自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:真心問,其實邊個做特首先無人反?

討厭而家啲香港文化,咩都鬧一餐,咩都投訴一餐。

複式洋房

畀面勳章

Pulmma 發表於 13-6-29 09:56
死人無良心的貪曾埋下無數炸彈, 邊個上都死。 北區學額, 樓價, 香港10 年冇起居屋, 堆田區, 放棄深圳 ...
幻想下選出李卓人, 長毛咁既人出來, 我都係努力d 揾錢移民把啦x3
生死有命,富貴由天
我命由我不由天,天欲滅我我滅天

侯爵府

hashtag影視迷勳章

caa 發表於 13-6-29 00:30
如你不是打手,真心答:一個由全港3星巿民一人一票選的人

No, 我覺得一人一票選你最唔想佢做既人, 得票最少既人做。普選重點係要compulsory投票, 可以投棄權, 但唔去投票要罰錢好似澳洲咁先得。

伯爵府

唔係有冇人反的問題。重點是,個特首應該是我們有份選,如果佢做得唔好,我們可以反他下來,或者選第二個。這 才叫民主。而家係, 我們no say. 無得選。無 得反。我覺得係制度問題。

伯爵府

應該無......
邊個做都會被人反!!!!!!!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

邊個做都會有人反

大宅

yiqiyihui 發表於 13-6-29 10:34

咁呢個世界上根本冇人可以做到冇人反對。
一百人就有一百個意見。呢條問題問嚟都多餘啦!

對丫, 所以你唔可以話其他人係心服口服, 無人會想自己唔選果個人嬴, 只係要遵守遊戲規則吧了

呢個問題其實都唔係多餘, 我覺得真係有D以為普選左世界就會美好 / 就唔會再有反對聲音既人存在, 但事實係唔會

眼下係香港, 真係睇唔到有邊位有能力去做呢個位, 如果有既請提出, 雖然梁不是做得非常好, 但最少睇到佢有做, 亦做得比上屇好, 如果推翻佢, 咁邊個做先岩呢?

個人認為, 點選出來唔重要, 最重要係佢真係做到野

自己選, 衰左最多只可以話無得賴, 係自己睇錯人, 但咁樣又點, 幫唔到件事

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

翡翠宮

減齡達人勳章

可能要劉華先得

禁止訪問

回覆:hanbb 的帖子

大宅

hanbb 發表於 13-6-29 10:41
唔係有冇人反的問題。重點是,個特首應該是我們有份選,如果佢做得唔好,我們可以反他下來,或者選第二個。 ...
坦白講, 一個政策既錯誤好多時唔係一兩年可以睇到, 好似唔起居屋呢個係02年既政策, 到成3-4年後先開始出現問題, 一做得唔好就反, 咁個社會會好亂, 因為上一任同下一任既政策一定會有分歧, 咁D政策唔會行到, 就好似置安心咁, 梁一上就改晒 (BTW 呢個係咪一個好既政策就唔評論啦)

所以唔可以話佢做唔到就反佢下來, 你睇下日本, 個個都一兩年比人反, 結果佢地經濟你話佢地衰退左幾耐? 由9X年到依家有冇\好轉過?

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

pigpigyy 發表於 13-6-29 10:48
邊個做都會有人反

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

男爵府

引用:長毛

原帖由 sumlam 於 13-06-29 發表
長毛
笑了

侯爵府

畀面勳章

邊個做都會有人反對嘥氣

大宅

引用:如你不是打手,真心答:一個由全港3星巿民

原帖由 caa 於 13-06-29 發表
如你不是打手,真心答:一個由全港3星巿民一人一票選的人
制度出咗問題。3個都唔係1人1票由香港人選出黎

王國長老

王國長老

政治話題請在時事擂台發表, 此文暫時關上, 稍遲會移到錯版文章.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至