跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 英屬婦女島註BK分站~Part 4

yat

朗謙近排幫手做家務,佢幫手開飯,同掃地,專登剪o的紙係地下比自己掃,因工人日日掃佢無機會. 明日又去睇黃,我日日都同佢曬下. 好似無乜黃,但仲有小小,我唸都係母乳性黃胆掛.

禁止訪問

大宅

yo,
你在這裡真係好多親戚喎 你表姐在倫敦住邊區架 ginny昨日話她的同學都有去Trick or Treat,還專程去有錢區度,點知去到一間好大好靚的屋拍門,個鬼老只給她們6p,所以話有錢佬都好孤寒的

一姐,
你唔講我都唔知原來穿拖鞋揸車是違法架 !唔知英國是否違法呢 那麼唔穿鞋揸車又得唔得呢

twingirls,
原本我媽咪打算今個月和我老公一齊回英架,不過她腰骨痛行路唔方便,如果唔係就可以買國泰機票啦 :evil:

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Rita,

嘩!咁個鬼佬咁疏爽比6p咁多呀 不過好彩遇到Ginny咋!如果唔係遇到有D好衰既鬼仔,醒隻雞蛋比佢都有份 我呢度附近有人試過呀!有D鬼仔拍極門無人應咁掟隻雞蛋係個門口度 :lol:

我都唔知我表姐住邊架,講真o丫!親就親,不過唔熟

何媽媽,

我約左架喇!不過我而家有少少擔心佢會唔會問起我老公D野咋!你知架啦!我同我老公分開住架嘛... :lol:

kwong,

我都想搬出去住...但係我搵過D屋,起碼400磅一個月,未計月電費,又要比地稅...我根本負擔唔起,再加上有D又要比bond或working person only,我又唔可以搬得太遠,因為要近阿女返學,所以根本選擇唔多 :lol:

放心啦!D公司一開始梗係會有少少亂架啦!新機場咪一樣 我諗問題好快sort out架喇!

一姐,

今次意外,向好個邊諗叫做不幸中之大幸,起碼無人受傷,平時我出街街如果著涼鞋,我都會帶埋對波鞋上車換左先渣車架,因為我出街多數帶住阿女,我想做個safety driver嘛

表面上個個對我同我個女都幾好架,不過係多是非o者!所以而家我學識左,有咩事最好唔好比人知同埋人地講是非唔好出聲咁囉!

[quote]
何媽媽 寫道:
Yo,

你要帶passport, employment confirmation letter, 同埋有你個名既信 (即係住宅證明, 我帶左有我名既bank statement去), 佢有問過我有冇帶老公既passport, 不過我冇帶, 但有帶marriage certificate's copy, 佢都有要. 你有冇打佢做appointment 先 interview大約半個鐘就攪掂 不過佢都有問我問題..如結婚幾耐, 幾時黎uk, 幾多小朋友, 有冇做緊工, 一星期做幾多hours,....

kwong 寫道:
thank you 各位mani安慰,希望到時Oasis真的可以
settle down啦!
yo,
我等日去到英國都係寄人籬下,不過我會搵地方租,因為
始終自己住好d.

yatjeh 寫道:
YO & 何媽,
今次真係黃金右腳架, 暫時都未知搵唔搵到平料, 只知人工就收4仟元. 唉, 事到如今就真係唯有買個教訓啦, 因為我DAD都話如果晌街度出事比POLICE捉到仲金呀, 因為法律規定唔可以著拖鞋揸車架!!!

YO,
話時話, 妳家陣同WINNIE姐係咪仲KEEP住一頭短髮呀? 妳食極都係咁瘦, 再食多D朱古力都無有怕啦! 咁WINNIE姐同佢D表兄弟姊妹相處得OK嗎? 妳D 親人對亞囡好嗎?

