自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有個冷氣佬教:+樓下單位去文具買一塊發泡膠

公爵府

引用:其實之前係+bk+都有人+post+過呢個問題,+亦

原帖由 LL1999 於 13-06-19 發表
其實之前係 bk 都有人 post 過呢個問題, 亦有解決辦法, 我之前 copy 咗出黎, 而家 post 番出黎比大家睇下:
...
好掂

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實地磚都有關係㗎 +

公爵府

引用:+原來關樓下事,+我都係第一次聽咁平時關左

原帖由 Sharon_my_baby 於 13-06-19 發表
原來關樓下事, 我都係第一次聽

咁平時關左冷氣就開門都有地下會濕, 呢D係倒汗水卦!
我經常熄冷氣後地下濕!真係唔知關唔關樓下事!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我無呢類情況發生, 可能真係開得太涷引致出水.
本身我自己怕涷同埋想慳電, 所以開最細冷氣加風扇 .

珍珠宮

引用:Quote:hung166+發表於+13-6-19+00:52+人地

原帖由 ivyko 於 13-06-19 發表
這個當然啦! 咁人地怕熱開得大亦都係人地既選擇,樓上係唔係又應該就下人呢 ...
我應該點就佢?同佢一樣二十四小時開冷氣?又嘥錢又唔環保!我又冇投訴佢,我剩係呻下~

伯爵府

shannnb 發表於 13-6-19 12:50
有呢個可能, 但係你都無風口向上, 可以唔駛理佢, 無理由為左佢 風口向下 吹自己個頭架..
其實就算自己間屋 ...
終於見到個正常回覆. 我上面家全日唔開冷氣(其實佢好好,真係環保.我就真係頂唔順),走落黎叫我唔好成日開,佢會好熱 又 出水. 之前有人教放桶冰, 仲覺得自己好啱, 咁做係突登整人. 樓下開冷氣只不過係個人習慣,唔通有心整濕樓上達地OR令佢好熱?你習慣唔開,就要人就你, 人地唔就就整"鼓"人.都唔知咩道理. 但有媽咪教擺塊發泡膠, 真係可以一試.

MANFUN2010  GOOD!  發表於 13-6-19 23:39

珍珠宮

引用:Quote:shannnb+發表於+13-6-19+12:50+有呢

原帖由 ivyko 於 13-06-19 發表
終於見到個正常回覆. 我上面家全日唔開冷氣(其實佢好好,真係環保.我就真係頂唔順),走落黎叫我唔好成日開,佢 ...
啱聽先叫正常

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:搞笑! 比樓上投訴我兩間房部冷氣機...

我最爆個次係 樓上唔開冷氣 而我地開 風口向下 佢叫我地唔好開冷氣 因為佢地會熱 你熱你唔開係你既事無理由要我陪你一齊熱:;pppp:

MANFUN2010  最正常係你!  發表於 13-6-19 23:40

翡翠宮

我之前住個間屋都試過,突然行埋個窗邊踩到一灘水,唔係水蒸氣喎,真係一灘水,我r哂頭,以為係窗外有水彈左入黎,我抹左佢就算,跟住無左件事,點知第二日我又係同一位置踩到灘水,我個刻開始驚,以為間屋有個味野,到第三日就無左,點知第四日我又發現,不過,今次就唔係一灘水,而係水蒸氣咁,我摸落個地板度係凍既,即係好似係雪櫃攞出黎的汽水罐咁,所以我就估到應該係樓下個冷氣可能個出風口向左天花板,跟住隔幾日就會咁,有時係一灘水,有時係水蒸氣,但就算係濕,個度的地板都係好凍既,但我就完全無諗過投訴囉,因為如果真係樓外冷氣做成,唔通唔比人開冷氣咩??無可能囉,大家樓上樓下,咪互相包容、忍讓下囉!!

男爵府

引用:整濕佢兩間房個地下,+管理處話乜乜溫室效應

原帖由 MANFUN2010 於 13-06-19 發表
整濕佢兩間房個地下, 管理處話乜乜溫室效應, 啲濕氣整濕哂樓上兩間房個地下, 叫我地盡量將部冷氣個風口向下 ...
你開個溫度太低,溫差太大。

子爵府

育兒性格勳章 BK Milk勳章

開抽濕!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 MANFUN2010 的帖子

真係會的, 我房都係咁地板一早就會出水

用戶要求終止服務

summerpo 發表於 13-6-19 14:38
其實用膠板地就無事架啦。都唔明點解一定要樓下就樓上。不喜勿插

...

唔係架, 我曾經住過2 間屋...不論膠地板/地磚, 我都試過樓下開冷氣, 我地下就一灘水架

睇完你地眾多回覆....我覺得就算樓下無將風口向上吹, 都會因以下原因而令樓上地下有水

1) 可能樓下冷氣真係開得好大(但我覺得 LEE D 係關乎個人(樓上)需要和樓下無開冷氣的關係

2) 樓上冷氣唔係開得大....只因溫差

3) 我睇星期日有線果套樓市傳真...佢介紹而家某D 新樓在貼近天花頂處造了一條冷氣槽出風(是建造商起樓時整, 不是業主裝修整)....所以樓上開, 樓下唔開...所以咁掛

不過..一人行一步喇.....我都係自己買左抽濕機日日開先無一灘水咋

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有架,我都試過俾樓上投訴,我將風口向番下就無事。

重新起步,為未來努力

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

都唔知有咩咁攪笑……我真係怕左你呢種人……我樓下又係吹到我房地下出水,仲要喺正門口位,出入必經之路,冇得避,真係驚小朋友同老人家跣親,有咩損傷係咪叫樓下賠丫?

子爵府

我舊屋都試過,剛剛濕係我囡張床落地個位,又係起身時間到十一點令到。最終管理處同樓下講左,有改善。

不過D風唔一定吹向上會咁,樓下冷氣開得比你凍都有可能發生,溫差同樓嘅質數有影響

男爵府

大宅

是會發生呢d情況ga,尤其地板不太厚。住舊樓就發生過呢d情況。管理員都話好幾個單位都有呢d情況。

首頁

尾頁

跳至