婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從bb 出左世, 99 個個星期至少上來 1 次(平日), 如果weekend 見完, 佢過兩日都一樣會上來 , 我係在職媽, 日日都要8點至返到屋企, 見呀仔時間都唔多, 好珍惜親子時間, 但佢上到來就會霸住我個仔, 我回家想抱下都唔得, 佢一係就抱住唔放, 一係我一抱起, 佢就話過黎嫲嫲到

佢平日上來, 次次都留到11點幾至走, 大佬, 明天我要返工架, 我仲要係泵媽, 等佢走左至沖涼&泵奶, 明白老人家想見下個孫, 但都唔好夜媽媽至走呀, 有咩方法令佢少d 上來/ 早點走? 我好累了

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

咁個BB 平時工人湊呀? 如果係, 點解佢唔下午睇BB 呢??

我生大仔時, 坐月+未返工時.佢就日日上來睇B 煮比我食, 都成3個月呀~ 返工後, BB 阿媽湊, 佢就冇上來睇阿B, 剩係我地一星期返去食飯一次先見下面....

依家細仔比6299湊, 成日見啦, 又成日抱, 鍚到呢............次次見親都係抱住

大宅

回覆 幸福謝師奶 的帖子

我 99都要返工, 但佢早放工過我, 6點幾就上到我家, 留到11點幾至走 mouth:

佢自己唔介意夜, 但佢當我都唔介意夜咁囉, 佢仲叫我你唔洗理我架, 你沖涼, 泵奶啦, 但我真係唔習慣沖完涼, 落曬妝, 個頭滴住水咁比佢見到我個樣囉

佢上到來仲make herself home 咁款架, 又開我個仔衣櫃又放野又攞野 , 成日話你唔洗招呼我架, 我自己得架啦, 佢當正係自己屋企咁

大宅

回覆:生左bb 後, 99 幾耐上來你家一次?

佢真係當自己屋企架。唯一方法,直接同佢講你想點,如果唔係佢唔會知你諗咩!

大宅

回覆 CatCatBB66 的帖子

都唔知點開口好, 我有同c6反應過, c6話, 咁佢係我呀媽, 唔通我話唔歡迎佢上來咩

c6話佢呀媽已經怕打擾我, 否則日日都想上來見個孫喎

大宅

回覆:生左bb 後, 99 幾耐上來你家一次

自從坐完月,佢都冇上來lu,最近知道佢覺得我唔like佢來我家喎(藉口),但對我來說,都好,唔駛成日見

大宅

啲男人媽媽心態係,我去個仔屋企有咩問題,但完全無視呢個同樣係人地個人屋企
男人心態係,呢個係我媽,佢上黎完全無問題
女人心態係,呢個係我屋企我主場,自己阿媽都要通知先上得黎何況係人阿媽

其實各方都無錯,但問題係任何情況都不能太過分同過火

別墅

回覆 fishstoneb 的帖子

我奶奶要返工,自己仲忙过我,所以我剛剛生完,佢都是一星期才來一次,有時一次都無。

男爵府

你99上來,你都可以抱住個仔唔放架!
佢同你搶,你咪笑笑口話一日見得個仔三粒鐘,所以唔捨得放手囉~ 再笑笑口叫佢想抱B可以日頭無人係到時抱。

想佢早d走,試下到9點半就指住個鐘:99,你自己睇時間喎,夜喇喎!
跟住咪做自己野囉,沖涼呀,泵奶呀,又不時好客氣咁話:唔好意思呀,你知啦,聽日要返工,我地就訓喇,你自己睇時間呀!

公爵府

引用:自從bb+出左世,+99+個個星期至少上來+1+次(

原帖由 fishstoneb 於 13-06-17 發表

自從bb 出左世, 99 個個星期至少上來 1 次(平日), 如果we ...
其實你大可自已去沖涼做自己野唔招乎佢架:;pppp:之後佢自然知乜事啦

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

係啦, 既然佢當正自己屋企,你咪唔使理佢lo, 我坐月時62日日都來,我都係照沖涼訓覺冇理佢地

男爵府

引用:+本帖最後由+fishstoneb+於+13-6-17+14:12+

原帖由 fishstoneb 於 13-06-17 發表

自從bb 出左世, 99 個個星期至少上來 1 次(平日), 如果we ...
阿B係邊度瞓?跟你地?
你去到8、9點就照沖涼整嘢,到9點多就帶阿B返房,鎖埋門瞓,最好叫埋老公,1家3口9點半瞓哂(鎖埋房門),睇下佢走唔走!

佢話你就話:之前睇報紙話夜瞓的BB蠢D,學嘢慢D!就算阿B瞓咗,唔熄燈都會影響BB!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

珍珠宮

fishstoneb 發表於 13-6-17 14:12
自從bb 出左世, 99 個個星期至少上來 1 次(平日), 如果weekend 見完, 佢過兩日都一樣會上來 , 我係在職媽, ...
自從bb 出左世, 99 個個星期至少上來 1 次(平日), 如果weekend 見完, 佢過兩日都一樣會上來 --> 一樣!

以前無 b o係屋企就有鎖匙都唔敢自己撞上來(佢怕我老公),而家一個禮拜一定來一次,仲要因為我 home office,o係屋企o既話個仔死都唔肯跟佢,勁俾說話我聽!好來我要專登安排o個日出街做o野,試過拎埋 d o野去 starbxcks 做都費事留o係屋企對住佢。怕o左佢

大宅

回覆:fishstoneb 的帖子

不如約好定期上來,也告訴她幾點要走啦,你這樣很辛苦。

大宅

你一星期只係2日已經好好

子爵府

我99之前住同一坐樓, 日日下午過來玩B...

但有陪月係度我先有得瞓...
佢偏偏下午來, 我唔出房又唔得

佢一日到黑都得閒, 我老公叫99等佢放工返先落來
佢罵我地巴閉, 限時限刻wor

男爵府

初頭日日上, 到6、7個月, 我話隔日帶bb去playground or playgroup, 叫佢地一三五都唔好嚟:;pppp: 只係246日嚟, 都想死
到2歲, 話bb返全日pn班, 叫佢地weekday 都咪過嚟!!
但sat sun and Public holiday 都走唔甩, 因我c6放假一定entertain 6299

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

滿月前個個星期佢上黎。滿月後,個個星期我地帶個仔俾佢見

龍馬精神.......

男爵府

我6299日日上黎睇B, 風雨不改

男爵府

回覆:fishstoneb 的帖子

—次都無,右醫院來—次,因不能坐車,但可坐電單車,滿月無回去就嘈,我無理佢,由四月出世到現在只見過三次。勁嘈我都無返去。
心諗你估老馮要見你架,你唔來,就食自己啦,同我媽投訴我地唔返去,低能,你估個仔係我媽架

首頁

尾頁

跳至