自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

回覆:sumlam 的帖子

我一定反對!

子爵府

我同意你講法.我係政治白痴, 但呢班學生仔真係離晒大譜.
不知所謂, 仲以為自己好有型. 舉中指果個女仔. 佢真係唔知自己做緊乜.

大宅

回覆:真心問,其實邊個做特首先無人反?

周潤發

瑪瑙宮

畀面勳章

子爵府

外星人

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

聖誕老人

珍珠宮

2021勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+caa+於+13-06-29+發表如你不

原帖由 tkop 於 13-06-29 發表
點解3星,蘋果得唔得
笑咗

禁止訪問

回覆:7evelyn 的帖子

大宅

暫時唔覺得有人比梁生更適合做特首﹐起碼佢係想搞好香港。
如果普選下選出果d親美人士黎做﹐香港就大件事。

aromama    發表於 13-6-29 01:03

大宅

一於就教主黃x峰啦!

子爵府

caa 發表於 13-6-28 08:30
如你不是打手,真心答:一個由全港3星巿民一人一票選的人
Exactly, universal suffrage, everyone can vote for who he/she wants. And if that person turns out to be unfit for the CE position, people can pick a different person after the term is over.

So it doesn't matter who is the CE of HKSAR; it is how this person gets selected to be the CE of HKSAR.

dgar  但依家個問題係邊個做先無人反對, 選錯選唔岩等下界再選即係有人反對...  發表於 13-6-29 02:57
Display Picture from Rita et Machin

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:7evelyn 的帖子

呢個唔係人既問題,係職位既問題。

佢係特首,唔係總統。

阿女可能要做四眼妹…

禁止訪問

引用:Quote:caa+發表於+13-6-28+08:30+如你不是

子爵府

引用:+本帖最後由+7evelyn+於+13-6-29+00:27+編

原帖由 7evelyn 於 13-06-29 發表

每一次選特首都會有人反佢地拉落台,究竟要邊個做特首先至無 ...
最好香港七百萬人、一人輪流做一日

男爵府

選邊個都有人反架啦!!!

大宅

天授君權的皇帝, 都有人暗中謀反啦。所謂"地上人多心不平", 冇領袖/政府係全民人心所歸!

唯有係,反對者多少,態度如何, 行為如何?

民選領袖, 反對者大部份情況之下係少數,而且尊重遊戲規則,行動唔會太激烈, 最多忍你一屆, 下次用選票收拾你。

相反, 越係專權社會,反對聲音可以越大, 而且越壓抑,會變成堅決用行動反對。

民主選舉係要比個社會容易有Consensus 共識, 數完人頭, 大家尊重結果。 呢期聽佢講。

冇民主選舉,掌權者權力來源合法性(Legitamcy)永遠受質疑。你一係唔好比人出聲反對, 行專權統治。 如果唔係永遠係無法做成社會共識; 點做都係兩面不討好, 得唔到足夠支持。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章

WChan 發表於 13-6-29 00:43
邊個將庫房d錢拎哂出嚟派既咪無人反lor!!!

唔係呀, 我反呀, 我一向唔贊成派錢

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

佢地邊係在意邊個做特首,佢地係反共之嘛。

之前事頭婆派人黎,又唔見佢地會反!
不知所謂的乙陸!!!

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

公爵府

開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:佢地邊係在意邊個做特首,佢地係反共之嘛。

原帖由 chowqv 於 13-06-29 發表
佢地邊係在意邊個做特首,佢地係反共之嘛。

之前事頭婆派人黎,又唔見佢地會反!
認同 再咁反法 香港會落後好多

首頁
12345...10

尾頁

跳至