單親天地

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我係80後,大仔11歲,細仔7歲

大宅

回覆:我係80後,想識80後嘅單親媽媽同爸爸

hi
我都係80後,有一個女
住東區

大宅

我大囝7歲,細囡就快6歲喇~~

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

me too!

男爵府

我都係80後

大宅

我都係80後,女女今年9歲喇

大宅

回覆 kuma82 的帖子

hi,我都係80後, 有一仔一女, 準備開始同丈夫分居, 想請教下各位, 我地雙方同意離婚, 自行分居係咪一年後就可以去法援正式申請離婚? 分居時有什麼可以証明我地真係分居緊?? 因我急需申請公屋!! 有無姊妹可以幫到我解答??

大宅

回覆 poppypang 的帖子

hihi, 你住邊區的?

大宅

我仲想問下各位姊妹, 現時我係自己湊小朋友的, 但分居後我就要搵野做了!! 小朋友就一個一年班, 一個二年班, 我父母都係番工, 唔會跟到佢地功課, 請問你地各位在職的媽媽係點做架? 如果我搵補習可行嘛? 真係可以幫到嘛?? 我其實最擔心係測驗考試僚人同佢地溫習!! 請各位俾D意見!!

大宅

之前同丈夫住開新界, 但分居後就要搬番娘家暫住, 有無姊妹住港島南區架??? 想認識下大家~

複式洋房

畀面勳章

引用:回覆+kuma82+的帖子hi,我都係80後,+有一仔

原帖由 singlemamama 於 13-06-25 發表

hi,我都係80後, 有一仔一女, 準備開始同丈夫分居, 想請教下各位, 我地雙方同意離婚, ...
Hi. 我都係80後,大女7歲,細仔4歲半
其實如果雙方同意,你去家事法庭攞form 申請就可以,唔駛請法緩架

子爵府

熱血勳章

引用:回覆+kuma82+的帖子hi,我都係80後,+有一仔

原帖由 singlemamama 於 13-06-25 發表

hi,我都係80後, 有一仔一女, 準備開始同丈夫分居, 想請教下各位, 我地雙方同意離婚, ...
哈哈。。講起真係好笑。。分居証明呢樣野。。當日律師問我。你地幾時開始分居?噤我就照事實講。。x月x日囉。。律師就話ok。。不用任何證明。。。

子爵府

熱血勳章

引用:我仲想問下各位姊妹,+現時我係自己湊小朋友

我仲想問下各位姊妹, 現時我係自己湊小朋友的, 但分居後我就要搵野做了!! 小朋友就一個一年班, 一個二年班, ...
去社區中心得吳得?有課餘託管。。。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 singlemamama 的帖子

雙方同意離婚就去家事法庭啦...
不過...傾好善養費問題...如果...善養費無共識就去...法援...

大宅

回覆:kaychu 的帖子

但之前去法援問過,叫我分居一年再申請,去家事法庭會有分居令定點?離婚真係好煩,唔知點做

Reema  一向都係結婚容易, 離婚難....
加油!  發表於 13-6-25 21:06

大宅

回覆:Reema 的帖子

家事法庭要唔要請律師? 係咪都要我分居一年先可以申請??其實我同佢之前分房瞓左好耐,之前去法援問,又問我有無幫佢洗衫,煮飯!有就唔算係分居!!咁老實講,佢俾地方我住,俾錢我買餸,佢當我工人咋,為左對仔女,我點都要幫佢做!

大宅

引用:Quote:原帖由+singlemamama+於+13-06-25+發

原帖由 kaychu 於 13-06-25 發表
Hi. 我都係80後,大女7歲,細仔4歲半
其實如果雙方同意,你去家事法庭攞form 申請就可以,唔駛請法緩架
你住邊區架? 你兩個同我兩個差不多大呀!我大女7歲,細仔就黎6歲!

大宅

引用:Quote:原帖由+singlemamama+於+13-06-25+發

原帖由 KATELYY 於 13-06-25 發表
去社區中心得吳得?有課餘託管。。。
我好緊張小朋友學業,如果自己跟就放心好多,我有諗過搵私人補習,知唔知價錢如何? 仲有大家知唔知申請市區公屋,係咪都係有排等??

伯爵府

家事法庭係唔洗請律師...大家係法庭上..簽字同意離婚同小朋友既扶養問題就ok啦...

大宅

Reema 發表於 13-6-25 21:08

家事法庭係唔洗請律師...大家係法庭上..簽字同意離婚同小朋友既扶養問題就ok啦. ...

即係不用分居? 申請完即時就可以簽紙?!

首頁
12345...8

尾頁

跳至