跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Re: 2002年3月媽咪會

小雪訓左,又可以上黎再傾過~~~
pooh:
其實,2公婆吵架都係好正常,我9時9都會同老公吵一吵,不過,好多時係針對事,唔係針對人,吵完一陣又無事!只要唔作人身攻x就ok!都老夫老妻,有時真係要互相忍一忍!我都同意,2公婆因小朋友既問題,如果得唔到共識,係會多D吵架的機會,我同老公都係甘呢~~~
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

講下小雪訓覺時間先;自從由1歲4個月開始,我覺得小雪明顯係訓少左,以前下午可以訓2輪覺,依家只係訓一輪。
時間:晚上9點半至早上8點半﹙夜晚會起身食一次夜奶﹚
中午12點半至大約3點

不過,我覺得佢訓少左一輪覺之後,夜晚又好似訓得好D,所以,都ok啦!

琥珀宮

到戒片的問題:
根據過來人既經驗,好多媽咪都會讚成2歲後開始戒片,因為,會事半功倍,我朋友囡囡2歲生日後戒片,只係用左2個星期時間就ok!又唔使同囡囡煩氣,有傷親子關係。當然,每個小朋友既發展會唔同,但真的未必日別人的小朋友做到自己的小朋友就要做到啦!太辛苦囉~~~
以下日節錄於“媽媽寶寶護理大全”的資料,各媽咪可以參加一下。
「在2歲左右,孩子將開始對充盈了的直腸與膀胱有感覺。下一步是認識到應該去排尿或者排便了;一旦你的寶寶掌握了這一點,他將得快地訓練自己及時趕到便盆那兒.....」
「如果你的孩子符合下面的情況,那麼他己可以學習使用便盆了:
1)2歲~2歲半﹙男孩子可能要到3歲﹚
2)知道他自己往尿布上撒了什麼東西,他或許會指著尿布叫喊,或者告訴你尿布濕了。
3)小睡之後尿布常常日乾的。

仲有另一本書,有詳細說明,不過,我依家唔得閒,一陣再打過俾你地睇。

別墅

511022,

你駛唔駛返工架?我覺得我要返工,好難控制到個SCHEDULE。我叫工人定時同去去大大,佢坐廁板時都OK,都試過“柯”到,但唔係次次OK。諗住買個BABY TOILET 會好D,點知一買返黎比佢玩左一日,佢放DOLLS落去”覺覺豬“,仲搞笑到用支匙入去”筆“野食 我覺得開始得唔好,佢見到個TOILET仔都冇”大或小“的意識。。。

不過我諗如果呢一兩個月介唔到等到兩歲時都唔遲,因為有排都未返學

511022 寫道:
潼潼早在16個月已沒有用日片了. 最初, 成日提佢呵著著坐啖罐囖. (等佢習慣這個方式). 過了不久, 當要尿尿時, 佢就會企係啖罐旁, 示意要薯薯la. 再過不久, 佢自己懂拉啖罐出來(放在廳), 示意呵薯薯, 又再過不久, 自己坐落啖罐(但無除褲). 在1個月前, 當要尿尿/糞糞時, 自己講"呵薯薯"了. 不用我們粗心. 不過, 佢好快架, 呢頭講, 呢頭呵la. 我地要同佢"豆"快架.
咁我諗佢唔駛用學習褲吧!

該用戶已被刪除

別墅

Pigpig,

Agree!

pigpig 寫道:
到戒片的問題:
根據過來人既經驗,好多媽咪都會讚成2歲後開始戒片,因為,會事半功倍,我朋友囡囡2歲生日後戒片,只係用左2個星期時間就ok!又唔使同囡囡煩氣,有傷親子關係。當然,每個小朋友既發展會唔同,但真的未必日別人的小朋友做到自己的小朋友就要做到啦!太辛苦囉~~~
以下日節錄於“媽媽寶寶護理大全”的資料,各媽咪可以參加一下。
「在2歲左右,孩子將開始對充盈了的直腸與膀胱有感覺。下一步是認識到應該去排尿或者排便了;一旦你的寶寶掌握了這一點,他將得快地訓練自己及時趕到便盆那兒.....」
「如果你的孩子符合下面的情況,那麼他己可以學習使用便盆了:
1)2歲~2歲半﹙男孩子可能要到3歲﹚
2)知道他自己往尿布上撒了什麼東西,他或許會指著尿布叫喊,或者告訴你尿布濕了。
3)小睡之後尿布常常日乾的。

