懷孕前後

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

Re: 剛剛生完bb,瑪麗醫院姑娘要求我瞓走廊,但我唔肯....

可 pm 我講

taihingchan 寫道:
茶葉蛋,

實在令人抹一把汗,我可以有你的 email 跟你聯絡嗎?

:-P

男爵府

Re: 今日剛從瑪麗出院,已經要瞓走廊喇:(

我都唔明...香港政府點解會比 D 蘿咁大個肚既女人入境...成日問我地 D 稅點可以交多 D ...唔該政府叫佢地比返 D 生仔既費用..我唸我地香港人已經會輕好多啦(稅 )!!!

男爵府

這個問題嘛,我問過一個做入境處的朋友,他說雙程証是內地簽發的,難道阿爺說某人可以來,個仔夠膽說拒絕嗎?
所以就算大家罵入境處的人也是沒有用的,因為他們根本沒有力!!!

大宅

所以根本就係個政府既問題~
人地第2d國家過左8個月上飛機唔比入境既~
但係hk呢..就人地生果日落黎佢都比人入境~
所以攪成咁都係呢個政府既問題..

別墅

Re: 剛剛生完bb,瑪麗醫院姑娘要求我瞓走廊,但我唔肯....

bullbull
Hi!恭喜你呀,我第一次在這個標題留message,看到你的情況,真的很擔心呀,但私家醫院又經常滿,政府醫院又這樣,怎辨好呢。但為何我在QMH婦產科覆診時,又看不到像其他醫院的情況,我仲以為QMH會一定很少大陸人,唉,原來病房也出現同樣情况,之前仲話不用去參觀產房和病房,現在都是決定去看看。為何政府不學大陸醫院一樣呀,我們經常聽到香港人在大陸有意外或病入醫院,如果沒有繳付按金,根本沒有人理會,更沒可能會見到醫生。為什麼我們要這樣仁慈對她們呀,如果政府一定要理她們,叫政府特別加開一個房或醫院給她們啦,嚴禁她們佔用港人的地方。如果佢哋唔比錢,把佢哋嘅BB放入育嬰房,而且不準她們進入,繳付所有費用,才能接BB走和見BB。私家醫院也是這樣呀,都晤明政府....唉。
你要好好休息呀 祝你和BB身體健康

別墅

Re: 剛剛生完bb,瑪麗醫院姑娘要求我

點解我哋要同佢講人道呀!如果我哋係大6有事,都要比咩掛號費先啦!我老爺5年前係大6留病危都要比晒$先動手術,做手術後唸住同佢返港,又有好多唔知咩費,佢哋幾時人道過,相反佢哋落到黎,我哋要禮待佢哋,仲要比埋我哋D福利比佢哋用,跟住政府又話要加稅,醫院收費已加咗啦服務又已經無以前咁好啦,仲要..... .....即係我哋貼埋$比佢哋生姐,只能怪政府無能
:-( 我會去私家生,但都怕無床同會好嘈呀! [quote]

愛笑媽媽 寫道:
就係因為人道立場...唔可以唔比佢地係度生

[quote]
ymc 寫道:
應該要d大陸人, 比左按金先可以入院

冇錢比的話, 即刻車佢地去羅湖, 交番比大陸果邊...

有冇理由比佢地落黎生, 又要比佢地

別墅

Re: 剛剛生完bb,瑪麗醫院姑娘要求我

Bull Bull :wink:

恭喜你! 生咗個大隻B呀!一切係醫院唔開心的都過去啦!你要開心返,快D好返,同BB一齊開心大笑吓啦,到時影張QQ相上來分亨吓啦!
多謝你分亨你的經歷

男爵府

bullbull

我覺得你好叻呀!! 如果要我訓走廊, 比我都會死都唔肯, 最多轉番去私家休養...

太過份0拉, 餵奶呢0的0甘PRIVATE 0既野, 點可以比人睇嫁!! 如果我係你, 我直頭片佢, 同佢講我會報警添呀. 大佬偷窺呀!!!

但係我想問0下, 0甘係間房0個3個大陸人, 比0左按金未嫁? 如果未比就當然要佢0地讓番張床出0黎. 點解要我0地比呀??
違規簽名-超版代刪

複式洋房

我下年都係瑪麗生呀!我本身以為咁遠D大陸人唔會去,所以由新界走出黎住!我聽到你地咁講,我好擔心……
我想到時要我訓走廊,我死都走呀>.<"
而家香港都咁,到我地下一代大個o左都唔知點算!

男爵府

我真係又擔心, 又氣憤.

我0地兩公婆夾埋要交成6萬蚊稅. SO FAR 都無咩享用過任何政府福利. 就算我老公係中層公務員, 我0地自己一向有病都係睇私家.

