跳至

首頁

尾頁

大宅

好唔開心呀....老公要去第二度做野呀...

好唔開心呀....
剛收到老公電話, 話公司confirm咗要佢去澳洲做野...
首先就兩個月....跟住就半年半年咁去
如果唔係因為稅架問題, 可能要長stay tim呀....
咁bb點呀.....實唔認得爸爸啦....
我一個人帶住bb, 都唔知o唔ok....
我老公都好擔心呀....
我又唔想辭咗份工, 我哋又想儲多d錢比bb....
又無兩全其美的方法....好煩呀....
:-( :-( :-( :-( :-(

子爵府

Re: 好唔開心呀....老公要去第二度做野呀...

咁咪要長時間分開 好似唔係幾好喎, bb又細, 同埋bb既成長期好似無左爸爸咁.... :-(

大宅

Macau is not too far away, can he travel back to Hk during weekends.

別墅

Not Macau la, is 澳洲, too far la

pigletchan 寫道:
Macau is not too far away, can he travel back to Hk during weekends.

大宅

聽到個極差的消息
今日去整working visa啦....
如visa一出就要出發啦, 仲同我講可能同唔到bb過聖誕
聽到即刻想喊呀.... :-( :-( :-( :-(
等我仲book咗bb係1月6日係baby face影相
極可能得我同bb兩個影咋....
好似單親家庭咁, 好慘呀 :-( :-( :-( :-(

禁止訪問

別墅

如果俾著我, 一係叫老公轉工, 一係自己辭工跟埋佢過去。
唔只兩公婆分開好唔捨得, bb都好需要爸爸o架o麻。
錢財乃身外物, 份工點夠一家人o係埋一齊咁重要?

別墅

rollingcat,
你要同埋老公一齊去呀。相信公司 second your husband to Australia, 都會 provide housing & other allowance. 錢任何時候都可以搵,但好多野 miss out 就沒有 lah.
一切都來得好急,你要知道自己想要什麼,要 voice out (both yourself & your husband). 公司唔會幫你 plan your family.

大宅

如果公司個planning無改的話, 我都打算同bb一齊去....
但係第一次就未必得攞
一來bb個passport未整好,
二來我媽咪又話唔好比bb咁細個撘飛機
第一次去兩個月, 諗住番黎之後如果真係要再過去就一齊去
順便搞移民攞, 第日比bb係澳洲讀書攞, 係澳洲慳d攞...
最唔開心架係, 老公會miss out 好多好多bb架第一次攞...
第一次坐, 爬, 講野, 出牙, 都極可能係佢呢兩個月內發生麻....
唔通對住個web cam講爸爸咩....認唔認得都成問題啦....

別墅

rollingcat,
你當第一個月係 your husband 去 Aus 考察,看看工作情況 and environment. In the meantime, 你就同 baby apply passport and do preparation. 你不用等 2 months ga, you can fly over there anytime ga ma. 同埋唔好太 negative, 你一去想 details, 就好慘架 lah.
唔好比太多 constraint 自己,你可以好 flexible ga =D

別墅

rollingcat,

我契仔個幾月已經坐飛機, 完全無問題, 唔使擔心。
快d幫bb申請passport一齊過去啦, 呢兩個月真係好關鍵, miss o左可能後悔一世~
可以過去睇o下環境先, 兩個月後返o黎再搞移民o羅。

大宅

我是你, 我會跟著老公去AUSTRALIA, 因為小朋友的成長期真是好需要父母陪伴左右的, 否則, 大過之後就無咗親情的感覺了.... 到時有錢又如何呢? 而且, 小朋友在外國讀書都幾好呀...

