跳至
[2004年或之前] 2002年11月BB會 (PART 81)

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 somimi 於 08-10-1 23:20 發表

ian ma,
我都系由頭學過, 不過我都叫自己調適吓.

somimi, 我想問下你大仔個時入小太空人係點攪, IAN同我講佢好有興趣係呢方面, 我想第日比佢見識下。 

大宅

Che, Jackie, Tanny, 心心﹐佩佩﹐somimi,glory,
多謝你地呀! 做好姨真係好忙但又好開心。好耐無入黎一入黎就見到你地0既祝賀﹐好開心呀! 小朋友升左小學後﹐呢度熱鬧返晒! 小朋友進入小學階段﹐雖然每間學校0既課程同家課量不同﹐但係我地0既壓力就大左﹐要經常跟仔女工課﹐又要溫默書﹐忙過幼稚園好多。大家一齊努力啦!

近日心情不好﹐因為妹妹上星期二因為感冒左成個星期睇左3個醫生都唔好而呼吸越來越困難﹐所以去左急症室﹐一去到就要聞氧氣﹐同放鬆氣管藥﹐然後就入埋ICU﹐用左好多藥救妹妹﹐好在第二日妹妹就好轉﹐但係醫生話她呼吸時有鳴喘﹐有可能係喉嚨骨軟化﹐用鼻康窺鏡睇過唔係﹐要等她D發炎症狀好返就安排做氣管內窺鏡﹐因為鳴喘聲可能係氣管軟化﹐氣管瘤﹐氣管息肉等問題。呢個檢查係要入手術室全身麻醉﹐響口放條內窺鏡入氣管道0既檢查﹐屬中風險﹐醫生再三解釋呢個係必需做0既檢查﹐才清楚知道氣道有乜事﹐但有機會在過程中令氣管出血﹐破損﹐氣胸等等又或用麻醉藥後BB不呼吸要插喉急救。。。但強調發生事機會好低﹐初時我地見妹妹血氧﹐心跳﹐呼吸顰律讀數正常﹐血2氧化炭含量很低﹐一齊都正常﹐所以拒決左﹐但這前日連兒科/耳鼻喉部門主管醫生都約見再解釋一次唔做檢查不可能找出病因﹐萬一BB特然有事時插喉急救就變得困難複雜。而檢查會由主管醫生同全院最好0既麻醉師做﹐所以就決定做﹐依家等緊排期﹐應該響呢一兩個星期做。心情有D忐忑﹐希望妹妹快D無事好返啦!

男爵府

原文章由 boboma 於 08-10-15 21:08 發表
Che, Jackie, Tanny, 心心﹐佩佩﹐somimi,glory,
多謝你地呀! 做好姨真係好忙但又好開心。好耐無入黎一入黎就見到你地0既祝賀﹐好開心呀! 小朋友升左小學後﹐呢度熱鬧返晒! 小朋友進入小學階段﹐雖然每間學校0既課程同家課量不 ...

boboma,

完全明白你的心情, 雖然好擔心....
但醫生話必需做的話, 一定有固中因由...
比d信心丫,
禱告中一定會記念...
有消息又有空檔... 上bk話比我地知丫.

子爵府

原文章由 boboma 於 08-10-15 21:08 發表
多謝你地呀! 做好姨真係好忙但又好開心。好耐無入黎一入黎就見到你地0既祝賀﹐好開心呀! 小朋友升左小學後﹐呢度熱鬧返晒! 小朋友進入小學階段﹐雖然每間學校0既課程同家課量不 ...

BOBOMA, 希望妹妹快D 好番. 主祐

子爵府

Boboma: Sorry to hear that but will pray for your little princess and your family, take care

禁止訪問

男爵府

貢獻勳章

boboma
真係好busy,仔仔讀小一,妹妹又返k1,但一上bk,就見到你女女咁,放心現在香港醫學都昌明,如有需要打比我,我幫你問李家仁醫生意見,天主保祐

che
你女女真係好叻,今期學前教育見到,你女女大個左好多,包包就差得遠

somimi
你近況好嗎?