Yokongi 寫道:
yo,
你在這裡真係好多親戚喎 你表姐在倫敦住邊區架 ginny昨日話她的同學都有去Trick or Treat,還專程去有錢區度,點知去到一間好大好靚的屋拍門,個鬼老只給她們6p,所以話有錢佬都好孤寒的

大宅

yo,
你睇錯啦,唔係ginny呀,係ginny同學吧!講開現時的青少年,我上網睇報紙話現時英國的青少年行為越來越離譜,就連大人都怕左青少年呀,就算見到青少年在街上倒亂都唔咁出聲,其實我這區都多左好多青少年在街上倒亂呀,搞到我都唔敢比ginny自已行出街搭巴士,怕她遇到這班死仔就慘啦!總之生女就多樣野擔心啦 :cry:

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Rita,

Sorry!又一次證明左人年紀大老眼昏花添

而家D年青人真係狠,先前世界盃個陣,D鬼仔飲大左,走黎我舅父間shop度亂咁拍玻璃,成塊玻璃比佢拍爛左,跟住又唔認,叫佢賠錢啦,佢同行有個鬼妹走黎打我舅父塊面...跟住攪到上差館...結果都係無賠度 :lol:

有次有D鬼仔去我細舅父間shop買野,跟住有爭拗,後來D鬼仔班馬黎打鬧間shop門口塊玻璃 :lol:

無辦法啦!呢度D law咁保護D細路仔,好多年青人咪趁自己未夠個個歲數唔駛坐監咪玩盡D囉

如果時間允許咪盡可能護送Ginny出出入入囉!小心駛得萬年船丫嘛!

而家D人好變態,上年有兩個麻甩佬專門係D小學學校門口捕D小學生....飛禮...佢地專門搵D自己行放學個D學生妹...所以就算第時我個女大D我都唔會比佢自己一個人返學放學

Yokongi 寫道:
yo,
你睇錯啦,唔係ginny呀,係ginny同學吧!講開現時的青少年,我上網睇報紙話現時英國的青少年行為越來越離譜,就連大人都怕左青少年呀,就算見到青少年在街上倒亂都唔咁出聲,其實我這區都多左好多青少年在街上倒亂呀,搞到我都唔敢比ginny自已行出街搭巴士,怕她遇到這班死仔就慘啦!總之生女就多樣野擔心啦 :cry:

大宅

yo,
你舅父間shop真係多得班死鬼仔唔少了 我原本唸住ginny今年都14歲啦,可以自已搭巴士返學放學架,你知香港好多小朋友讀中一都自已搭巴士啦,不過現在這區多左咁多死鬼仔,我都唔敢比她自已一個行啦,況且我又得閒,我打算接送到她入大學架 ginny同班有個中國女仔同學,每日都要我送她返家裡架,因她的爸爸、媽媽都要返工,無人照顧她架,她自已煮比自已食,見到她都幾可憐架,ginny就身在福中不知福了,她飲水都要我倒給她飲架,我都知我寵壞了她,搞到她現在好鬼懶,我都怕日後她唔識照顧到自已架,但唸深一層我現在可以照顧到她也是我的福氣吧

象牙宮

Rita,

香港地無辦法啦!因為父母多數都係要返工,邊度咁得閒送D小朋友返學丫,個陣自己讀小學開始就自己返學,見到D同學有爸爸媽媽送不知羡慕 :cry:

如果Ginny每日都會有一班同學一齊返學放學就無所謂,不過如果有你呢個媽咪護送就更加好架啦!

雖然Ginny而家好似好鬼懶,不過我相信佢第時一定會獨立到,你唔駛咁擔心,因為我以前仲懶過佢 :lol:

個次我舅父咪硬食幾百磅裝過塊新玻璃囉 :lol: 跟住無耐仲好笑,佢比D死靚仔用石頭掟爛埋架車既玻璃 :lol:

大宅

Wawa,

朗謙真的好乖喎 真的大哥哥了.