仲有另一本書,有詳細說明,不過,我依家唔得閒,一陣再打過俾你地睇。
該用戶已被刪除

琥珀宮

[size=large]訓練孩子上廁所的要訣
孩子生長至2歲時,日進行排泄的適當時候,孩子的身體發育已能配合,但孩子的心理狀況也不可被忽視。.........
第1,如果孩子心理不願意,則不管父母如何有辦法,訓練還是不會成功。當然,把孩子帶到廁所裡去日一件簡單的事,想帶多少次就帶多少次,可日若孩子沒有思想準備,不管你怎麼棒,怎麼哄,總不免失敗。
第2,甚麼樣的動機,能使孩子放棄過去方便時的排泄方法呢?唯一的動機,是孩子通過學會這種新方法來得到媽媽的愛和重視。不過這要建立在親子關係融洽的基礎上。如果母子關係一向有些僵化,將給這訓練帶來得多麻煩。
第3,如果在孩子用肌肉神經控制大肌肉以前,就開始訓練,或者急於成就,一味催促,孩子會感到焦急不安。心理一著急,自信心便隨之消失。
第4,一般父母總認為,訓練上廁所這件事,在孩子來說是一件非常簡單的事。而在大人眼裡,更是一件簡單方便的事了,但對於2歲兒童來說,排泄訓練卻是一件複離的料目。排便時腸子裡的糞便活動,給直腸帶來壓迫,使直腸肌肉鬆弛,糞便才能排出。接受上廁所訓練的孩子,必須學會控制直腸鬆弛緩的反應。首先,孩子必須日會想大便時喊媽媽,然後走到廁所裡,脫下褲子,坐左坐廁上。[size=large]因此,在孩子未能夠獨立完成上述一系列行為以前,就不能說上廁所的訓練己大功告成。
[size=medium]強迫會使孩子失去自信
漠視孩子的生理要求是錯誤的做法,有時會有意想不到,影響孩子精神發育的惡果。孩子明白甚麼感覺也沒有,可是大人偏要認為他們必須有想排泄的慾望,這種做法只會動搖孩子的自信。
媽媽施行訓練的堅決程度,對孩子心理上會造成不同的影響。性情溫順的孩子會想到,如不按照媽媽的意思去做,媽媽也許會對自己採取什麼行動,甚至得害怕,於是拼命地想去討好母親。這樣做的結果,是否定自己的內部感覺,動搖應有的自信。
而且,有些孩子雖然在廁所訓練上非常聽話,但他們的不緊張感會在其他方面表現出來。他們會突然感到害怕,變得非常怕羞,或在夢中發出呻吟。這種後果有時還會在飲食上表現出來。孩子會變後頑固,動輒反抗。而媽媽卻只顧向鄰居津津樂道地吹噓排尿訓練是何等湊效,沒有注意到訓練的結果和孩子身上突然出現的問題是有聯繫的。
如果你的孩子並不怎麼聽話!那他本來就是個反抗型的孩子。當他突然明白自己的排泄對媽媽來說竟有那麼重要,並且學會了按媽媽的指示排泄以後,便會產生凌駕於媽媽之上的優越感,因為他們已經具備了把媽媽哄得高興的能力。同時,他們過懂得,如果不在媽媽所希望的時間、場所,去做媽媽要他做的事就能夠把媽媽激怒。孩子會利用這一點作資本,有生活中的其它方面反抗母親。不管是取悅也好,激怒也好,總之這會使孩子明白自己是能夠左右媽媽的。這無論是對孩子、對父母,都無有好處。不過這種不幸的結果是可以避免的,只要我們在訓練上尊重孩子,以及他的生理性信號就行了。
以上交章於醒目媽咪教仔法選出。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
所以,我個人認為,當你想訓練孩子排泄訓練前,先想清楚自己的出發點是甚麼?是孩子真的已預備好?是想向別人炫燿一番?是跟隨人家的孩子去做?是想慳尿片錢嗎?
我想我們作為父母的,去實行每件事時,先要想清楚對寶寶的影響作實行,這對自己同寶寶都是無利無一害的。

琥珀宮

Juju'sMum :
我諗我都差不多夠啦!因為今日朋友打電話俾我,話買左5包XL碼,不過,佢囡囡太肥,唔岩著,所以以每包40大元讓俾我!好抵呀!
你想charge我10%?呵~~~呵~~~無機會啦!
我諗佢都應該可以用住先,依家有8包L碼,7包XL碼﹙連你幫我買果2包﹚,真係當片用都抵呀!
今日,同小雪著左一件,我覺得唔錯,小雪仲不停話件片褲靚靚,真係貪靚鬼

琥珀宮

CuteMom 寫道:
511022,

你駛唔駛返工架?我覺得我要返工,好難控制到個SCHEDULE。我叫工人定時同去去大大,佢坐廁板時都OK,都試過“柯”到,但唔係次次OK。諗住買個BABY TOILET 會好D,點知一買返黎比佢玩左一日,佢放DOLLS落去”覺覺豬“,仲搞笑到用支匙入去”筆“野食 我覺得開始得唔好,佢見到個TOILET仔都冇”大或小“的意識。。。

