論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人買了部手提電腦回來,想上網~~~

我個新工人買了部手提電腦回來,話想上網 :tongue:~~~要求share user,話比返部份上網既錢我~~~~

有無人試過???

比唔比???

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 工人買了部手提電腦回來,想上網~~~

子爵府

醒目開學勳章

------>睇呢度

之前個媽咪又係唔敢SAY NO...

想問聲佢地黎香港係做咩

複式洋房

唉!唔比好似好不近人情,部手提電腦已經買了回來,佢又話哂係大學生,想同個仔玩視像!

其實我屋企日頭去哂返工返學,得佢一個係住,想點都得啦
:-(

珊瑚宮

好媽媽勳章

梗係唔比la,上佢個死人頭啊,唔洗做家務牙,請佢返嚟上網咩

子爵府

醒目開學勳章

qio 寫道:
唉!唔比好似好不近人情,部手提電腦已經買了回來,佢又話哂係大學生,想同個仔玩視像!

咁樣的工作環境,我都會啋僱主都傻,幾大做表面野,放定哂所有地布、煮飯...等僱主入屋前就飛身埋位,大佬,呢招我用得最多
因為我之前係煮婦,係老公入門口前15分鐘我一定熄電腦等部腦涼番,其他全屋家務我就拖得就拖,所有時間放哂上BK

其實你對調自己角度就知架啦,當你打份工,一個人係公司,老闆俾你上網,你梗係將必須工作完成,其他乜都唔理,炳到埋黎先算架啦!

佢買電腦係佢問題,咁醒叫佢買張PC link自費上網,好平之嘛...五百幾月費 總之一句講哂,一D都唔尊重你,當你無到,一定比佢用架?先斬後奏買番黎仲要話比番錢,大哂啞?
一比佢地用,有細路唔理細路,有家務啋你都傻,後果自負!
(呢個係我個人諗法,重有我個賓都係讀電腦,但係佢係放假先會係網吧(正經果D,因為我知係邊間))

男爵府

我都覺得唔能夠俾佢地用屋企上網線,因為佢地呢d買得機上網既,肯定係好鍾意上網既,如果一機在手,在網上真係進入忘我境界: 利用部電腦可以睇報紙,聽歌,睇video,與同鄉、家人net-talk,到時真係會影響工作,而且佢買機前都無問過你,而家就搏你唔好意思拒絕。

不過,隨著年青bun bun來港,我覺得呢個問題會越來越多。

大宅

當然唔得啦. 仲駛做野既.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

電話都唔可以亂用, 何況上internet!!!
下次見到佢開機就:

佢都幾有錢wor, 你叫佢放假時間出去coffee shop用機啦, 有free internet, 一杯coffee 坐成日...

你上internet 個password唔可以比佢知, 如果你屋企有router, 一定要block佢部機!

qio 寫道:
我個新工人買了部手提電腦回來,話想上網 :tongue:~~~要求share user,話比返部份上網既錢我~~~~

有無人試過???

比唔比???

侯爵府

Hi qio
我咪係之前果工人有電腦個媽咪囉 我屋企同你一樣都係日頭去哂返工返學,所以我更加唔會俾佢放私人電腦係[size=x-large]我屋企記住間屋係你既,用任何野都一定要經你同意先得
我個工人姐姐攞走部電腦後就開始冇心機做野,我都明白佢係唔開心 :lol: 所以冇去講佢隻眼開隻眼閉算啦 點知放假果日佢特登唔執床同遲返屋企哦 我又唔生氣哦(其實個心想打爆佢個頭) 我學winnie教我果招 自己執好床先,佢入門口後我特登係佢面前自己執好餐枱入廚房清潔 跟住再係廚房大清潔(其實係找d野來做咋) 佢開始唔敢入廚房啦 :lol: 叫我女入來問我係度做咩 我特登講"姐姐今日係休息日唔需要做野嘛,但媽咪見廚房太烏糟咪親自做囉" 我女係廚房門口講俾工人姐姐聽,佢即時面紅晒 佢想去掃地我即時阻攔佢"you holiday,no do la, no do la..."叫佢去沖涼先,等佢出來後就搵佢傾解啦 問佢近排係咪好唔開心,加埋佢已經做左一年就問佢埋做成點啊,mum有咩唔好啊 :lol: 跟手解釋俾佢知唔俾佢用電腦主要原因係驚佢心散,又會加重屋企用電量,佢已經係屋企聽mp3我知冇講佢,唔可以再多要求啦 傾完之後佢都做好返,我都有讚佢添
所以qio你一定要企硬唔可以俾佢放電腦係屋企,佢d工人實有其他地方放私人用品既.佢想同個仔玩視像只可以係假期在外面玩,唔可以工作時間係你屋企玩哦
qio 寫道:

禁止訪問

好媽媽勳章

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你尊重佢樣樣為個工人諗, 但倒返轉頭個工人有冇尊重你, 問過你先買部腦返嚟呢? 佢事先冇問過你就買返嚟, 咁佢當然要為佢自己做o既嘢負責啦! 冇得用都冇法, 邊個叫佢唔事先問准呢? 哩個係一個好好o既機會俾佢知道你都會拒絕佢ga, 如果唔係以後又唔知搞啲咩花樣出嚟, 佢見今次咁順灘, 以後成日先斬後奏你就有排煩嘞!

