~其實真係好懶, 我估如果有運動就會好好多

我想請敎您, 您每餐之前都會飲無糖豆漿, 係咩原因呢?
有咩工用??
同埋您瘦左16磅之後, 仲有無瘦呀?

係...減肥係耐力戰
大家努力呀~~

首頁
12345...25

尾頁

跳至