樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個月前朋友對樓市的預測正在逐步實現! 以下係一篇評論:

美國推出量寛, 聯儲局大舉買債------>推高美債價格及壓低息口----->息口近零, 跌無可跌------>人們預期息口只會升不會再跌------>買美元或其相關資產保值或博升值(2011至今) ------>推高美匯指數, 推高美國樓市,股市(自己查找相關數據啦唔該)------->美國經濟穩步復甦, 人們預期通脹上升----->(2013-2015年)聯儲局逐步減買債,停買債,最後連番加息壓通脹----->香港跟隨加息------->香港樓市大跌!

大宅

係就好呀!

禁止訪問

回覆:maytang_sm 的帖子

大宅

美國經濟穩步復甦, 人們預期通脹上升----->(2013-2015年)聯儲局逐步減買債,停買債,最後連番加息壓通脹----->香港跟隨加息------->香港樓市大跌!

其實呢D只係必然發展, 個問題係幾時發生! 講黎講去, 無人答到幾時開始加息?

另外, 好似無乜見過經濟好而樓市跌, 只會係經濟差無工做樓市先會跌.......

公爵府

引用:美國經濟穩步復甦,+人們預期通脹上升----->

原帖由 henrychancfh 於 13-06-21 發表
美國經濟穩步復甦, 人們預期通脹上升----->(2013-2015年)聯儲局逐步減買債,停買債,最後連番加息壓通脹---- ...
Agree

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

禁止訪問

大宅

樓主唔好講呢D幾年前就知道的常識了,若真是07重現,不如抓緊時間賺多D到時減少D壓力喇

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:henrychancfh 的帖子

Agree 2

大宅

回覆 idbi 的帖子

當年樓市大趺,好多負資產,唔要層樓,寧願破產,諗起都怕.我有位朋友舊年上左車.開始時好開心趕到上車,之後兩公婆一直冇笑過,佢地只希望捱兩年,即走.太辛苦,唔想幾十年為左層樓,又驚對方失業,又唔敢洗錢,小小野都計住計住.真係好大壓力.寧願租屋住好過.

大宅

Just read this from Yahoo Finance News

http://hk.finance.yahoo.com/news ... 4%AE-224648503.html

大宅

照現在樓價升上機會只有20%,但下跌有80%. 大家有心理準備. 近期白居二拉高樓價,希望他們是量力而為,不要為派到購買資格去做錯決定.

大宅

【明報專訊】美國聯儲局主席伯南克表明年底開始「收水」,5年來全球低息「狂歡派對」正式進入倒數。市場普遍預期最快明年底,美國將重啟加息,屆時本港亦會跟隨,近年因熱錢吹起的資產泡沫、樓市泡沫亦將曲終人散。雖然銀行界指出,美國債息近月上揚尚未衝擊本港息口走勢,有經濟學者及市場人士認為,低息周期完結,本地樓市隨時爆煲,樓價有可能插水三至五成,而市民的供樓負擔更會大幅加重。

伯南克提出的退市時間表(見A3)較市場預期稍為提前,令市場反應極為激烈。反映資金流向的美國10年期國債孳息率昨更一度急升至2.44厘,創下1年新高,顯示市場對加息預期升溫。

熱錢撤出拖跌樓價

市場憂慮息口上揚或進一步推高銀行資金成本,永隆銀行司庫蕭啟鴻對本報表示,美息上揚短期內應不會波及本港,昨日本港同業拆息(HIBOR)雖略為上升,但主要與臨近半年結有關,以及內地息口上升、帶動離岸人民幣息率一同抽高所致,今年內本港息口不見得會急升。此外,近日資金從新興市場撤離、轉至本港「避難」,也為本地市場提供較多流動性。

雖然本港息口暫保平穩,但未必能「捱」到明年。施羅德投資管理(香港)副董事長雷賢達認為,近年因美國量寬而流入香港的熱錢,部分走進物業市場,美國退市及加息將導致熱錢撤出,屆時借貸成本將大增,香港樓價將「不只跌兩成這麼簡單」,預計將大跌三至五成。經濟學者曾淵滄則表示,數年前政府開始主動增加土地供應,估計2015年將有大量新盤推出,供應大增又適逢加息,對樓市不利。

加息2厘20年期按揭月供增20%

金管局總裁陳德霖去年底曾警告,現時樓市風險並不小於1997年,因目前按息平均為2.3厘,利率極低,日後息口上調的空間極大。雷賢達認為,現時香港接近零息,買樓時至少要在現時的息口加上2厘,才能評估日後負擔能力。金管局去年9月發表的半年報顯示,以承造七成按揭為例,按揭利率每上升2厘,20年期按揭的每月供款將大增20%,30年期則升近30%(見圖)。金管局昨日亦發聲明表示,近日市場對聯儲局可能減少買債已有反應,可以預期金融市場和資金流向會繼續波動,市民應小心留意市場發展。

陸東:新盤或平過二手

基金經理陸東認為,樓市短期未必會大跌,但已確認見頂,另預售樓花單位數目達11年新高,一旦發展商恢復正常賣樓,有可能出現「人踩人」情况,甚至6個月內會見到一手新盤價平過二手樓。

仲量聯行:政府應檢討辣招

仲量聯行引述統計處資料,去年本地生產總值(GDP)約2.04萬億元,整體住宅資產總值則約7.36萬億元(為GDP的3.6倍),較1997年的4.31萬億元增加70%(見表)。該行香港董事總經理曾煥平稱,美國退市加上政府多重辣招,樓市下行時將令跌勢加劇,若存款息率升至3厘,樓價或再跌20%至30%,政府應檢討辣招,否則情况將較97年嚴峻,「到時業主減價都賣不到樓,跳車都跳不到」。

明報記者

大宅

回覆 winniek 的帖子

係呀!最近我朋友問買牌照屋好唔好,冇得轉名,比政府收番,補番小小搬遷費渣.FD個個都話咪咁唔理智.會得不嘗失架.仲有D唐樓又係,幾十年樓,做裝修D朋友講,好多補一補油,轉手就賣出去.真係好得人驚.

大宅

居屋會唔會一齊跌呢

大宅

經以往樓市向下經驗,居屋係趺得最快的一批,不過今次政府推 5000白居二,可能會唔同掛 .

有 1.5萬樓花等售,點解要買居二呢 ?? 一樓齡高 二接貨人士再轉手一定是已補地價人士,如果要補地價那就不會揀居二啦 !

大宅

回覆 meow_wow 的帖子

任何住人嘅----都跟住個市升同趺,係好自然.邊{樹}有保證唔趺嘅樓?????買樓呢家野,真係要量力而為.停一停,諗清楚D.##

大宅

回覆 winniek 的帖子

別墅

我地以前都是這樣的

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:>香港樓市大跌!

其實我想問。。。係咪美國加息,即係會影響香港個p rate??

伯爵府

BK Milk勳章

引用:回覆+idbi+的帖子當年樓市大趺,好多負資產,

原帖由 SauMing 於 13-06-21 發表
回覆 idbi 的帖子

當年樓市大趺,好多負資產,唔要層樓,寧願破產,諗起都怕.我有位朋友舊年上左車.開始時好開 ...
租屋又未必平過供樓,失業也要交租,有咩分別,過到壓力測試應該供得好興鬆,上年樓價又平過今年,唔明點解唔笑,會唔會见到你唔笑咋

tongtongmama    發表於 13-6-25 11:12

首頁

尾頁

跳至