自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

畀面勳章

以前既我曾經係貓義工,由未開眼既貓b到成貓都照顧過,做過暫托直至貓貓搵到新主人為止,而我亦識到好多貓義工,佢地可以為啲流浪小動物盡心盡力去幫佢地搵暫托家庭,搵新主人,做家訪,時間,金錢,精神,體力少一樣都唔得,有時要設定啲籠捉佢地絕育,又或者病左帶佢地睇獸醫,漁農署有個計劃叫cccp,即係絕育後剪耳後放回原地生活,有啲貓貓因為習慣自由所以唔適合比人收養,不過漁農署竟然收到人投訴後明知隻貓已參加呢個計劃但係照捉,好多義工變到每日又要抽時間去spca贖貓,所以我係面書見到佢地既情況我係非常支持佢地無私既精神

今日我係面書見到某位義工同一時間盡力拯救左起碼都超過5隻貓bb,全部都有病,有隻仲2隻眼盲晒,我睇到非常之心痛唔開心,所以我即時聯絡呢位義工問清楚情況,因為我得1隻貓,想搵多隻陪佢,而我選擇既就係2隻眼全盲既貓女,健全既我唔簡係因為我知道佢地好番之後一定有人收養,而有缺陷既貓貓係比較難有人收養,所以我決定照顧佢一生一世,而義工知道後好開心,不過就話要確定貓貓係健康先會比我收養,今晚做左呢個決定後,我要開始諗搬屋後點樣擺設確保貓貓唔會周圍撞,因為我未試過養隻全盲既貓,我怕隻小貓亂撞會傷到佢,我相信我可以做到,希望大家支持領養,有缺陷既小動物佢地都好慘,我地可以決定佢地生存權利,但係佢地無得簡主人,多謝各位睇晒我打既野

除了你我誰都不愛,to have but not to hold

男爵府

好媽媽勳章

回覆:ditochan 的帖子

這種無私的心令人感動!支持你!!

伯爵府

畀面勳章

引用:這種無私的心令人感動!支持你!! +

原帖由 Horace_b 於 13-06-29 發表
這種無私的心令人感動!支持你!!
多謝你,唔知點解我見到隻貓既相之後我決定照顧佢,我今晚問左我大少我話我地收養多隻貓貓好唔好,佢話好,不過佢知道隻貓貓係盲之後佢仲話會分半個床位比佢,所以我更加覺得我既決定係岩

除了你我誰都不愛,to have but not to hold

侯爵府

回覆:希望各位比啲鼓勵我,支持領養

支持

伯爵府

畀面勳章

引用:支持 +

原帖由 澳門媽媽 於 13-06-29 發表
支持
多謝

子爵府

好偉大,全力支持

男爵府

支持你, 我家其中二隻貓貓都係暫托貓, 最後唔捨得自己收養左

我見有其他義工都有養全盲貓, 佢地一樣可以好活潑, 一樣可以跳到櫃頂瞓覺, 希望你同兩貓都可以順順利利, 幸福咁生活啦!!

男爵府

BK Milk勳章

你心地好好,貓貓能遇上你,很有福氣,支持你

伯爵府

畀面勳章

引用:好偉大,全力支持 +

原帖由 ttcat 於 13-06-29 發表
好偉大,全力支持
多謝

大宅

大力支持!

伯爵府

畀面勳章

引用:支持你,+我家其中二隻貓貓都係暫托貓,+最後

原帖由 比比 於 13-06-29 發表
支持你, 我家其中二隻貓貓都係暫托貓, 最後唔捨得自己收養左

我見有其他義工都有養全盲貓, 佢地一 ...
其實我反而擔心既係佢活動,我怕佢周圍跳整傷自己,所以我頭痛緊應該點樣擺設啲野

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我以前隻貓貓因為大病而失明,初時見佢會四圍撞架,但後來習慣了,就冇咁嚴重!我想家俱要少無謂野,例如茶几,腳踏等可免則免!沙盤食物食水要放地下,而且仲要keep 住同一位置,唔好成日轉!

今晚又OT!!!!

別墅

引用:以前既我曾經係貓義工,由未開眼既貓b到成

原帖由 ditochan 於 13-06-29 發表
以前既我曾經係貓義工,由未開眼既貓b到成貓都照顧過,做過暫托直至貓貓搵到新主人為止,而我亦識到好多貓 ...
支持

伯爵府

畀面勳章

引用:你心地好好,貓貓能遇上你,很有福氣,支持

原帖由 ahqq 於 13-06-29 發表
你心地好好,貓貓能遇上你,很有福氣,支持你
多謝,可能係我福氣

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+Horace_b+於+13-06-29+發表這

原帖由 ditochan 於 13-06-29 發表
多謝你,唔知點解我見到隻貓既相之後我決定照顧佢,我今晚問左我大少我話我地收養多隻貓貓好唔好,佢話好, ...
兩夫婦都很有愛心,謝謝樓主呢個決定!讓貓貓們可以感到愛!

大家好,我是子悠~~

子爵府

2018復活節勳章

加油!支持你

公爵府

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

好在有你

C'est La Vie

伯爵府

畀面勳章

引用:大力支持! +

原帖由 阮太 於 13-06-29 發表
大力支持!
多謝

大宅

多謝你嘅大愛貓貓有福了!

禁止訪問

首頁
12345...9

尾頁

跳至