在職全職

跳至
[在職媽媽] 好唔想返工

首頁

尾頁

子爵府

好唔想返工

工作上壓力大, 人事又麻煩.
每日都好唔想返工.

但可惜, 又要糊口.

有時壓力比左 BB, 影響到佢, 又會自疚.
已經盡力去令自己輕鬆 d. 但又唔係咁易.

最開心, 就係放假的日子, 可以共享天倫.

有冇媽咪都係咁?
我真係好想做全職媽媽 :-(

大宅

Re: 好唔想返工

我都明白你感受,工作又辛苦,無時間同小朋友玩,真慘!

複式洋房

返工無壓力就假,就算無嘢做都係咁話,你估唔驚俾人知你無嘢做,炒埋你呀!有時真係覺得浪費時間架,幾想留係屋企陪住小朋友呀,無辦法啦,鬼叫人地俾錢買你啲時間咩,所以為咗俾好啲環境俾小朋友,都要捱呀!唔想返工都要返呀!

大宅

我都好想啊,個仔7個月大,每次返工都99抱住在門口byebye,我就唔捨得.而放工都好想快d返來看仔仔,但屋企有過唔做嘢的二姑9,每次見佢就眼紅.又未結婚,又未生仔,又唔做嘢,由老公比埋錢佢駛,我就自己賺及比bb駛

大宅

我真係好唔想返工.雖然工作量不大,但佔了我大部份時間.我想多D時間比我囝囝4YRS,佢現在好難教.我覺得又要返工又要TAKECARE小朋友好辛苦.現在每朝起床時都有衝動立即唔做,因為晚上要TAKECARE小朋友而睡得吾好,好疲倦.返工時間好慢,好悶,人事�上級壓力多多少少實有,好難先捱到星期五.但到每月出量時候,買東西時又覺得錢好重要.得閒買吓自己鍾意的野,心情就會好返D.所以真係進退兩難.

大宅

所以呢......女人真係唔易做, 尤其係我地呢d在職 Mami :lol:

我係呢間公司就黎10年啦, 悶就係悶d, 好在d同事同老闆算幾好!我有時都好矛盾, 好想唔做返去做 c9, 但係層樓仲有幾年要供, 亞b仲讀緊幼稚園, 好多錢要洗, 而且我個工人都做左幾年, 佢又唔差仲對亞b好好, 所以都好難取捨!

民房

me two la, 成日比D公司政治煩死, 浪費晒之D時間.好想返屋企對住BB,冇煩惱 :-(

大宅

全職MAMI都好辛苦,計我話就半日返工半日對住仔仔,咁就最好啦!希望等阿仔讀小學我可以玩份PARTIME做,因為人地話讀小學好多功課要跟,返全日好辛苦.

大宅

講到供樓真係吾想諗,還有十幾年.
小學好快,二年後就到.到時更加吾想返工,我見D家長小朋友入小學後.時間緊到”頭吾倒氣”.那時仲辛苦.小朋友又吾合作,激C媽媽.
PARTIME好少錢,又難搵,地區都係一問題,太遠車錢都吾少.

大宅

環保接龍勳章

其實全職媽媽都很辛苦ga。我提議你地自己找個平行啦,每天有小小quality time同小朋友一起,好過full time 但是白白過。

大宅

我都有平衡過, 等亞B讀小一、二既時候, 我會考慮唔做返屋企做 C9, 仲有兩年左右啦, 計過o岩o岩好完埋個工人第四個合約, 倒時層樓仲有一、二年就搞掂, 希望係咁啦.....!!其實我都想多d時間陪下亞B, BB個陣時, 都唔係全職由我湊, 係我工人同 99, 所以有D內疚, 希望遲下真係多番d時間親子啦。

各位 Mami 努力呀!!

複式洋房

為左bb生活好無法啦...睇住阿b開心成長...就乜都無問題啦...大家仲後生努力捱啦

複式洋房

i also need to work (in hk)
but my husband and 3 years old son are in canada...i really want to quit my job
i am so upset and unhappy when i come back from work but my husband and son are not there

大宅

irenec,
我囝囝都係二年後小學,工人下年到期,我諗緊續吾續約.如續約,我就要做多二年.二三年後才可吾做野,到時囝囝小一,好怕會好難教返好.真頭痛

珍珠宮

畀面勳章

如果我唔返工,阿囡同我既quality of life就會唔同哂 囡囡後年升小一,我想俾最好既佢,唯有要搵$啦,我仲想有番d私己錢,太依靠男人都唔係.....太好

洋房

我都係要返工既,宣家開始攪生意,一心幾用. 都係想比啲好既生活比嗰小朋友, 都時等生意stable la, 我就可以一心一意同我個小朋友一齊溫習. 不過宣家唯有forfeit 一下啲訓覺時間, 到時比番佢 la. 不過最緊要都係個quality, 唔係個quantity.

大宅

我都好想做個全職媽媽, 以前我同自己講一定要做野, 因唔多唔少都會同個社會脫節, 而且又好難再有自己的事業. 但bb出世後, 我的想法180度改變. 我依家只是想成日都對住bb, bb開始食mum mum, 我99比蘋果泥佢食... 唉...我真係好想由我自己去餵佢, 好想見佢第一次食mum mum 的表情... (其實我 99湊得bb好好).. 但總係覺得自己miss左同bb一d critical & memoriable moment... 好茅盾. 有時仲會好jealous我99可以成日陪bb. 你地99有無同你地爭bb湊? :-(

別墅

I'm also need to work. Often from 9:00am to 8:00pm (including 2 hrs OT but no pay). I live in Fanling but work in HK Island. When I'm back to home, may son already need to sleep.

But I cannot stop work ar..... because of money!

The people in the company also make me sad!!!!!

My son next year will be in P1, I hope I can have more time to be with him and also hope he can join a good P School.

大宅

我囝以往由99揍到 3YRS,NIGHT自已揍返. 上年先請工人.以前由99揍BB就跟99,現在仲敝,跟工人TIM.冇辦法,要返工自然少對住小朋友就吾跟你啦.

我以往係好貪玩.從來冇諗住生完仔就吾做野.因為未生前你係諗吾倒自己這樣愛佢和辛苦.生囝後我已開始想吾做野,但為錢就已捱了4年.

複式洋房

Dear Sandra,

Don't be upset. You can change job. Choosing a job which is close to your home and no need to OT so frequently. So, your life quality will be changed.

I was also unhappy with my past employer and I have tried several jobs to see which one is better. Finally, I found a job which is close to my son's school. I can go to the school to see him every lunch. He is very happy and so do I.

首頁

尾頁

跳至