基督家庭

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

niu 發表於 13-6-23 12:35
多謝你地鼓勵,其實連我都心痛自己遠離神,不滿足,硬係覺得無人明白自己。我真係知道自己擁有唔少,但好像 ...
你好, 我都是同你一樣, 患了抑鬱症 10年, 我患之症是由前夫所引爆. 我跟他離婚不同住都已5年啦, 但我的情況尚未能停葯, 因不竟問題是因為他, 有好多外來的因素引致未能停葯, 你仍有老公愛錫, 就要珍惜啦, 其實有一點我跟你一樣的是, 感受不到 "神" 存在, 保守, 愛護, 但原來不是的, 只要你將心事跟衪講, 衪是會聽到的, 我十年的抑鬱路程, 可能我所行的路比你更難行, 我在這十年病程中, 有去到最谷底的時候, 每行一步, 後退三至五步, 行到今日, 遇到一個好醫生, 把葯物調較適當, 今天的我才比以往稍好, 當然, 也有同主講, 不過我在神的家, 都算是幾反叛, 不虔誠, 但當我有事, 神是唔會唔理, 多點兒跟主傾訴吧!!

原主祝福你一切平安, 生活愉快!!

唉!! 終於痛苦地過左漫長的暑假啦 , 今早仔女們都精神奕奕地準備返學 , 我大女昨晚仲緊張到比平時迟了兩個鐘才能入睡 !!  

男爵府

singlemom2012 發表於 13-8-27 10:22
你好, 我都是同你一樣, 患了抑鬱症 10年, 我患之症是由前夫所引爆. 我跟他離婚不同住都已5年啦, 但我的情況 ...

"每行一步, 後退三至五步" - 唉!一模一樣!

別墅

畀面勳章

niu 發表於 13-8-27 10:49
"每行一步, 後退三至五步" - 唉!一模一樣!
係, 的確好苦, 你有冇搵社工傾??
唉!! 終於痛苦地過左漫長的暑假啦 , 今早仔女們都精神奕奕地準備返學 , 我大女昨晚仲緊張到比平時迟了兩個鐘才能入睡 !!  

別墅

畀面勳章

singlemom2012 發表於 13-8-27 10:51
係, 的確好苦, 你有冇搵社工傾??

送你一首 : 願主醫治我, 好好聽, 希望也能給你舒解你的抑結吧!!

http://youtu.be/0a491Ex4Y-M

男爵府

一個月了,來來回回,「清醒」的日子不多,工作壓力太太大了,做做下要去喊一陣。每日返到屋企9點幾(有時唔只),食啲野沖過涼又要瞓。個仔想同我玩一陣,我又怕佢太夜瞓。5歲人仔,真係唔想俾佢11,12點先瞓。仲未計佢啲曳野…以前我仲會有啲耐性去同佢講道理,依家我已失去耐性。佢好驚我,又好錫我,我喊佢就喊,我知個仔其實會擔心。我同佢講,媽媽患左個奇怪嘅病,好易會唔開心。叫佢唔洗驚,食藥會好返,不過要好耐。佢問我呢啲病會唔會死, 我話天父會照顧我,無咁易嘅。其實我個心諗,都唔知捱得幾耐…

男爵府

如果跟天父唔WORK, 食藥又唔WORK, 點解唔試下其他方法. 好心你得閒就睇下Discovery Channel. 睇下D第3世界既人同埋D野生動物每日都只係面對一個問題---how to survive one more day. 你就知自己幾無聊. 人地求生多一日都要步步為營. 你係度無病呻吟. 再唔係就去做義工睇下D癌症病人, 你就知什麼是死亡. 就知自己幾咁死不足惜.

男爵府

回覆:cocokan2004 的帖子

多謝你提醒我是一個死不足惜的人。我其實知㗎,自少媽媽都這樣說。我由讀書到工作,一直都有做義工,以為幫到人自己會變得有用和重要,後來幫到人,自己都覺得唔快樂,跟著就發現自己病倒了。

看看第三世界的人,垂死的人會令自己滿足,會令自己覺得幸福,這是好多人的想法,我都覺得理論上應該係咁。但我勸你不要看太多,將別人比下去才令自己感覺良好這個方法只能用幾次,因為再看下去你會好guilty。因為我們會發現自己不知不覺地有份將這些人推向更落後、更貧窮的境況。

跟別人同哀哭對我來說是自然的事,但跟別人同喜樂反而有點困難。

別墅

回覆 niu 的帖子

姊妹,聽到你的情況都覺得你辛苦。你的抑鬱症是令你對所有事都提不起勁的原因,正所謂「有心無力」→知道自己要積極D、要多親近神、要感恩……但通通都做不到。

如果你有見開的精神科醫生,請乖乖地食醫生建議的藥;並且約見有經驗的臨床心理學家或心理輔導員,幫助你戰勝抑鬱情緒,及找出導致抑鬱的原因(可能包括:童年事跡、原生家庭的影響、人際關系等等),以便根治,以及糾正思考的毛病(何謂思考毛病:http://www.depression.edu.hk/b5/content/p6_1.php#d)。

另外,學習隨時隨地向天父禱告,求聖靈幫助你分辨及過濾負面思想。當負面思想浮起時,立即祈禱求神除去,並以讚美詩歌代替。也求天父幫助你了解是甚麼原因引起抑鬱症,並且給智慧醫治你的專業人士,找到病因。

姊妹,天父沒有放棄你,因為你在祂眼中甚寶貴!

禁止訪問

大宅

+3金熱血

niu 發表於 13-6-23 12:35
多謝你地鼓勵,其實連我都心痛自己遠離神,不滿足,硬係覺得無人明白自己。我真係知道自己擁有唔少,但好像 ...
試下搵間新的教會返啦!荃灣中染新城3樓有間教會幾好!

男爵府

引用:樓主,我實無意阻止你去死,但你要去死前,

別墅

回覆 niu 的帖子

唔好做傻事!唔好以為時間會沖淡事件對孩子的影響!如果你做傻事,這會影響孩子一生!請珍惜生命,睇返我之前的建議!不要被負面思緒迷惑了自己!

男爵府

maks22 發表於 13-9-27 09:49
回覆 niu 的帖子

唔好做傻事!唔好以為時間會沖淡事件對孩子的影響!如果你做傻事,這會影響孩子一生!請 ...

Sorry, 我昨晚衝動了,上面的留言實在太負面已DELETE,怕影響其他人。 多謝你關心,我今天好一點了。我知好多人為我祈禱和打氣。

別墅

你無事就好啦!! 支持你呀!一定有出路!

珍珠宮

做唔黎既工, 唔好做囉, 大不了揾過份

大宅

引用:我有份好工,但做唔嚟;我有個好老公,但好

原帖由 niu 於 13-06-23 發表
我有份好工,但做唔嚟;我有個好老公,但好似唔係太愛佢;我有個聰明可愛嘅仔,但佢太聰明我唔知點樣教佢善 ...
係你嘅情緒病令你我去生趣,就如身體有病時會覺得做甚麼都有心無力。
回想當初無病嘅日子丫?你係可以好好返、回復心理健康的。願主祝福你。

首頁

尾頁

跳至