別墅

qio 寫道:

我是不會比佢上網的, 佢買電腦之前都無問我, 可不可以上網, 即使佢買左部電腦回來又點, 關我咩事, 請佢來是幫手做家務, 她是不是大學生都唔關我事, 一於唔比, ..
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

別墅

sweetcouple 寫道:
[quote]
qio 寫道:

樓主呀樓主, 你同佢講「人情」, 佢會唔會真係同你講心先???

佢先斬後奏買機, 係佢自己魯莽, 何來「不近人情」???

記住, 你放寬得一樣, 佢地就會有第二、三、四樣要求......

如果你可以接受俾個工人head住晒自己, 自己每月俾三千幾佢再包埋食住仲要包晒佢各樣要求的話, 咁你由得佢囉....不過到時唔好上o黎同大家呻la, 因為今日我地已經勸左你! [/quote]

完全同意...
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

大宅

就算佢係博士畢業都係咁話, 佢依家係做家傭唔係做學生.......再講先斬後奏 不能接受. 唔通你接受到佢由朝到晚一有時間就check email? :tongue:
佢鐘意買無問題, 但絕對唔可以在家上網......就算上網費佢自付都係咁話.

別墅

NO WAY~!

係咩身份都好, 佢來hk係做野...
掛住個仔就hoilday出去用...
佢有得上網仲會做野???我就唔信啦...

仲有就係佢自把先為咁買番來同逼你有咩分別?
有一次就有第二次, 可以讓幾多次???

個人覺得唔應該比佢用...

大宅

咩叫不近人情?如果佢同妳講要share妳老公一半,咁又不近人情喎?係咪妳可以接受同佢分老公先?
點解自己既broadband 要同人分?佢有錢就叫佢買間屋再申請broadband lor.佢有錢,叫佢唔使做返家鄉啦.
幾大say no.
妳個工人都sort sort地,黎打工咋,黎上網?
之前都有個topic係個工人教主人既老公上咸網,上上下網重上埋床添.最近個老公要工人都唔要老婆.死未.
唔係嚇妳,一定要say no.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

易放難收,得一想二∼
應唔應承佢,你自己諗諗佢啦∼
我就一定唔會應承嘞∼

子爵府

醒目開學勳章

CW-KK 寫道:
Hi qio
我咪係之前果工人有電腦個媽咪囉 我屋企同你一樣都係日頭去哂返工返學,所以我更加唔會俾佢放私人電腦係[size=x-large]我屋企記住間屋係你既,用任何野都一定要經你同意先得
我個工人姐姐攞走部電腦後就開始冇心機做野,我都明白佢係唔開心 :lol: 所以冇去講佢隻眼開隻眼閉算啦 點知放假果日佢特登唔執床同遲返屋企哦 我又唔生氣哦(其實個心想打爆佢個頭) 我學winnie教我果招 自己執好床先,佢入門口後我特登係佢面前自己執好餐枱入廚房清潔 跟住再係廚房大清潔(其實係找d野來做咋) 佢開始唔敢入廚房啦 :lol: 叫我女入來問我係度做咩 我特登講"姐姐今日係休息日唔需要做野嘛,但媽咪見廚房太烏糟咪親自做囉" 我女係廚房門口講俾工人姐姐聽,佢即時面紅晒 佢想去掃地我即時阻攔佢"you holiday,no do la, no do la..."叫佢去沖涼先,等佢出來後就搵佢傾解啦 問佢近排係咪好唔開心,加埋佢已經做左一年就問佢埋做成點啊,mum有咩唔好啊 :lol: 跟手解釋俾佢知唔俾佢用電腦主要原因係驚佢心散,又會加重屋企用電量,佢已經係屋企聽mp3我知冇講佢,唔可以再多要求啦 傾完之後佢都做好返,我都有讚佢添
所以qio你一定要企硬唔可以俾佢放電腦係屋企,佢d工人實有其他地方放私人用品既.佢想同個仔玩視像只可以係假期在外面玩,唔可以工作時間係你屋企玩哦

E.... 呢招你都o岩用喎![img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1305.gif[/img]
我都係用呢招,陽光賓家陣不知幾乖,昨晚又一鑊,我地返到屋企無哂凍水(基本上我淨係飲凍水)諗住落手"jump"水啦,點知連熱水煲都無...我咪自己加水煲囉,不過係過程入面特登同佢傾計,佢好慘,想搶我手上D "wu",但係我無理到佢同話唔使哪,仲同佢講我明白佢會大頭蝦唔記得煲水,但係唔好比呀Sir 知道,唔係呀Sir 會唔鍾意 (因為我陽光佬唔識講英文,勁少同佢talk,佢會驚呀蛇多D)[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_344.gif[/img]

大宅

CW-KK,
我係你的第二個topic講過阿賓係屋企一開電腦,
你係公司就即刻知道,
想問係咩program, 係咪msn啊?

首頁

尾頁

跳至