自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

引用:前排岩岩有呢D+post,+係對付你呢D樓下! +

原帖由 rosaki 於 13-06-19 發表
前排岩岩有呢D post, 係對付你呢D樓下!

男爵府

回覆 MANFUN2010 的帖子

其實成日都聽到呢d case!
如果你冷氣開得勁, 令到兩者(你&樓上屋企)既室溫相差太大, 樓上地板就會有"倒汗水"!
如果天氣潮濕, 出現既機會會更大
為人設想, 請將冷氣較細

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一 D 都唔搞笑, 真係聽過

珍珠宮

引用:回覆+MANFUN2010+的帖子其實成日都聽到呢d+

原帖由 fiona_k 於 13-06-19 發表
回覆 MANFUN2010 的帖子

其實成日都聽到呢d case!
有d人好奇怪,開大個冷氣蓋厚被,都唔知為乜,又嘥電又嘥錢!

yumui61    發表於 13-6-20 01:16

男爵府

summerpo 發表於 13-6-19 00:39
其實投訴都無用。唔通為咗你個地下濕就唔開咩。我之前都成日比樓上投訴叫我早過佢關機佢就無事喎。大佬呀你 ...
你部冷氣較得好凍?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+fiona_k+於+13-06-19+發表回

原帖由 PinPin 於 13-06-19 發表
有d人好奇怪,開大個冷氣蓋厚被,都唔知為乜,又嘥電又嘥錢!

禁止訪問

回覆:搞笑! 比樓上投訴我兩間房部冷氣機...

大宅

注意下囉,當公德又好,顧問他人又好,有時投訴成功又無獎既,又唔係咩犯法野,樓主用平常心去互相就下,你自己都覺得舒服架,無必要分誰對誰錯,令大家感覺良好得啦

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

聽管理處講, 係樓上嗰家人唔開冷氣, 所以導致溫差咁大, 咁熱都唔開冷氣, 點就得佢咁多!mouth:

子爵府

以我家為例,睡房開冷氣也會令書房/廁所的外牆滲水,甚至地下成灘水,唯有自己抽濕囉!
無奈香港地居住環境狹窄,有呢個情況其實都冇人想,如果遷就到咪盡量囉,大家都各有難處!

yumui61    發表於 13-6-20 01:17

珍珠宮

畀面勳章

引用:整濕佢兩間房個地下,+管理處話乜乜溫室效應

原帖由 MANFUN2010 於 13-06-19 發表
整濕佢兩間房個地下, 管理處話乜乜溫室效應, 啲濕氣整濕哂樓上兩間房個地下, 叫我地盡量將部冷氣個風口向下 ...
唔係搞笑,竹主人房部冷氣,真係吹到隔離房副牆長某面積出現珠,跟住第晚將風向唔吹向嗰邊至冇事

見你一獲打你一獲

別墅

引用:聽管理處講,+係樓上嗰家人唔開冷氣,+所以導

原帖由 MANFUN2010 於 13-06-19 發表
聽管理處講, 係樓上嗰家人唔開冷氣, 所以導致溫差咁大, 咁熱都唔開冷氣, 點就得佢咁多! ...
人地唔開冷氣係人地既選擇。你盡量唔好開太大冷氣就下人地啦。可能人地有老人家

子爵府

引用:Quote:原帖由+PinPin+於+13-06-19+發表唉我

原帖由 fundfund 於 13-06-19 發表
Me too, 好想投訴,日日返工未得閑去投訴
鄰居又唔好下下用投訴,始終人地開冷氣啫!你可以叫管理處幫你反映下,希望佢可以注意下囉

大宅

甘岩既@@我今日屋企又係比人拍門投訴又係,真係好無奈,之前都係甘開都無事,唯有較細d睇下點==

子爵府

引用:我都比人拍過門叫我地個冷氣唔好向上吹

原帖由 sananabb 於 13-06-19 發表
我都比人拍過門叫我地個冷氣唔好向上吹
Me too

複式洋房

引用:唉我房個地下凍架,我一起身關冷氣拖地就未

原帖由 PinPin 於 13-06-19 發表
唉我房個地下凍架,我一起身關冷氣拖地就未乾過,要不停抹到成十二點,最慘阿仔行出行入,怕佢滑倒咋 ...
我跟你一樣,抹完又抹,地板濕到不得了,最怕阿女滑倒!但投訴又好似好冇聊,可以怎樣?

男爵府

MANFUN2010 發表於 13-6-19 00:48
聽管理處講, 係樓上嗰家人唔開冷氣, 所以導致溫差咁大, 咁熱都唔開冷氣, 點就得佢咁多! ...
如果你冷氣唔係較得好凍, 樓上應該冇事喍喎
唔通你屋企近海邊潮濕?
定係你樓底薄 mouth:

侯爵府

呢d情況會唔會關舊樓或新樓事?

男爵府

樓主乜你覺得有咩搞笑?我get 唔到!你影響到人喎有咩好笑?

男爵府

Anise.L 發表於 13-6-19 01:06
我跟你一樣,抹完又抹,地板濕到不得了,最怕阿女滑倒!但投訴又好似好冇聊,可以怎樣?

...
試下開抽濕機

首頁
12345...7

尾頁

跳至