懷孕前後

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

Re: 今日剛從瑪麗出院,已經要瞓走廊喇:(

annwan 寫道:
我昨天參觀完瑪麗產房, 見到有媽咪同初生BB一齊訓走廊, 都幾可憐, 護士話因為近來好多無身分證的人來生仔, 佢地的床位好緊, 都無辦法.....
我下個月要去瑪麗生啦, 都有D擔心, 不過一切都不可由你控制, 唯有希望今晚中六合彩啦!

annwan,

我昨日出院個陣,剛剛有一班待產媽咪黎參觀,我諗其中一個係你喇~~
我都問過姑娘,佢話尤其係哩個星期,真係好多好多人,真係做到佢地踼晒腳。不過好彩,佢地雖然好辛苦,但對我地都好好,醫院嬸嬸對我地很細心,起碼,佢地仲識同我地講笑~~
妹妹七個幾月,重21磅

大宅

Jessy,

我個邊個位想走數o既孕婦好好笑架,佢可以半夜五點幾六點去洗手間跟住大大聲講,點解冇人攪衛生喎?我瞓著都可以比佢嘈醒呀
妹妹七個幾月,重21磅

男爵府

估唔到事隔個半月 瑪麗就變左要訓走廊啦
我九月頭生時 d床住重好濶落 雖然都係生完六樓滿左去左九樓 但反而靜好多(因為九樓好多都係待產既) 同埋我果時冇咩大陸人呵...

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

好驚呀
我唔想訓走廊呀 :-(
如果要我訓走廊
我寧願即刻出院返屋企啦 :-(

珍珠宮

2024年龍年勳章

bullbull, 咁事實上瑪麗d姑娘呀, 護士呀...都真係好到不得了呀...依家都有d掛住佢地啦~~
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

小貓老師, 你complain佢都無用架, 毒啞佢應該會好d.

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實我覺得睇你好唔好彩架咋...好似我家姐上年5月去聯合生, 諗住實訓走廊啦, 因為04年年尾鏗鏘集都已經影晒出黎話d人訓走廊架啦...點知, 我家姐生完訓既6人房加埋佢只係得2個人, 仲非常寬敞, 我地一行成8-9個人入晒去睇我家姐都無比人話呀.

希望到大家生bb既時候無撞岩咁多大陸人黎啦...god bless.

大宅

我唔理呀, 如果我生完因為 d 大6人而要瞓走廊, 我叫老公同佢地醫院嘈過, d 大6人唔比按金就一定要讓張床出0黎, 唔係我叫老公搞大佢, 即時打電話去 call 記者0黎, 我係公民, 我有 priority, 一於搞大佢~~~

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

1000% agree

tulipsodas 寫道:
我唔理呀, 如果我生完因為 d 大6人而要瞓走廊, 我叫老公同佢地醫院嘈過, d 大6人唔比按金就一定要讓張床出0黎, 唔係我叫老公搞大佢, 即時打電話去 call 記者0黎, 我係公民, 我有 priority, 一於搞大佢~~~

大宅

Jessy 寫道:
bullbull, 咁事實上瑪麗d姑娘呀, 護士呀...都真係好到不得了呀...依家都有d掛住佢地啦~~

Jessy,

係呀,D姑娘佢地真係好好,雖然做到好辛苦,但都仲會同我講笑 同埋D阿姐又好人喎,真係好難得架! 其實我見D姑娘對大陸產婦又唔係好差語氣,不過有時問親大陸產婦又唔答,只係掛住話肚痛,穿左水又唔出聲,只係掛住換褲先激到班姑娘紮紮跳。
妹妹七個幾月,重21磅

別墅

與其等生先黎攪大佢,不如襯我地未生 / 生完有能力去幫到人既時候去攪大佢啦~~~ 如果唔係,等得你去 call 記者黎時,佢地都可以逃之夭夭呶~~~ 所以我地要企出黎打沉 d 大陸孕婦。我地要團結,就快係 e 院生既媽媽,見佢地有 d 唔比錢、攪到地方污穢、鬼殺咁嘈果 d 就一定要一齊出聲“凸凸凸凸”佢地,代 d 姑娘嬸嬸 & 香港局民出氣,話晒佢地都係丐緊我地 d 錢,仲咁冇禮,呢 d 人一定要“凸”

大宅

贊成, 連張病床都捍衛唔到, 你叫我第時典教我呀B捍衛番自己應有既福利呀!!