[ 本文章最後由 花仔媽咪 於 08-10-22 08:12 編輯 ]

男爵府

原文章由 花仔媽咪 於 08-10-22 08:11 發表
boboma
真係好busy,仔仔讀小一,妹妹又返k1,但一上bk,就見到你女女咁,放心現在香港醫學都昌明,如有需要打比我,我幫你問李家仁醫生意見,天主保祐

che
你女女真係好叻,今期學前教育見到,你女女大個左好多,包包就差得遠

somimi
你近況好 ...

包包mami,

好感動有你的問候,
我岩岩唔用工人, 好busy, 希望可以過關 (自己做得梨),
so 我己成為火柴人中的火柴人 ^-^,
大仔成長進入另一楷段, 有d 'cake'手問題......
toto小學都尚可, 唔敢有太高要求... 唯獨佢固執性格... 要拉拉扯扯 :;pppp:

男爵府

想問下 bk 個 [短'信'中心] 點入去, 因d pm 去左果樹 ! 唔知點click去 ??

禁止訪問

男爵府

boboma

睇到你篇msg, 好明白你的感受
如果可以的話, 問多兩個醫生的意見
之前我冇認真的處理阿仔個病
只係聽個醫生講唔洗理
結果錯過左醫治的黃金時期

希望妹妹快d好返!
will pray for 妹妹and your family!

男爵府

somimi

乜d pm去左短信中心咩...
我對上一個pm係10月23日收到

大宅

boboma: 妹妹點呀? 你要保重呀! suz

男爵府

boboma
聽見好令人擔心, 妹妹做了手術未? 有消息上黎通知我地呀, 加油呀)))

米姐
你都係呀, '火柴人中既火柴人', 保重身體呀)))

大宅

多謝各位對我的支持和鼓勵。妹妹做了內窺鏡檢查發現先天氣管狹窄﹐狹窄處只得一般嬰兒的3份1。從聯合醫院轉到瑪麗醫院剛4天﹐今晚才知道在下星期一會做手術把窄左0既氣管部份切除然後接合兩段正常氣管。因為還未見外科醫生﹐所以對手術詳情還不清楚。只是在網站初步了解相關資料。希望各位可以代禱﹐妹妹手術順利﹐一切平安渡過﹐日後健康成長。謝謝!

男爵府

貢獻勳章

boboma
放心啦,瑪麗是全港兒科最好的醫院,嬰兒科深切治療部d姑娘好好,包包同妹妹都住過!最重要是找到原因及知道點做,天主會保祐

somimi
火柴人我一早都係.好辛苦湊兩個

che
嘩,兩個都讀,學費好貴

原文章由 boboma 於 08-10-31 00:38 發表
多謝各位對我的支持和鼓勵。妹妹做了內窺鏡檢查發現先天氣管狹窄﹐狹窄處只得一般嬰兒的3份1。從聯合醫院轉到瑪麗醫院剛4天﹐今晚才知道在下星期一會做手術把窄左0既氣管部份切除然後接合兩段正常氣管。因為還未見外科醫 ...

[ 本文章最後由 花仔媽咪 於 08-10-31 07:44 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

貢獻勳章

CHE:
細佬在寶山讀?迷債個基金經理有sales過我,但我覺得個plan有d白痴,所以好彩無買

原文章由 che 於 08-11-2 17:26 發表
boboma,
會為妹妹代禱.

佩佩,
學費平過 kinder, 但 + lunch + 車費 + musical instruments 其實差不多, 出年學費好似加20%mouth: 唯有努力揾$$. 好彩冇買accumulator or 迷債 ...

禁止訪問

大宅

MERRY CHRISTMAS AND HAPPY NEW YEAR!!!!!

原文章由 che 於 08-11-4 22:34 發表
花仔媽咪,

細佬應吾會在寶山, 因寶山一定要佢做大仔 (new policy), 要遲一年, 細佬10月出世. 佢依家剛2歲係victoria讀緊 PN啦, 吾想出年又去寶山讀 PN. 佢依家已經識晒A to Z, colors and shapes, 1 to10.

你好s ...

首頁

尾頁

跳至