在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 好唔想返工

係咪真係間間公司都係咁既呢?? 我依家又係咁, 返工返到好唔開心, 日日都好想轉工!!

別墅

Dear lihoho,

Thanks for your advice. My son is now in K3 and he will be in P1 next year. I don't know which school he will be joint next year. Therefore I cannot change the job now. Anyway, I will try to tell my boss I don't to "OT" too much later although it may affect my career. But I know if we want to get something, you will than need to give up something. :lol:

lihoho 寫道:
Dear Sandra,

Don't be upset. You can change job. Choosing a job which is close to your home and no need to OT so frequently. So, your life quality will be changed.

I was also unhappy with my past employer and I have tried several jobs to see which one is better. Finally, I found a job which is close to my son's school. I can go to the school to see him every lunch. He is very happy and so do I.

禁止發言

大宅

其實做女人真係辛苦,未有小朋友前就想做好d份工証明自已,不停讀書upgrade自己,有啊b後想法就唔同曬,24小時都想自已湊個仔,每個星期一返工就唔想返,但為將來無法子。

民房

其實我覺得而家D媽咪最大原因都係份工工作時間長, 壓力又大, 做得唔開心, 但唔做又唔夠洗, 我也是正正這個原因,每日都想辭職, 實在做得很不開心, 真想死。 如果不是因為經濟問題, 我寧願揾少D, 揾份輕鬆D嘅工, 好過日日唔開心。其實而家基本上喺公司嘅時間仲多過喺屋企, 份工唔開心等於人生有大半時間都唔開心, 遲早發癲 :-( :-( :-(

大宅

KraLaLa
以上完全同我一樣,不過我做左一件人生要經歷既事,就係辭左份已經做左差不多20年既工,而家我唔使發癲啦 但.......................................................................
(我寧願

民房

anna_gigi

我都好認同呢個世界好現實, 你有咁多年工作經驗, D人唔信你會甘心做一份低微嘅工作, 所以我都覺得冇咁容易會揾到另一份工, 但呢個始終係我嘅希望。 其實如果我係冇經濟負擔, 我想去做義工tim。[quote]
anna_gigi 寫道:
KraLaLa
以上完全同我一樣,不過我做左一件人生要經歷既事,就係辭左份已經做左差不多20年既工,而家我唔使發癲啦 但.......................................................................
(我寧願

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

你們不要灰心, 見到啱自己要求的工不妨試吓, 好似我而家呢份工, 我聽聞我不是首選, 係佢揀果個唔來做才輪到我, 所以整定係你就係你. 人生滿希望呀. 祝你們好運!

複式洋房

我同你們的想法一樣呀, 最慘係份工工作時間長, 但唔做又唔夠錢洗......不過, 最近個暑假我辭佐份工倍囝囝日日返暑假班, 游水, 踏單車 ......開心到傻佐
依家我要努力搵工喇! 願望是儲多D$$出年倍囝囝讀小一......希望快d唔使做 !!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
SUNNY媽

男爵府

我份工要日日要上大陸,而家天氣開始涷,朝早起身簡直想死,返到黎hk最早都要8點,根本無時間陪個仔,成日覺得對佢唔住,但有乜辦法,我同老公而家都要比心機賺錢,過多幾年鬆一口氣之後先至可能做全職mama.

別墅

我o係Bank返工,日日都要聽d客打電話o黎為一、二百蚊嘈,又要對住個工作狂變態女上司,我而家雖然未生寶寶 (佢6月先出世),但係我都勁唔想做。陀寶寶頭三個月時有兩次都o係公司出事,有一次仲call了十字車入了急症。唔係我想賴,而係呢間公司真係唔o岩我,如果我唔係有o左寶寶其實我已經辭了職,搵過第二份工。我時時諗點解做女人要咁辛苦,又要生兒育女,又要幫手賺錢養家 (其實當然知道係為o左寶寶第日生活好d) 唉… :-( [quote]

別墅

我都好想, 每日起身個陣都時捱0既Feel, 不過甘又點呀, 又要供樓父母杗課外活動....幾百樣支出, 咪又死頂Low,

複式洋房

我都好唔想呀!
近住年尾, 仲更加呀! 我依家等收工, 仲有成3個鐘呀!
間廠同我地一樣都係無嘢做, 好得閒, 等收爐, 仲有排要捱呀! 點算??????

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yau_grace 寫道:
工作上壓力大, 人事又麻煩.
每日都好唔想返工.

但可惜, 又要糊口.

有時壓力比左 BB, 影響到佢, 又會自疚.
已經盡力去令自己輕鬆 d. 但又唔係咁易.

最開心, 就係放假的日子, 可以共享天倫.

有冇媽咪都係咁?
我真係好想做全職媽媽 :-(

me too..........我0岩0岩轉左老闆, 未摸熟佢脾氣, 已經好大壓力. 其他部門d秘書又八婆兼大口, 唔同佢地同一陣線同一睇法就唱到你死~~~~

嗚~~嗚~~~ 我真係唔想返工!! 唔係為左份人工, 我真係..... :-( :-(

大宅

YuYuMothe:
你岩0岩轉左老闆,我仲慘啦!!!!!!頂唔順d大口8婆連份做咗10年嘅工都唔要,點解d人咁q麻煩,一份工都要鬥都伙死我活,停咗一個月無做嘢,係好開心,但唔夠錢駛嗰下仲慘,死死下咪又係要搵工,星期一返新工,可唔可以祝福私唔好再遇到咁多8婆 :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

禁止訪問

水晶宮

NICNICMAN 寫道:
YuYuMothe:
你岩0岩轉左老闆,我仲慘啦!!!!!!頂唔順d大口8婆連份做咗10年嘅工都唔要,點解d人咁q麻煩,一份工都要鬥都伙死我活,停咗一個月無做嘢,係好開心,但唔夠錢駛嗰下仲慘,死死下咪又係要搵工,星期一返新工,可唔可以祝福私唔好再遇到咁多8婆 :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

NICNICMAN,

真心希望你份新工開心, 同事老闆好人......

講真, 八婆小人真係周街都係, 成日做埋d損人不利己既事!! 我地唯有當見唔到聽唔見囉~~~~

我而家都好慘, 費事埋堆, 因為我做唔到好假.....唔鍾意都仲要笑笑口對住佢地? No way!!!! 所以我帶飯盒lunch time自己係房食....費事煩. 總之每日準時返工放工, 做好自己本份就算.

不過我d friend話我咁唔得喎, 應該唔鍾意都要笑哂.....明明好憎佢地都要搭哂膊頭先得喎.....哎呀!!! 救命呀!!!! :-(

水晶宮

earlybird 寫道:
重有,如果想再揾嘢做,亦好困難,以家陣的年齡,兼且又有小朋友,講真好難再有人請,莫講話依家份人工和post,就算揾到工,亦唔guarantee個老闆和同事好過依家.至於part-time,份人工都夠搭車,又唔夠食飯,唉 .......總之,各位姊妹don't think too much, 繼續為阿b的前途幸福努力喇!

Agree. 一諗起對仔女就充滿力量!! 大家一齊努力啦..... :-P

複式洋房

YuYuMother,

我都係咁呀, 成日對住啲人真係好假, 我都好佩服我自己, 遲啲可以做最佳女主角!! haha !!! 有時我唔講真係無人知我好僧佢地架! 出來做事就係咁啦! 唔係生存唔到架! 幾假真係做出來, 唔係老闆又會覺得你有問題啦!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至