別墅

1000000000000000% agree

還我生仔空間!!!!!!

我一定會閙佢地, 唔同佢地客氣 !!!! 政府真的要做d嘢 !!!!

內地孕婦來港產子誰之過
08/10/2006
文: 宋小莊

報載醫管局打算提高內地孕婦來港產子的收費至四萬八千元。此舉大概可以減少到公立醫院分娩的孕婦,但恐不能減少來港的孕婦,她們仍可到私立醫院分娩。即使公立、私立醫院齊加價,仍不足以起阻嚇作用,東方之珠魅力實在太大。
實惠多多加費亦難阻嚇
魅力在於實惠,來港產子的「實惠」遠遠抵銷三、五萬元的收費。這些實惠包括:一、該子女可以獲得香港永久性居民的資格。二、獲該資格之後,該子女就可以申請綜援,把本來應由父母承擔的養育之責甩給特區政府。三、其父母將因此獲得申請來港團聚的資格。四、如屬超生情況,其父母還可以規避內地的超生罰款,香港成了「避罰所」。

真可謂一石四鳥,區區數萬港元,算得了甚麼。如其父母又是姓「賴」的,無錢付費或故意賴帳,醫院還不能拒診。對於賴帳的父母,醫院也無計可施,應收的分娩費最終成為醫院的壞帳和風險。

港府並不諱言,如上述享有居港權的兒童向社會福利署申請求助,每月可獲一千九百三十元的綜援和最高一千二百六十五元的租金津貼,共計三千一百九十五元。近幾年申請個案不斷攀升。去年公立醫院有四萬餘名嬰兒出生,私立醫院有一萬七千餘名,前者約有三分之一產自內地孕婦,後者則有半數,加起來每年約有兩萬名內地孕婦來港產子。

小數怕長計。假設他們之中有半數向政府求助,在求助者中又有半數僅獲綜援,其餘半數既獲綜援又獲租津,則每年政府將增加約三億港元開支。又假設政府有責任扶養到十八歲,每年又有相近數量的內地孕婦來港產子,則十八年內政府將增加約五百三十億元支出。如今後數據繼續增加,政府開支還要以算術級數增加。

長此下去,港府能否負擔得了,應當深省,何況這樣做並不符合人類的倫理道德標準。《公民權利和政治權利國際公約》第二十四條規定,「所有兒童有權享受家庭、社會及國家為其未成年身份給予必要保護措施」。在此,家庭是第一責任者。一個兒童在成長的過程中如不能得到本應得到的父母的扶養

別墅

哦~~~ 原來明知個官判錯都唔修正,攪到 e+ 香港醫院好似淪陷咁,都係政府既錯!有錯又唔改,點身教下一代呀~~~ 莫非港府想 d 大陸 BB 攪到好似以前越南難民咁先識驚?

大宅

我諗入到醫院要訓地下, 政府都未必理!

seriously!!!你諗下...
訓得走廊, 都差唔多唔會再有位可以訓....
訓地下真係遲早既事!

YinFaiBB 寫道:
哦~~~ 原來明知個官判錯都唔修正,攪到 e+ 香港醫院好似淪陷咁,都係政府既錯!有錯又唔改,點身教下一代呀~~~ 莫非港府想 d 大陸 BB 攪到好似以前越南難民咁先識驚?

子爵府

好媽媽勳章

支持你!我响醫院門口拉banner聲援你地!!
tulipsodas 寫道:
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

珍珠宮

個政府而家好似又無晒聲氣, 係咪又放低唔理?? 上次一人一電郵都無回覆過我

複式洋房

我因糖尿問題,明天要住院,後日出來,比最新消息你0地.

大宅

wei1 寫道:
我因糖尿問題,明天要住院,後日出來,比最新消息你0地.

不如你影低醫院0既情況, 放 d 相上0黎睇0下0Y~~~~

男爵府

死0拉, 而家已經攪成0甘, 都唔知點算好...

我而家好驚呀. 我老公本身係公務員, 所以先打算順產會係政府生, 但係如果去到要訓走廊, 我老公話一定唔會比我係度生, 一定即刻拖我走返私家. 但係我又驚到時私家又無房, 而家真係唔知點算0拉...
違規簽名-超版代刪

首頁
12345...9

尾頁

跳至