家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

想買有暖氣功能的冷氣機, 好用嗎 ?

& how much ? thanks.

禁止訪問

Re: 想買有暖氣功能的冷氣機, 好用嗎 ?

別墅

係呀, 但我唸住方便些, 咁知唔知係咪要分體先用得.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都有聽人講過,但我用嗰部2匹分體用左6年壞左一次,整左$1200,朋友新居發展商送左2部匹半及一部一匹美的分體,用左十年,壞左一部一匹,整返$600,另一部要等零件返,不過唔知幾時,亦唔知換之後重有冇其他嘢要整,終於換左部淨冷。我家姐屋企果部豐澤匹半窗口式用左6年,到而家都冇事。

我估同淨冷相比,壞的機會差不多,但由於少用家,選擇少,零件存量少,貨價同維修都會貴啲。
窗口機so far 只見樂聲、日立同豐澤有做,豐澤近年都已經唔見,樂聲部一匹都成部匹半尺寸,日立好似只得兩匹舊貨。分体就多啲牌子有出。
conniechan1975 寫道:
i heard ppl said having heat's air conditioning easier to damge wor..

別墅

好詳細, 唔該哂

洋房

呢D有暖氣嘅冷氣機仲有一個好處,就係溫度會比較穩定。一般傳統冷氣機用嘅係壓縮機compressor,而有暖氣嘅就用變頻inverter。兩者間嘅分別就係compressor只可以有開同關兩個狀態,所以傳統冷氣機開到夠凍就轟一聲停,跟住間屋就會開始熱 ,熱到咁上下就轟一聲開compressor,跟住就會凍.......

而inverter 摩打可以變速,間屋熱d摩打行快d,凍d行慢d,甚至可以掉轉行放暖氣,所以溫度控制會好d。但係無可否認嘅就係 parts 會多咗,所以出問題嘅機會應該相對高d。
Air Cleaning Professional 8-)

民房

想買有暖氣功能的冷氣機

想買有冷暖氣功能的變頻式冷氣機, 請問美的窗囗式變頻冷氣機不知可不可以,請問有沒有人用過.

民房

普通冷氣機和有暖氣功能的變頻冷氣機用電量是否一樣?

大宅

家有2匹窗口冷暖氣機,珍寶牌。用了13年,無壞過。

別墅

咁都要睇吓你夏天幾耐開一次
原帖由 falafala 於 09-7-5 23:59 發表

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 falafala 於 09-7-5 23:59 發表

我都用緊"珍寶"分體冷暖氣機,用左2年都幾好~

大宅

我都想裝部冷暖冷氣機係房到, 我昨天問過3/4匹得美的有($1,900), 能源標籤為2級, 而一匹有珍寶($3,400:cry: ), 能源標籤為1級, 而家唔知買邊部...

別墅

我都用緊美的3/4匹冷暖機,用左大半年冷氣,幾次暖氣,so far 都冇乜問題,不過有少許嘈
原帖由 GCG 於 09-7-6 10:11 發表
我都想裝部冷暖冷氣機係房到, 我昨天問過3/4匹得美的有($1,900), 能源標籤為2級, 而一匹有珍寶($3,400:cry: ), 能源標籤為1級, 而家唔知買邊部...

首頁

尾頁

跳至