大宅

最敝我老公唔係長stay呢...
公司為咗唔駛比澳洲稅, 只會安排d員工幾個月幾個咁去...
可能一年入面6個月係香港, 6個月係澳洲咁囉
如果我同阿b跟住去的話, 我地就變咗游牧民族咁跟住老公兩邊走
而家阿b咪讀書都可以跟住去傘
如果到阿b讀書時, 咪一定要決定stay一個地方
咁阿b同爸爸咪又係要分開..... :-( :-( :-(

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

[quote]
rollingcat 寫道:
如果公司個planning無改的話, 我都打算同bb一齊去....
但係第一次就未必得
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

別墅

你老公份工係咪做左好多年好穩定同有前途?如果唔係可以轉工. 6個月係澳洲,6個月係香港對有家庭的人來說點可以做到呀

大宅

份工係做咗好多年, 可見架將來都有機會升職
係咁好有前途我就唔知啦....唉.....
佢就一定唔會轉工架啦....(因為佢間公司係行內都幾top)
而家就希望佢公司係香港bid到多d job, 去一次半次就唔駛再去..
佢條o靚今年年底結婚都要去呀...(嚴格黎講係成條team一齊去)
佢公司就可以同staff 架family members 一齊申請visa
我老公都有幫我同bb申請, 我已經同bb搞咗passport架啦
上星期搞個時都未firm要去, 所以無request要快証
個passport都要11月中有得攞

kakyu 寫道:
你老公份工係咪做左好多年好穩定同有前途?如果唔係可以轉工. 6個月係澳洲,6個月係香港對有家庭的人來說點可以做到呀

別墅

我公司係台灣公司之前有個高層佢由台灣轉左來工作佢老婆都係要同個女過來香港,佢工作左3年而家佢再轉左去馬來西亞工作,佢老婆同個女都過去,bb最細都要2歲先讀書到時先再穩定下來都得,如果我係你我會陪老公過去,一家人一起生活先好,何況你老公一個人剛去到新地方工作未必咁快習慣.可能等多2年到時又唔同左安排.

大宅

而家唯有見步行步啦...
第一次就未必咁快去
等老公settle down 先...
我都覺得老公同個女重要過份工....
:cry: :cry: :cry:

男爵府

係囉,你都係等你老公過去睇吓咩環境先算啦!!!
我諗你老公都係去一.兩年幫公司搞好分公司d野就唔駛去,因為澳洲從來都無工作visa批,依家你老公係持旅遊or 親visa去,申請3個月可以上網做好易批大約3.4天就可以,跟住果3個月就可以係澳洲到續期(不過好煩又要照肺),不過最多可以續一次,半年就要去hk澳洲領事館到辦,即係最多半年就要走!
公司當然唔想比稅啦,你知唔知一個打工仔比稅率係30-48%,你話公司要比幾多啦?果邊法定薪金最低係約2000澳幣!!!
至於移民問題就梗加難,以前你有錢都可以投資移民,比500萬澳幣就有5年居住權,每年公司要有500萬澳幣生意額就可以再申請visa!係果邊讀完書又可以再申請visa居留,但係唔記得係03定04年5月開始修改左,不接受投資移民及讀完書之後要返回原本國家再申請!亦都唔比申請父母移民,除非你比10萬澳幣保証金,而且你父母10年內唔可以拿澳洲所有福利,咁就得啦!!!
依家要計分先可以批移民,要係律師.會計師.醫生.廚師等......而且要40歲前!仲有你唔好諗住係果邊生個仔女就可以居留,澳洲係6幾年已經開始改左,子女居留權係跟父母,即係你無你仔女都係無,但係都可以拿出世纸,幾多張都得比錢咋嘛,唔代表可以有居留權,我個表嫂個家姐就係咁啦又唔問清楚,傻下傻下走過去生,仲要比十幾萬(hk$)醫院錢生仔!!!
唉.....所以有咩都要問清楚移民局,我點知係因為我03.04年兩年都過去成半年,同埋我家姐8年前都係投資移民,04年先拿到居留權唱國歌咋,而且人地改例當地報紙都有講,當時我都睇過!!!

大宅

以我所知佢地唔係做travel visa, 係做working visa
因為佢公司係澳洲有分公司, 係澳洲公司幫佢地整
都要整成個幾兩個月, 上年年底去個批都stay 6個月唔駛出境
因為佢地係consultant 要係工作上篤client 鐘
如果用travel visa去, 但又擺明係做野會唔會犯法呢???
佢公司唔會咁sin d員工掛
因為我老公都有同事自己申請移民(因為佢地係加分行業)
半年到就批咗, 跟住叫公司asign佢去澳洲做野順便坐移民x
五年內坐兩年就唔難, 不過近排都好似改咗, 我就唔知details

首頁

尾頁

跳至