自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:有無福建同鄉呀?

福建人好要面子,同人出去食飯一定要貴,食唔哂都要叫,返屋企就豆豉撈飯

侯爵府

引用:Quote:Tamuyeung+發表於+13-6-30+22:08+係

原帖由 晞玥 於 13-06-30 發表
唔係幾惡頂,係超級極度嚴重惡頂!!
認同

男爵府

引用:福建女人非常慳家而且好多福建人係重男輕女

原帖由 ditochan 於 13-06-30 發表
福建女人非常慳家而且好多福建人係重男輕女,好彩我屋企相反,我係福建南安

...
同鄉,但我一d都唔慳家

攰死人咩

大宅

引用:福建女人非常慳家而且好多福建人係重男輕女

福建女人非常慳家而且好多福建人係重男輕女,好彩我屋企相反,我係福建南安

...
我都係福建南安人,不過屋企人都係錫我多細過細佬

子爵府

好媽媽勳章

引用:我同自己講,下一世千奇千奇唔好嫁比福建人

原帖由 CKLAM15 於 13-06-30 發表
我同自己講,下一世千奇千奇唔好嫁比福建人,全家人啲生活習慣真係冇得頂!

...
無錯,佢地D生活習慣真是無得頂,煲一煲湯可喝一星期!餸就一碟食三四天,早午歺只食白粥,包括比D孫食都係咁,唔知叫慳定是懶得唸!

伯爵府

我唔係, 但我老公係福建人, 不過, 一D都唔大男人
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

引用:我c6+福州。。。我62+同+99+都超好。。我特

原帖由 健健媽咪 於 13-06-30 發表
我c6 福州。。。我62 同 99 都超好。。我特別中意我99..真係好!好!好!~ 我覺得我好好福氣,有甘嘅99 同 ...
同我c6一樣,不過我6299非常麻麻:;pppp:

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ditochan+於+13-06-30+發表福

原帖由 Mrs.chu88 於 13-06-30 發表
同鄉,但我一d都唔慳家
我都係

除了你我誰都不愛,to have but not to hold

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ditochan+於+13-06-30+發表福

原帖由 咩太太 於 13-06-30 發表
我都係福建南安人,不過屋企人都係錫我多細過細佬
其實我好彩係大孫而且得我1個女,所以對我唔差既

除了你我誰都不愛,to have but not to hold

大宅

回覆:CKLAM15 的帖子

真係唔想同佢哋講嘢,又假,又大聲,又粗魯,又鐘意同我老公投訴我, 我99仲要教我囡講福州話鬧人, 佢覺得好得意,想c … 我仲要同佢一齊住,我同自己講我要努力揾錢買樓搬!!!!!!

伯爵府

畀面勳章

回覆:有無福建同鄉呀?

我想問各位你地16歲有無民樣野?

女就有對金鈪,男既返鄉下擺幾圍,好彩我係女唔駛煩,我絕對唔會嫁福建人因為奶奶惡頂而且太大男人

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+YUKIYAN+於+13-06-30+發表我6

我麻鬧到我媽喊,因為我係女
以前果代人真係要鬧就鬧自己個仔啦!老婆係負責生嫁ja!唔係負責包生仔嫁!(唔好意思,無意冒犯你爸爸

終於有褲着!

侯爵府

回覆:Tamuyeung 的帖子

我都嫁左一個福建人,佢係福青,我都係有一個極品99超難頂,要面,死衝,咩都認叻。

大宅

回覆:力神 的帖子

佢哋d 福建粥係 = 飯+ 水 囉, 我同奶奶講我囡好鐘意我媽煮嘅食粥or 飯仔 , 有日佢同我講 話阿囡唔鐘意食, 妖, 佢都唔諗下佢煮d 咩 … sorry 我對福建奶奶好反感

男爵府

引用:我想問各位你地16歲有無民樣野?女就有對金

我想問各位你地16歲有無民樣野?

女就有對金鈪,男既返鄉下擺幾圍,好彩我係女唔駛煩,我絕對唔會嫁福建人 ...
好似系話16歲成人了 所以要擺幾圍慶祝

攰死人咩

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ditochan+於+13-06-30+發表我

原帖由 YUKIYAN 於 13-06-30 發表
以前果代人真係要鬧就鬧自己個仔啦!老婆係負責生嫁ja!唔係負責包生仔嫁!(唔好意思,無意冒犯你爸 ...
唔緊要,因為以前係咁,不過做福建身抱真係好慘,要做家庭主婦又要返工仲要湊仔又要聽話忍得捱得我自問做唔到

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ditochan+於+13-06-30+發表我

原帖由 Mrs.chu88 於 13-06-30 發表
好似系話16歲成人了 所以要擺幾圍慶祝
我地係男仔先有女仔無

大宅

引用:我都嫁左一個福建人,佢係福青,我都係有一

原帖由 Meir079 於 13-06-30 發表
我都嫁左一個福建人,佢係福青,我都係有一個極品99超難頂,要面,死衝,咩都認叻。

...
福青女人好爆,我舅母就係例子,我婆婆俾佢虐待到自殺兩次!我勁憎佢,我地叫福青女人做福青豬,豬咁懶豬咁蠢

無意話其他福青女人,純針對我個賤舅母

公爵府

引用:佢哋d+福建粥係+=+飯++水++囉,+我同奶奶講

原帖由 Pradamiumiu 於 13-06-30 發表
佢哋d 福建粥係 = 飯+ 水 囉, 我同奶奶講我囡好鐘意我媽煮嘅食粥or 飯仔 , 有日佢同我講 話阿囡唔鐘意食 ...
福建粥好難食,我99成日話我挑剔唔食佢d福建菜,其實任何一個廣東人都唔會願意食佢地d野

公爵府

引用:Quote:原帖由+CKLAM15+於+13-06-30+發表我

原帖由 力神 於 13-06-30 發表
無錯,佢地D生活習慣真是無得頂,煲一煲湯可喝一星期!餸就一碟食三四天,早午歺只食白粥,包括比D孫食都係 ...
我99好中意炆肥肉,幾乎一星期一次,根本冇人食,返煮5日後都食唔完,佢會加d菜乾之類再炆,我唔敢食,驚肚痛

首頁

尾頁

跳至