Yat,

我地既part-time本來係full-time, 不過worldcup果時好靜, 咪叫佢剩係番thru-sat囉. 佢係一個約50歲既阿叔黎, 不過就fluent english既, 老實講, 做嘢就麻麻地, 成曰收錯££, 又有小小聽唔清楚d orders, 又慢 :-( 有幾次都想唔用佢, 不過請唔到啱既人, 而佢人就幾好, 好易話為, easy going , 所以咪一路用佢..佢主打係清潔, 執頭執尾, potatoes work..
生意都ok, 呢個season最好, 一月後又靜架喇 .. :cry:

咦, 你呢排冇車用咪冇咁方便? 多唔多帶lulu出街?

Yo,

咁你可唔可以話佢知你唔同你hubby一齊住? 若果no, 係咪諗定d answer 到執生囉 不過我記憶中佢唔係問好多2公婆既問題, 只係輕輕帶過...

Yo, Rita,,

上年halloween都有成班女仔(13-15yrs old) 黎trick or treat, 仲撩我hubby, 佢地叫到我樓上都聽到 :evil: 佢地唔係要sweets, 係要free chips 所以今年我就好驚佢地又黎攪亂當 好在..鬼影都冇隻

講起依家d 後生仔, 我都好擔心, 我驚我對'貪玩'仔女會變壞.
我朋友教我從細開始唔好比佢地去party喎, 因為佢地大左話唔比佢就好難, 剩係可以叫朋友黎玩..不過你知啦, 我地開鋪唔可以時時帶佢出街, 所以so far佢d同學既birthday party 都有比佢去(drop低佢果度)..同埋我又唔想咁專制..
Rita, 過2招比我啦, 你點教到ginny咁生性? 反而响HK我有信心, 但係呢度就有d難度, 學校同我既教法有d double standard

象牙宮

何媽媽,

我盡量唔會講唔係同我老公一齊住,希望佢唔好問我老公係邊度做野啦! :lol: 我最驚係講大話會影響到我老公張勞工紙咋 :lol:

原來何爸爸咁吸引架,被後生女撩 好多人趁機博大霧要free chips,梗係唔比佢啦! 個個都比仲得了既!

講開教小朋友,其實除左家長教導之外,仲好講個小朋友群埋D咩朋友,好似我兩個表弟咁,讀同一間學校,相差一年,大個個群埋個D朋友多數都係鍾意打機,所以成日約埋係屋企打機,細個個就群埋D好壞既朋友,試過打交、走堂...個個禮拜都話去"扒地"(party),有時仲去到夜一夜 :lol: 佢爸媽(即我舅父)又要開檔,邊有時間理佢,再者,佢都咁大(15歲),邊理得咁多

其實你都唔駛太過擔心,最緊你保持多D同你既小朋友溝通,了解佢地既需要

象牙宮

各位姊妹,

岩岩收工先前間公司打電話黎,問我個NI申請成點,佢話個職位仲留緊比我...實在太好喇!

大宅

何媽媽,
你hubby一定好靚仔啦,有女仔撩喎 你朋友教你唔好比仔女去party ginny由year1至year6每逢有birthday party必到架 我又唔覺有咩野問題喎!講真現時的小朋友真係好難教架,就算放晒所有時間在仔女身上都未必教得好的,至於ginny咁生性,相信都係我由細到大陪她睇中文劇集啦,你知劇集中有些是正面和反面教材,我一一都會解說給她知的,久而久之她就入左腦啦 , 唔知咁樣算唔算教女方法呢 其實我還有好多教女方法架,不過要寫相信寫兩篇都未寫完喎,有機會我當面話你知啦!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

yo,
咁你放心啦,現在搞埋個NI就可以返工了 到時有工作做,就唔會有時間胡思亂想架啦,總之記住明天會更好的

沙沙,
你係夜鬼喎,咁夜都唔睡覺 你係唔係打算出去拍鬼拍馬呢

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至