跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 好驚呀! 諗住報讀幼稚園及幼兒園

我好同意你嘅講法!生得小朋友都希望俾好嘅嘢佢(當然係量力而為).我覺得可以早啲plan定俾佢,咁小朋友本身就冇咁辛苦,而讀唔讀到就要睇小朋友本身及家長有冇努力!

禁止訪問

侯爵府

oh .......... 一個原因, 就係佢係响荃灣區裏面質數好, 但價錢又係大眾化既學校囉 ........ 有 nursey 係得呢 2 間, 當然响果區, if 唔駛返全日既都仲有好多其它好既揀囉, 我想佢返全日, so 冇計
labelle 寫道:
我都唔明何解妳嗰2 間咁 full

[quote]
cubixluk 寫道:
我報果間, 已經唔係呢 2 間咁有名既學校, 都要一出世就報名, 我交表時佢講到名要倫 2 年架啦, 而家我只能倫 k1, 而 n 1 就 .......... 忟水 囉
[/quote]

侯爵府

所以我倫埋佢响大窩口果間- 呢間明顯地冇荃灣間校舍咁好, 但老師質數都 okay. 但老實講, 如果呢間收, 我都係比佢讀 n 1 only, , 而 k1 我會轉返出去其它幼稚園讀. 到阿仔 1.5 yrs 我會報埋仁濟果間, 邊間收就讀邊間.
w-y ,
我會 consider 你同我講果 2 間, 領報 & 荃浸 & 聖母等等, 但出年 9 月一定要報名囉
labelle 寫道:
我都聽聞辦學團體聲譽好, 藍田嗰間都好似好 full

但如果一出世就排, 都要到 k3 先插班有得讀, 咁 N1-K2 點算呀

[quote]
w_y 寫道:
labelle
我可以試下解俾你知.
cubixluk 申請的其中一間
1. 位少 (呢個係主因, 換言之師生比例唔錯)
2. 全日幼兒園...呢區唔多, 所以在職媽咪無乜 choice
3. 佢用蒙特梭利教學法, 小朋友返學好開心, 仲學到自理能力
4. 地方清潔
5. 辦學團體聲譽好
6. 價錢合理
我樓上個 3 yr 妹妹, 差唔多一出世就排, 都要排到 k2/n3 (即來年先叫做有得 interview). 有得插班讀時可能都 k3/n4 了.
[/quote]

別墅

我有個同事,個仔歲半,想係粉嶺報間較好小小o既幼稚園都話滿晒,我估我都係早D準備好
http://mmbb423.my.babysky.hk

伯爵府

cubixluk :唔洗問,一定保記啦,元朗個間保記都係•
[quote]
oh .......... 一個原因, 就係佢係

伯爵府

真係唸唔到搵nursery都咁淒涼.....

我只係幫阿囡都左北角蘇浙...睇黎都要搵多幾間, 最壞打算上住play group先, k1至入學lor.

真係好憎d大陸人, 分薄晒d教育資源.....我地仲有好長既路要"爭"....

大宅

好媽媽勳章

其實11月BB想足2歲讀幼兒班唔係咁容易,
因我地要插班入 (9月開學我地BB未夠2歲)
所以就算你早報名都未必有得讀,
因人地會收晒05年9月前出世的BB先 ~~
如果你真係好想BB足2歲讀幼兒班,
就一定要報多幾間,
到時睇下邊間有位先再算
i.e. 我地唔係有好多 choice,
要人地唔讀有位先到我地咋 ~~ :-( :-( :-(

但幼稚園(一般)就反而好D,
因通常9月或10月一次過招生,
唔關早唔早報名

大宅

好媽媽勳章

mylulu007,

咁Q~~ 我都幫灝灝報左蘇浙呀 !!
聽聞10月22日有interview,
但我地BB太細個, 所以無份呀 !!
你知唔知我地幾時會有 interview ??

