夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

give me some advice

my husband and son are in canada
i have my job in hk
my son used to lived with me in hk...but he is going to school soon
so my husband took him back...
i miss my son so much after he left...
i really want to quit my job....
pls give me some advice...

洋房

Re: give me some advice

你一定要考慮下究竟你份工重要D定係個仔同老公重要D呢!請想清楚不要讓自己後悔呵!

男爵府

我會一齊去加拿大!

複式洋房

thanks for your support,
but my husband said i may regret...
i don know what to do...
i just want to have a family together
i don mind having simple life...
money is not everything

別墅

ang媽咪 寫道:
thanks for your support,
but my husband said i may regret...
i don know what to do...
i just want to have a family together
i don mind having simple life...

妳會咁諗咪得law, 緊係一家人齊齊整整好啦. 如果唔能夠同家人一齊, 又點算得上有一個家呢, 咁同單身有咩分別 ??

禁止訪問

大宅

其實你自己都有答案啦.... 按你自己所想去做, 不要後悔 !!!!

ang媽咪 寫道:

民房

呢個世界冇野重要得過一家人"齊齊整整"開開心心~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

The answer is pretty obvious.
babychin 寫道:
其實你自己都有答案啦.... 按你自己所想去做, 不要後悔 !!!!

[quote]
ang媽咪 寫道:
[/quote]

別墅

你老公其實都想你過去啦,不過唔想自己出聲,驚第日你有乜唔開心用呢樣野鬧佢,話係佢request 你為佢同BB無左份工之嘛!

如果係我,無左BB我會癲!

子爵府

好媽媽勳章

其實工可以搵過...家係唔可以搵過...錢無左可以去搵...但係親情唔可以...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

if money is not that important to you (as you said), why struggle ?
stay with your family, give back your baby a mother
:>

大宅

give me some advice

我會選擇同一家人在同一個地方生活, 過左去的時光是工作和金錢買不到

本身在加拿大結婚住左一年, 4年前回港 (當時未生囡囡). 但我們協議待她10歲左右會一起返加讀書. 與她一齊成長 (這很重要)

大宅

畀面勳章

咁你吾做尼份工會吾會影響生活丫?如果吾會的話,以我個人睇法,我會選擇家庭,因為無野可以比得上我個女同埋老公!
(個人小小意見,請勿見怪)

大宅

I believe you like your job very much as same as me. My hubby also requested me to choose between my job and family. I think he is crazy. I am also unhappy on this issue. :-( :-(
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

男爵府

if you want my opinion, I think you should go back to canada. If not you'll regret that you can't watch him grow up.

大宅

其實我而家都面對緊同一個問題
老公將要去澳洲做野
每年6個月stay 香港 6個月stay澳洲
我份工都ok, 黎緊仲會promote 一個grade
但係我個bb得5個月
最初我老公叫我留係香港湊住bb, 佢自己一個去澳洲就ok
但我諗咗好多日, 對bb黎講, 父愛同母愛缺一都唔好
唔想老公或我其中一個miss咗bb架成長
唔想到老時得番d回憶係工作, 工作同工作囉....

洋房

'傻'ang媽咪,

傻妹呀, 生個仔出來唔睇住佢長大, 生來做乜!!!

仔需要你, 你更需要仔, 冇仔你點做"阿媽"!!!!

"媽媽"呢份工, 唔係生佐仔就自動識做架, 要落手落腳, 勞心勞力, 喜怒哀樂..........要學架. 仲要做到老,學到老!!!!

最佳老師就係你個仔
最好校監就係老公.
最理想學習環境就係家.

你睇下個課程:

嬰兒期: 用五官, 聲音, 氣味, 表情, 肌膚觸摸來彼此溝通, 親近. 係兩代人感情建立的關鍵期. 俾人湊? NO WAY

幼兒期: 行為模仿, 三歲定八十!!! 媽媽理應係最佳模倣對象,可塑性極高, 媽媽跟到實, 成長路上冇"閃失".

青蔥歲月: 陪佢走過後, 淡化"媽媽"的角色, 做良朋知己, 放佢出去, 只要開大個保護傘係屋企.

佢成年了, 話俾佢聽: " 阿媽從未如此需要你!"

.............................
(課程多元, 不能盡錄)

唔好放過增值做"老媽子"的機會呀, 有些人恨都冇得恨!

朋友聚會, 個個講仔經,
雖然好吵(有人話),
講來講去好重複(有人話),
講時個樣好師奶, 好俗(有人話).
但係世界上就係有呢種生物,
每日同大自然其他雌性/癡線動物一樣,
樂此不疲, 任勞任怨, 做出最大的犧牲!!!!
睇住小生命安全, 健康,
衫褲鞋襪好似變魔術咁不斷變大......
佢大定佐, 就冇魔術睇啦!

佢投佐你胎撿你做阿媽, 你冇得/冇籍口唔做/停做一排再做番. 你唔commit, '校監'同'老師'隨時踢你出校.

時光到流, 你依家就來返小學啦, 你想唔想阿媽陪你去呀?
你想唔想晚晚三個人一起食飯呀?

企係老公身邊, 拖住阿仔隻手,
留守家庭,
佢地兩個都需要你!!!

二十年後,
你地兩個都老了,
話俾老野聽: " 老公, 我冇後悔!"

複式洋房

thanks for everyone
thanks for the support and advice

男爵府

長時間兩公婆分開會係一個問題來, 最好當然是一起
有捨必有得 有得必有失

首頁

尾頁

跳至