而家諗住生番個BB, 其實都預0左筆去私家生, 但係見私家又話無房, 隨時要比DOUBLE 錢UPGRADE 去私家房. 再加上因為日後有一大筆錢要駛, 就諗住用番0的員工應有0既福利0拉.

但係我不但要擔心會唔會輪到政府私家房, 而家仲要擔心駛唔駛訓走廊. 講真如果要我訓走廊, 仲要對住0的大陸人, 我真係擔心我會日日喊到收唔到聲, 仲會產後抑鬱...

頭先我同我老公一齊睇0左呢個CASE, 老公都同我講到時真係勢色唔對, 就去私家算0拉, 最多其他慳0的0拉...
違規簽名-超版代刪

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

我覺得係要見到個時, 即刻用手電影底, 然後即刻send SMS去各報館, 然後俾個call佢地, 叫佢地即刻黎. 否則過左時間, 佢情況唔同左, d記者又睇唔到架喇.

不如咁, 我地每位準媽媽帶定張傳媒(當然係東方, 蘋果, 壹週刊等大公司, 佢地四圍都有採訪車係左近)電話表. 一見到咁, 就係醫院send俾佢地. 包保第二朝, 自己都未出院個時, 報紙就已大大張咁刊登出黎.

黎料 寫道:
有無搞錯呀??? call齊各大傳媒去影相啦!!!

壹傳媒 [email protected]
東方http://210.177.167.14/repapp/servlet/ViewControl

大宅

之前就話大家得個講字,嬲都無用,但係依家有行動,又唔有好多人回覆喎 ?-( ?-( 不如化悲憤為力量,唔好話可唔可以趕走d大陸人,起碼基本醫療福利都要有丫,唔係年年交咁多稅有咩用

大宅

hihicathk 寫道:
bullbull

但係我想問0下, 0甘係間房0個3個大陸人, 比0左按金未嫁? 如果未比就當然要佢0地讓番張床出0黎. 點解要我0地比呀??

其實佢地一入院個陣,姑娘會叫佢地先交按金。但佢地係可以唔比住架,醫院都冇佢「芙」。我係生之前幾日曾入院檢查血壓,見到個姑娘已經催左兩日叫個雙程証媽咪交按金,但個媽咪又話屋企人未到,又哩樣又個樣,點都唔肯比。唉...到最後當然.....
妹妹七個幾月,重21磅

大宅

moominjoey 寫道:
之前就話大家得個講字,嬲都無用,但係依家有行動,又唔有好多人回覆喎 ?-( ?-( 不如化悲憤為力量,唔好話可唔可以趕走d大陸人,起碼基本醫療福利都要有丫,唔係年年交咁多稅有咩用

[size=x-large]你講得好o岩!我地係好應該支持!自己今次遇到的不快,不希望其他媽咪遇上。現在只希望越多人支持,能令我地無能o既政府可以及早醒覺!
請大家踴躍支持!Pls Click
妹妹七個幾月,重21磅

大宅

另外仲有補充。

住在我旁邊的大陸媽咪,佢自已冇買尿片去醫院,居然用衛生巾當尿片。到姑娘早上六時半想幫bb沖涼個陣,一包起攪到成手都係屎,激到個姑娘紮紮跳。跟就有2-3個姑娘圍住個媽咪話佢囉。「點可以咁污jo架!你冇片可以同我地借,但唔可以用衛生巾當尿片嘛!你已經第二胎,冇理由連咁基本衛生都唔識!」唉....佢地咁大聲鬧佢攪到我都冇得休息。

妹妹七個幾月,重21磅

別墅

bullbull
咁你有沒有話佢呀,生完怎可以冇得休息呀,叫佢哋快D走啦。我要重新考慮是否去瑪麗生,但私家可能都無床呀,唉!點算呀,以前都沒有那麽討壓她們,現在......唉

大宅

Pauljoey,

個媽咪比人話仲只係不停咁傻笑,都唔知佢明唔明白個姑娘講乜?
妹妹七個幾月,重21磅

別墅

bullbull
我話佢哋裝儍,當自己唔明,這樣,佢哋鍾意怎樣都得啦,何况偷走唔比錢,叫醫院收埋佢証件和BB啦。

別墅

佢唔係傻,係佢覺得D姑娘傻,又唔洗比$,而家連尿片都有埋,借比佢喎,你估佢會唔會還呢,我可以好肯定係,NO!佢一定明架,咁大個人,佢當我哋香港人傻就真啦!

別墅

曾蔭榷又叫我地生3個, 但佢俾d咩配套我地去生呀??

唔好話經濟的減免, 只係單單一張床都冇, 太可怕了!!!!!!!!

D 大陸人勁 cheap 呀!!!!!!

一人一信俾特首唔掂, 不如我地一人一信俾胡錦濤. 溫家寶告御狀, 公開信加上訪, 搞大佢, 嘈到拆天咁, 唔信佢肯忍心香港死

首頁
23456...9

尾頁

跳至