婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知係唔係因為係做文職的關係, 已經做了十幾年, 長時間座係到, 都有痔瘡問題,
都有好幾年, 都無刻意去醫治佢, 因為時有時無, 因為咁多年最慘痛有一次, 就是好幾年前,
爆瘡了, 令到我痛不欲生, 無所適從, 又同唔到人分享,
到依幾年都係間中便血,凸咗出嚟, 但一日後又收回, 一切正常,
但到依家令我感到超級難堪, 因為依兩個月有兩日出出吓街, 突然有血, 滲到條褲, 但又唔痛嫁喎,
有次仲超級尷尬, 去個朋有屋企, 佢沙化係淺色的, 印咗少少係面, 好在無人發覺, 比我清理好,
但剛開飯又唔走得,條褲都有血......................

有無人都係有咁嘅經歷呀... 可以指點吓,可以點醫呀???可以斷尾呀...又唔感著淺色褲喎, 好慘呀

大宅

回覆 barbie媽 的帖子

有無人可以幫吓我呀, 這令我相當尷尬...

別墅

回覆:barbie媽 的帖子

I have similar issue, have u consulted dr?

大宅

回覆 Koalasweet 的帖子

咁你食葯道得, 定要做手術呀?

大宅

畀面勳章

引用:回覆+Koalasweet+的帖子咁你食葯道得,+定要

原帖由 barbie媽 於 13-06-19 發表

咁你食葯道得, 定要做手術呀?
我都有痔瘡好幾年,平時都有凸出來,但無痛無理佢,間中爆出來較痛,自己塗藥膏,過幾日無事,但無血的,直至有次好嚴重,凸出來好痛又有血,於是睇醫生,再轉介到專科,醫生話係第四期,需要做手術才能根治,於是上星期剛做了手術,其實你最好睇睇醫生

BB_1206  請問你找那個醫生做手術呢?可否PM我?  發表於 14-3-25 11:26

大宅

回覆:痔瘡問題

請問點知自己有無痣瘡?我有時啲便便好硬都會有小小血,但又睇唔到後面,點發現有痣瘡架?

大宅

引用:唔知係唔係因為係做文職的關係,+已經做了十

原帖由 barbie媽 於 13-06-18 發表
唔知係唔係因為係做文職的關係, 已經做了十幾年, 長時間座係到, 都有痔瘡問題,
都有好幾年, 都無刻意去醫 ...
搵個醫生睇咗幾期痔瘡先,因為二期果啲可以紮咗佢,好少事。但如果4期,最好都係做手術。你拖得太耐了。
經常出血最好照埋腸鏡,搵個外科專科睇睇啦!

Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

大宅

引用:Quote:原帖由+barbie媽+於+13-06-19+發表回

原帖由 M.C.123 於 13-06-19 發表
我都有痔瘡好幾年,平時都有凸出來,但無痛無理佢,間中爆出來較痛,自己塗藥膏,過幾日無事,但無血的,直 ...
痔瘡都有分第幾期?咁第四期唔理佢會點?!

男爵府

陪月勳章

成日出血, 真係睇醫生好D.

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+M.C.123+於+13-06-19+發表我

原帖由 六月飛霜 於 13-06-21 發表
痔瘡都有分第幾期?咁第四期唔理佢會點?!
痔瘡有分四期,四期係最嚴重,如果唔理佢咪自己辛苦,又出血又痛,以我情況為例,醫生話食藥塗藥膏只可治標唔治本,情況只會越來越差,唔會越來越好,講真,可以唔理怇,但唔想痔瘡跟自己一世,所以我決定做手術,其實手術並無想像中可怕,只係頭兩日痛D,做左一了百了,不過每個人情況唔同,所以最好睇醫生先。

別墅

我前幾日發作爆血嚇死!睇醫生話須做手術,有需要食藥

大宅

請問有無好的女醫生可以介紹呀??

大宅

請問有冇女嘅專科醫生介紹呀?thank you

別墅

我2,3年前都開始,有陣時去大便後,如中便較硬時,抹肛門,會有少少血,及肛門會痛,咁一直到而家都係簡唔中係咁。咁2,3年前剛起時,有睇過普通醫務所醫生話係痔瘡。

但直到尋日同今日,2日大便後抹肛門時,都好多血,(之前未試過咁多)好似m到咁抹到成灘血,但抹兩三下又冇血了,再望厠所內,又冇變血水!便便又唔覺有血,同埋呢2日肛門冇痛,便便都浯硬的!想請問,大家有冇試過咁情況?係咪痔瘡發都有機唔痛齋流血?(因我呢兩日好驚,唔痛都咁多血,驚唔係痔瘡有其他病

大宅

回覆:milsleung912 的帖子

我係,粒瘡會凸出嚟,但又唔痛,而便便時有血

別墅

引用:我係,粒瘡會凸出嚟,但又唔痛,而便便時有

原帖由 barbie媽 於 13-08-09 發表
原來痔瘡會唔痛?
你有冇去睇醫生呀? 咁醫生建議割嗎?

別墅

引用:Quote:原帖由+barbie媽+於+13-08-09+發表我

原帖由 milsleung912 於 13-08-09 發表
原來痔瘡會唔痛?
你有冇去睇醫生呀? 咁醫生建議割嗎?
我意思是原來痔瘡流血都會唔痛架?

別墅

引用:我係,粒瘡會凸出嚟,但又唔痛,而便便時有

原帖由 barbie媽 於 13-08-09 發表
同埋你有冇問醫生點解唔係去大便粒痔瘡都會流血?

大宅

回覆:milsleung912 的帖子

好耐好耐之前,爆過一次,超痛,所以依家我就想問吓,有有女醫生介紹,想睇睇可唔可以斷尾囉

別墅

Sorry,你發問變左我問返你轉頭。
我尋日去左賽馬會睇咋,佢幫我轉介,不過要等成5個月先有進一步檢查

首頁

尾頁

跳至