另外, 仲有無其他心水會報那間呀 ??

mylulu007 寫道:

我只係幫阿囡都左北角蘇浙...睇黎都要搵多幾間, 最壞打算上住play group先, k1至入學lor.

真係好憎d大陸人, 分薄晒d教育資源.....我地仲有好長既路要"爭"....

大宅

又真係好誇張 我想問如果個BB未夠年齡入學, 間學校都接受報名咩?

男爵府

各位, 我有d confused. 請給我講解一下, 請問係咪讀幼兒園(係咪即係nursery 或 child care 之類)之後先讀幼稚園(kinder) ? 係HK 唔讀幼兒園到年齡直入幼稚園得唔得?

有冇一星期只係返3天和每次3-4 hrs 的 childcare?

Thanks..

男爵府

Q1. yes.
Q2. yes.
Q3. Boxhill at Vista Paradiso. My ex-neighbour's son went to there.

大宅

wahhhhh 蘇浙......

just find the topic talking about this school. they will ask our baby "whats your name" ? or ask them pick up which is banana or apple.
i dont think our baby can do this now

我只講事實

大宅

jenjen

i love this school but too expensive.... hope u sucess.
add oil.
i dont think u say 好驚呀! thats means you're scar.
i know u just want to tell us if we looking for some famous school...we need well prepare and apply early. right!!!

janjet

我只講事實

大宅

好媽媽勳章

janjet,

我都有留意過 interview 的題目,
但我懷疑緊係唔係考幼稚園 instead of 幼兒園
雖然我問灝灝 apple or banana, 佢都會選對(二選一),
但佢完全唔識講野, 點可能識答個名,
同埋好似仲要考拼圖, 我諗灝灝拎來食就有份

janjet 寫道:
wahhhhh 蘇浙......

just find the topic talking about this school. they will ask our baby "whats your name" ? or ask them pick up which is banana or apple.
i dont think our baby can do this now

侯爵府

HEHE, 你估錯咗啦 ..... not 保記 .........
係救世軍 ....... [quote]
jove 寫道:
cubixluk :唔洗問,一定保記啦,元朗個間保記都係•
[quote]
oh .......... 一個原因, 就係佢係

侯爵府

咁又唔好咁話佢吔 .... 佢吔都係要比錢既
mylulu007 寫道:

大宅

manmanlai 寫道:
見到你個post先知原來大家都關心bb第時讀邊間學校,我仲驚冇人同我一樣咁緊張!我剛剛上個禮拜六先去完九龍塘間樂基同迦南(係金巴倫道),原來啲miss話好多好似我地啲細bb已經去問報名,但係學位有限,所以都係俾足歲bb入學先,我呢啲就要先讀學前班等到足歲先入k1. :-(
我想係佢2歲前讀學前班唔知你地有冇咁諗呢?

樂基(Hong Kong pre-school)有N1架!而且K1都收2歲8個月細仔,佢11月頭開始接受報名,但原來拎報名表都要$30一張喎!! ?-(
chowsf

別墅

我寫呢個TOPIC 係想講,D人好有well plan,因為我真係無諗過兩歲班會咁難入。唔係想嚇大家的,只係想比大家一些我親身的體驗,以我自己為例心目中想入的學校都係因為細囝的問題好難讀到,如果妳想入果間學校係有2歲班,到3歲想比佢讀就會更加難,因為佢地會收了2歲班先。

呢個係一個好好的時機讓大家好好的去想 or 找一些資料,因為又平又正的學校比起貴的學校更加難入,如果要排隊點解唔今年排定,可能有機會收呢?

jenjen
http://www.smartclub.hk/photos/albums/userpics/10094/head-1.jpg_Thumbnail2.jpg

別墅

chapman 媽,

我有見呀! 有個小朋友玩車車呀! 其實聽完講坐都可以講獲益良多,就算入唔到未當係見識
http://www.smartclub.hk/photos/albums/userpics/10094/head-1.jpg_Thumbnail2.jpg

首頁

尾頁

跳至