跳至

首頁

尾頁

別墅

見朋友同年齡既子女都好叻講野...- _ -

朋友個bb開始巳講"媽媽","爸爸",仲曉講其他野,
但自己個仔就只懂講"街街",其他就只係人地講魚魚呀,
燈燈呀,佢就用手指仔去指,好擔心,希望佢叻d...
(我明知唔應該去比較,但...心想自己bb叻d)

民房

Re: 見朋友同年齡既子女都好叻講野...- _ -

puppywong ,

唔駛太擔心, 因為有我(個女)陪你, 佢都係只講 '打打' 同'MUM MUM' , 仲要失驚無神講一句, 完全冇意思, 反而, 手指指的時候, 就真係有嘢想要/ 講
我都有擔心過, 但是後來知道D書講, 其實一歲後才真正發展講嘢, 便安慰自己每個人都有不同時間的發展過程, 或者她的講嘢的階段要遲一點才開始呢? 記住'遲' 不代表 '蠢'呀!!
依家, 時常多D面對面同佢講嘢, 比多D刺激佢

大宅

puppywong,

其實語言既發展有d bb真係會遲d, 你個仔識講"街街"都好啦! 我個仔咩都未識講. 成日淨係識得手指指. 所以唔駛擔心. 只要你確定佢聽覺冇問題就得架啦!

puppywong 寫道:

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

puppywong ,

我都讚同emilychan825的說話,我個女可以講"媽媽","爸爸","mum mum",不過佢心情好先講,雖然佢講到幾個單字,但我就擔心佢未識行,今日去完健康院,姑娘話佢行得唔好唔緊要,慢慢同佢練習同鼓勵佢多啲,俾佢更多信心,佢會不斷進步.

karen

子爵府

浩揚仔連手指指都唔識喎! 咪好弊.......

哈哈哈~
但我又唔覺喎!

每個小朋友都有佢自己的發展,
唔好同人比較.
自己又冇壓力, bb 又冇壓力.
開開心心咁成長都好呀!

除非佢好大個都未識啦~
但, 呢 d 野都迫唔黎.
將來, 真係有什麼語言障礙先再諗辦法囉.
而家擔心, 又好似太早, 同冇必要.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

而家未開始講野都唔係慢丫, 健康院姑娘都係問佢識唔識發音之嘛.
我地教bb講野就主要同佢講多d野, 見到咩講d咩, 同埋同佢講正音唔好教佢講bb話, eg. 教佢講狗而唔係講wow wow, 因為佢學狗同學wow wow都係一樣咁快學識架咋.

別墅

我個仔都只係識講爸爸咋(兩個字係有高低音分別),佢地學野我快同好突然,所以唔洗擔心,突然會有意外驚喜
上次去健院院姑娘問係咪見到爸爸先叫爸爸,我話唔係,咩都指住叫爸爸,姑娘話咁樣唔叫識講野

我當佢識發音咋,不過個個人都話因為阿仔鍚爸爸多啲,所以就學講爸爸先,講到好似我唔理個仔咁:-(
真係好想佢快啲叫聲我呀

大宅

我個仔唔識講野, 唔識行, 唔識手指指, 我咪重擔心,
puppywong 寫道:

別墅

多謝你地,聽完你地禁講,我個心舒服好多

複式洋房

我Marcus仔都係呀-唔識講野, 唔識行, 唔識手指指!
重有,佢自出娘胎至現在都係undersized baby及成1歲人仔重會好易嘔tim!

不過,touch wood Marcus仔身体幾好、吾怕醜(逢人聊佢都向人整"豬嘴")、非常精力充沛四圍爬及琴,已經心滿意足!

佢試過撞口卦嗌"ma"、"姐"、"dad"及"爺",已經攪到我地好lum!

goreme 寫道:
我個仔唔識講野, 唔識行, 唔識手指指, 我咪重擔心,[quote]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Hey Hey...依家咁早唔駛咁擔心喎~
臭b都唔識手指指,指住佢想要既野架~
不過講野就ok啦....識分邊個叫baba,媽媽,因佢識得分開我地叫,見到baba先會叫baba~見到我先會叫mama~
重有食野識叫mum mum~
但另外就冇咩特別識講喇....打打,pa pa,yah yah等等呢d...我當佢係發音喳~
而且講野喎...冇咁快架...識講街街都已經好叻啦~

大宅

你地bb都好叻嘞! 我個細佬仔, 係一個有意思的單字都未識講! 唯獨是我地鬧肥仔哥時, 佢至會跟住 e e 呀 呀指手劃腳 咁一齊鬧囉! 真係激 c !

首頁

尾頁

跳至