不過我諗如果呢一兩個月介唔到等到兩歲時都唔遲,因為有排都未返學

[quote]
511022 寫道:
潼潼早在16個月已沒有用日片了. 最初, 成日提佢呵著著坐啖罐囖. (等佢習慣這個方式). 過了不久, 當要尿尿時, 佢就會企係啖罐旁, 示意要薯薯la. 再過不久, 佢自己懂拉啖罐出來(放在廳), 示意呵薯薯, 又再過不久, 自己坐落啖罐(但無除褲). 在1個月前, 當要尿尿/糞糞時, 自己講"呵薯薯"了. 不用我們粗心. 不過, 佢好快架, 呢頭講, 呢頭呵la. 我地要同佢"豆"快架.
咁我諗佢唔駛用學習褲吧!
[/quote]
CuteMom :
我同你諗法一樣,會出年夏天幫小雪戒片,因為3月比較凍,到夏天會好D!到時,我地一齊努力啦!我見到朋友囡囡﹙2歲﹚訓練時,坐在廁所上,佢媽媽會俾一本教去廁所的故事書仔佢睇,呢個方法都唔錯,我諗遲D我會買一本,俾佢得閒就睇下,俾個心理準備佢。
該用戶已被刪除

琥珀宮

Juju'sMum:
好呀!點都好啦!總之真係1萬句唔該晒!多謝你幫忙呀!
係呢?你都參105母乳聚會,是嗎?不如聚會完後,去你度啦!反正約左甘耐,好嗎?唔知pooh得唔得呢?甘我咪可以出少次黎囉!嘻嘻~~~我正一死懶鬼呀!夜晚仲可以去食燒鵝,正呀

子爵府

pigpig,

105母乳會係咪即係10月5日(日)? 暫時我都冇問題, 但你哋會聚會到幾點? 太晏

琥珀宮

pooh:
係10月5日,果日聚會大約1小時,3pm-4pm,你可以等思翰訓埋下午覺先入黎!不過,最重要係睇下JuJu'sMum得唔得閒,依家我地得個講字
不過,如果唔去JuJu'sMum度,不如去屯門市鎮公園or蝴蝶灣海濱公園,玩下啦!我2個都未去過,只係睇書見過,市鎮公園,好似仲有水上單車玩!你話好唔好?
如果我果日約你4點,玩到甘上下,咪一齊去食晚飯,好嗎?你有無第2D提議?

子爵府

pigpig,
冇問題! 好勁呀, 好似個個禮拜都有節目比思翰仔! 差在我老公會唔會投訴太忙啫!

琥珀宮

pooh:
忙咪好囉!搵多D人陪BB玩,先無甘寂寞呀!你話俾你老公知,思翰要去見小雪,一解相思之苦,我諗佢一定一定會肯的

大宅

pigpig

我同你一樣2歲先介片呀!我大女2歲介片時,好成功,瀨過3至4次就成功左,我有朋友一歲到就幫bb介片,唔比片佢用,但到3歲都仲有瀨尿,跟本就唔成功,只係大人厄自己話bb介左片,如真正成功介左日片,係唔會時不時仲瀨尿,又或者佢一急就要立刻
煮麵高手 :-P

大宅

pigpig

唔記得同你講添,你個friend架車應該有得整,大慨百幾蚊左右呀
煮麵高手 :-P

子爵府

思翰前日去咗BQ剪頭髮, 佢又幾乖乖坐定定喎! 唔知係咪佢哋有部電視係你面前, 仲問埋你鐘意睇乜通片! 加上又有好多玩具, 所以過都幾順利. 思翰個頭剪到好短, 平時係屋企比舅父剪, 只可以係咁易剪幾下, 冇乜變化. 今次剪短咗就更加大個仔, 加埋牛王頭添!
思翰連去睇醫生都好鬼定, 任醫生聽聽筒, 睇耳仔, 睇喉嚨都冇詐型. 但我平日同佢抺吓個鼻, 都鬼殺咁嘈兼郁來郁去. 比佢激死! :-x

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

Pooh,

我都想帶樂樂去剪, 幾錢呀? 妳是否去新世界中心個間? 如果佢鈕計唔肯點算呢?

樂樂去睇醫生都係好定o架, 醫生聽聽筒時佢郁都唔敢郁, 睇耳仔都ok, 睇喉嚨就唔肯啦, 見醫生攞支棒出黎, 死都唔肯開口. 要撬開佢個口.

首頁

尾頁

跳至